Honnan erednek ezek a legendák, hogy olyan jó volt a rendszerváltás előtt?
Éltem abban a korban és nevetségesnek tartom ezeket az állításokat, amiket manapság olvasok.
Ezekkel találkozom:
"Nem kellett semmit csinálni a munkahelyen, egész nap csak lébecoltak"
Igen, a Diósgyőri Kohó meg az azt kiszolgáló kő, mészkő és egyéb bányák meg maguktól működtek, teljesen automaták voltak.
A legtöbb ember munka mellett meg a buli kedvéért állatokat tartott, illetve földet művelt. Nagyon jó volt úgy menni dolgozni, hogy előtte már beetetett, locsolt az ember, majd munka után darálni a terményt, kapálni, főleg egy nap TSZ után.
Legtöbb régi ingatlan udvarán még találni disznóólat, tyúkketrecet.
Igen, tudom, de hát az izék, akik egész nap lébecoltak.
Ez azokra volt jellemző, akik nyalták a kommunisták seggét. Aki nyal a hatalomnak, ma se dolgozik, csak teng-leng.
"Könnyű volt lakáshoz jutni"
Természetesen ez se igaz. Eleve várni kellett mindenre, majd a kis fizetésből ugyan úgy össze kellett spórolni.
Itt nagyon jól leírja miről van szó!
Ócska, igénytelen lakások, amiket lehetett aztán utólag javítani, ha egyáltalán volt mivel, ráadásul méregdrága volt, 30 év hitellel, közös budival.
Egy szekrénysor ára 2-3 havi bér volt. Ma egy átlagbér 2-3 részéből veszek bútort újonnan, azonnal.
Nagyon gyér fizetések voltak, gagyi szolgáltatások.
Így aztán külön mutatvány volt építkezni. Lehetett kalákázni, a ház egyik felét ilyen anyagból, a másikat olyan anyagból csinálni, mert nem volt soha semmi a telepen.
"Milyen jó volt, hogy mindenkinek volt munkahelye"
Egyetemre kizárt volt, hogy átlag menjen, kellett a kapcsolat, sőt még a szakma se volt szabadon választható, ha kitalálták, hogy most csőszerelő kell, akkor mindenki csőszerelő volt.
Oroszul kellett tanulni olyan emberektől, akik szintén csak makogták.
Külföldre jutni lehetetlen volt.
Sok embert mivel a környékén nem volt munka, elvittek. Fekete vonat néven van erről film js.
Másrészt amilyen munkát biztosítottak, olyat most is lehet gyerekek találni:
Lehet menni kapálni, segédmunkára, lehet ásózni stb.
Vagy most komolyan azt hiszik, hogy a mindenkinek volt munkahelye azt jelenti, hogy válogatni lehetett az irodai munkahelyek között?:D
Szal kíváncsi lennék, hogy ki találta ezt ki vagy honnan ered?
# 10:
Nem vagyok egészen tisztában az építési szabályokkal, de ha ki is jön ellenőrizni a NAV, még egyszer mondom azt nem értem miért pont a NAV, hogy ott van 15 ilyen-olyan ági rokon az építkezésen, aki ingyen segít házat építeni, mi alapján történhetne bármi is. Azt már inkább hiszem, hogy más hatóság, munkavédelmi szempontból bírságol meg pl. ha nincsenek megfelelő eszközök biztosítva.
A baj az, hogy rögtön szándékosan túlzol és torzítasz.
Hogy miért szeretik sokan a Kádár-rendszert, nos az azt követő 90-es években egy brutális ÉLETSZÍNVONAL ESÉS volt az országban, konkrétan a 90-es években rosszabbul élt a túlnyomó többség, mint a 80-asban. Nem kell nekem hinni, nem kell, KSH a barátod, konkrétan 2003-ra értük el azt az életszínvonalat, ahol rendszert váltottunk!!! Tehát 15 év szegényedés következett a Kádár-rendszer után, ez már úgy elgondolkodtat bárkit, hogy "Vajon miért is vágytak vissza sokan?"
Azt, hogy nem kellett semmit sem csinálni a munkahelyen azt éppen a kor KRITIKUSAI mondják, akik szerint "mindenhitelbőlvoltéssenkisemdolgozott".
A lakáskérdésben akkor pontosítsunk, hatalmas lakásépítések zajlottak, ami minőségi ugrást jelentett a kor emberének. Ma ilyenek nincsenek. Akkoriban volt év mikor 99 ezer lakást építettek de még a legrosszabb években is épült ötvenezer. Ez is bezuhant a rendszerváltás után. Most évente ilyen kb. 10 ezret építünk. Lehet, hogy ezek igényesebbek, csak ma egy városi lakóingatlant megszerezni igenis nehezebb mint akkoriban volt. Falun ma könnyeben kapsz házat, ez igaz. De ez már a város-vidék közötti különbségek miatt van.
