Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Honnan erednek ezek a legendák...

Honnan erednek ezek a legendák, hogy olyan jó volt a rendszerváltás előtt?

Figyelt kérdés

Éltem abban a korban és nevetségesnek tartom ezeket az állításokat, amiket manapság olvasok.

Ezekkel találkozom:

"Nem kellett semmit csinálni a munkahelyen, egész nap csak lébecoltak"

Igen, a Diósgyőri Kohó meg az azt kiszolgáló kő, mészkő és egyéb bányák meg maguktól működtek, teljesen automaták voltak.

A legtöbb ember munka mellett meg a buli kedvéért állatokat tartott, illetve földet művelt. Nagyon jó volt úgy menni dolgozni, hogy előtte már beetetett, locsolt az ember, majd munka után darálni a terményt, kapálni, főleg egy nap TSZ után.

Legtöbb régi ingatlan udvarán még találni disznóólat, tyúkketrecet.

Igen, tudom, de hát az izék, akik egész nap lébecoltak.

Ez azokra volt jellemző, akik nyalták a kommunisták seggét. Aki nyal a hatalomnak, ma se dolgozik, csak teng-leng.

"Könnyű volt lakáshoz jutni"

Természetesen ez se igaz. Eleve várni kellett mindenre, majd a kis fizetésből ugyan úgy össze kellett spórolni.

[link]

Itt nagyon jól leírja miről van szó!

Ócska, igénytelen lakások, amiket lehetett aztán utólag javítani, ha egyáltalán volt mivel, ráadásul méregdrága volt, 30 év hitellel, közös budival.

Egy szekrénysor ára 2-3 havi bér volt. Ma egy átlagbér 2-3 részéből veszek bútort újonnan, azonnal.

Nagyon gyér fizetések voltak, gagyi szolgáltatások.

Így aztán külön mutatvány volt építkezni. Lehetett kalákázni, a ház egyik felét ilyen anyagból, a másikat olyan anyagból csinálni, mert nem volt soha semmi a telepen.

"Milyen jó volt, hogy mindenkinek volt munkahelye"

Egyetemre kizárt volt, hogy átlag menjen, kellett a kapcsolat, sőt még a szakma se volt szabadon választható, ha kitalálták, hogy most csőszerelő kell, akkor mindenki csőszerelő volt.

Oroszul kellett tanulni olyan emberektől, akik szintén csak makogták.

Külföldre jutni lehetetlen volt.

Sok embert mivel a környékén nem volt munka, elvittek. Fekete vonat néven van erről film js.

Másrészt amilyen munkát biztosítottak, olyat most is lehet gyerekek találni:

Lehet menni kapálni, segédmunkára, lehet ásózni stb.

Vagy most komolyan azt hiszik, hogy a mindenkinek volt munkahelye azt jelenti, hogy válogatni lehetett az irodai munkahelyek között?:D

Szal kíváncsi lennék, hogy ki találta ezt ki vagy honnan ered?

2020. máj. 17. 10:26
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
57%

Kérdező:

"Ahogy írtam, ma van lehetőséged pótolni, ha nem jó a tanárod."

Igen, de ez már a technológiai fejlettségnek köszönhető nem a rendszernek. Az angol is ugyanúgy kényszerítve van, ha akarja valaki, ha nem. Ma már mindenkinek beszélnie kell angolul, és ez sajnos nem az emberek érdekébe van, hanem mert tele van az ország külföldi multikkal és csak nekik akarnak kedvezni ezzel.

"Régen mentél a gyárba, ültél a hulladék panelban, aztán szevasz."

Én elhiszem, hogy régen is szar volt, de ez mai mindenki azt csinál amit akar elv csak káoszhoz vezetett.

2020. máj. 17. 13:04
 22/26 A kérdező kommentje:

"Igen, de ez már a technológiai fejlettségnek köszönhető"

És ez kit érdekel?

Több lehetőséged van?

Több.

2020. máj. 17. 13:23
 23/26 anonim ***** válasza:
Az átlag dolgozni akaró, tanuló embernek jobb dolga volt. Aki élt akkoriban tudja, a kérdező nem élt akkoriban.
2020. máj. 17. 15:07
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Meggyőződésem, hogy a kérdező már úgysem néz vissza, de azért, ha valaki más olvassa, ezt itt hagyom, okuljon.

„Ez várható volt, mivel valóban sok mindent a hitel tölt meg.”

Ez a mondat kicsit nehezen érthető, de segítek, szerintem azt akartad ide írni, csak nem sikerült, hogy a szocializmus idején minden hitelből működött…népszerű duma, csak nem igaz. Két okból egyrészt volt egy hatalmas állami vagyon –ennek eladásából lett fizetve amúgy a hitel törlesztésének dandárja, mikor „elprivatizálták” a 90-es években. Másrészt 2011-re az államadósság úgy tudta jelentősen meghaladni az 1990-est, hogy nem volt már állami vagyon sem, és cserébe az életszínvonal sem nőtt jelentősen.

Egyébként arra céloztam, hogy az, aki a 80-as években a szocializmusban megszokott egy jó életszínvonalat, akkor a 90-es években az ahhoz képest romló életszínvonalnak nyilván nem örült és visszavágyta a korábbi rendszert, csak ezt nem rágtam így szájba.

„Mivel a nagyrésze még mindig áll, így egyértelmű volt, hogy nem fognak világba építeni.”

Tehát, ami nem dől össze az lakható! :-DDDDDDDDDD Ez jó poén volt, csak aki kicsit tájékozott nem vesz komolyan. A rendszerváltás előtt annak ellenére, hogy már 1980-tól csökkent a népesség még rengeteg lakóingatlan épült, csak manapság már nem épül annyi, emiatt elöregszik a lakásállomány és nehezebb jó helyen lakáshoz jutni.

„Ma 2-3 év külföldi munka után készpénzre vehet bárki lakást. Régen ilyen lehetőség nem volt. Másrészt lehet vállalkozni, több lehetőség van.”

Itt kezdtem el komolyan gondolkodni, hogy trollkodás az egész kérdésed. Mert ilyet csak az ír, aki még sosem vett lakást és fogalma nincs a külföldi bérekről. Egy reális forgatókönyv: külföldön dolgozol, megspórolsz havonta 250 ezer forintot az 10 hónap alatt is csak kilencmillió. Ennyiből te nem kapsz városi lakást. Falusi házat, azt valóban lehet, erről írtam korábban, hogy az tényleg működik.

Vállalkozni lehet, és aki azt gondolja, hogy abból törvényesen meggazdagszik az vagy naiv vagy nagyon buta.

Az, hogy te ezeket nem tudod megérteni, hát sorry.

„Azt kifogásoltam, hogy elvittek dolgozni, ha akartál, ha nem. Több embert ismerek, akit emiatt elvertek.”

Micsoda szörnyű világ, hogy dolgozni kellett! Sőt még iskolába is kellett járni! :-DD

Mellesleg jó kis társaságod lehetett.

„Álmodban. Másrészt nem volt se diákhitel, se egyéb támogatás.”

Valóságban, csak te nem élték akkoriban. Másrészt volt utazási kedvezmény, kedvezményes kollégium és menza meg ösztöndíj „csak ennyi” volt.

„Pont ezért hülyeség az egész történet.”

Itt buktál le végleg, annyit éltél te a múlt rendszerben, mint Napóleon az őskorban. Ha most annyit mondok, hogy Moldova György és könyvei az tudom neked nem mond semmit, de olvasgasd őket, és nem ő volt az egyetlen szociográfus, aki interjúkat csinált akkoriban és azok szépen meg is jelentek nyomtatásban, akkor is ha nem tetszettek a helyi pártfőnököknek. Volt is belőlük hiszti gyakran.

„Régen ha fizettél se nagyon találtál angol tanárt, ma meg felütöd a netet, aztán ha más nem YouTube videókat nézel!”

Annyira nem találtál, hogy az orosz mellett választható nyelv volt a német a francia és az angol, pár régi gimnáziumban a latin és ógörög is. Youtube videókból még senki sem tanult meg egy idegen nyelvet sem. Azt úgy lehet, hogy megtanulod a nyelvet és utána gyakorlod a segítségével maximum, de a youtubeot sem a rendszerváltás, hanem a technológia fejlődése hozta el.

Azt hiszem itt hagyom abba, mert innentől kezdve már magadat alázod ezzel, hogy disszidálásfeketevonat és társai. De azért szórakoztató vagy.

Hihetetlen ez a pali:D

A kedvencem a nyelvtanulás volt, én még ilyet nem b. Asztam.

2020. máj. 17. 16:09
 25/26 anonim ***** válasza:
53%

Az mondja, hogy régen jobb volt, aki most is pontosan ugyanúgy él ahogy akkor élt. Más szóval szar részegre issza magát, panelban lakik, keveset keres, nincs autója, segghülye, és nem is akar változtatni a fos életén.

Lepontozhattok, de azért gondolom fáj az igazság. :)

2020. máj. 17. 19:23
 26/26 anonim ***** válasza:

25-ös! Nekem a butaságod fáj, azért pontoztalak le! 🤣🤣

Ha a te fiktív "Kádárprolid" pont úgy él ma, ahogy élt, akkor miért is mondaná, hogy régen minden jobb volt? 🤔 Elvégre te magad írod, hogy nem rosszabb neki, nem?

A Kádár-nosztalgiát éppen az szülte, hogy a társadalom egy jó része nettó vesztese volt a rendszerváltásnak, és még ma harminc évvel utána is vannak országrészek, amik kínlódása ennek tudható be lásd pl. Miskolc mélyrepülését.

Aki keveset keres, az jellemzően kertes házban él vidéken, már csak azért mert egy falusi ház ma harmada-negyede egy városi panelnek.

Nincs autója...ezt sose értem, hogy ez miért olyan fontos szempont még ma is, amikor kétszázezerért kapsz egy kopott, de még gurulóképes kocsit, ma csak annak nincsen autója, aki nem akar venni.

Szóval mielőtt nagyon "okosakat" beírsz valahová gondold végig előre, köszi!

2020. máj. 17. 20:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!