Mindenkinek volt munkahelye, ezen nem tudsz fogást találni, mert ez igaz volt.
Egyetemre mehettél kapcsolat nélkül éppen, hogy rengeteg munkás-paraszt származású ment főiskolára/egyetemre. Már csak azért is, mert a rendszernek presztízskérdés volt a dolog. Ehhez pedig -bár hasznos volt- de nem kellett párttag szülő.
Ez se igaz, hogy mindenki az lett, amit a rendszer akart, ha éltél benne, akkor tudod, hogy nem. Igen voltak olyan szakmák, amiket fontosabban tartottak és több helyen oktatták, ahogy ma is, de ennyi .pár hónapja olvastam egy szociográfiát, amiben a 70-es évek egészségügyéről volt szó, ott mondja egy kórház igazgató, hogy nem örül neki, hogy a rossz fizetések miatt a nővérek tömegesen tanulnak mást és mennek el bolti eladónak vagy a textilgyárba dolgozni. Na most ha ezt ekkor ki lehetett mondani és nyomtatásban megjelenhetett, akkor gyaníthatod, hogy igaz volt.
Oroszul kellett tanulni -na ez úgy látom olyan mély nyomot hagyott egy generációban, mert ezt minden "rosszkádárizmus" miatt síró felhozza. Manapság minden nyelvtanár jól képzett, szakmájának csúcsa és... ilyenkor jut eszembe a gimis német-magyar tanár haverom, aki velem fordíttatott le pár éve egy német szöveget, mert ő nem tudta.
Lehetett külföldre jutni, keleti országokba korlátozás nélkül (vörös útlevél) nyugatiba korlátozásokkal bizonyos időközönként (kék útlevél)
Az ingázás rossz dolog..bánat nem érti manapság miért ingáznak sokan, elvégre a mocskosszocializmusnak régen vége, ez ilyen anomália, elvégre mindenkinek van otthon sok-sok munkalehetőség.
Tényleg biztosítanak ma is mindenkinek munkát? Nahát mesélj még, akkor egyáltalán a "munkanélküliség" miért létezik?
Kalákában a rokonság ingyen, adómentesen dolgozhat.
A nem rokonok után meg befizeted az adót fejenként 1000Ft/nap, gond letudva!
"ÉLETSZÍNVONAL ESÉS volt az országban"
Ez várható volt, mivel valóban sok mindent a hitel tölt meg.
Anélkül hamarabb bebukott volna az egész.
"Ma ilyenek nincsenek."
Mivel a nagyrésze még mindig áll, így egyértelmű volt, hogy nem fognak világba építeni.
"csak ma egy városi lakóingatlant megszerezni igenis nehezebb mint akkoriban volt"
Ma 2-3 év külföldi munka után készpénzre vehet bárki lakást. Régen ilyen lehetőség nem volt. Másrészt lehet vállalkozni, több lehetőség van.
Az, hogy te ezeket nem tudod kihasználni, hát sorry.
"Mindenkinek volt munkahelye, ezen nem tudsz fogást találni"
Nem is akartam, de látom szomjazod a sikerélményt.
Azt kifogásoltam, hogy elvittek dolgozni, ha akartál, ha nem.
Több embert ismerek, akit emiatt elvertek.
"Egyetemre mehettél kapcsolat nélkül éppen"
Álmodban. Másrészt nem volt se diákhitel, se egyéb támogatás.
"Na most ha ezt ekkor ki lehetett mondani és nyomtatásban megjelenhetett, akkor gyaníthatod, hogy igaz volt."
Pont ezért hülyeség az egész történet.
"Manapság minden nyelvtanár jól képzett, szakmájának csúcsa"
Ugye ez most valami vicc?:D
Komolyan össze akarod hasonlítani azt, a mostani rendszerrel?:D
Régen ha fizettél se nagyon találtál angol tanárt, ma meg felütöd a netet, aztán ha más nem YouTube videókat nézel!
Add már elő, hogy régen mennyi nyelvtanulási lehetőség volt:D
"Lehetett külföldre jutni, keleti országokba korlátozás nélkül (vörös útlevél) nyugatiba korlátozásokkal bizonyos időközönként (kék útlevél)"
Hűha, ez aztán tényleg jobb a mostani személyi igazolványos rendszernél:D:D
Nézz már utána a disszidálás szónak:D
Egyre nagyobb és nyilvánvalóbb hülyeségeket irkálsz:D
"Az ingázás rossz dolog..bánat nem érti manapság miért ingáznak "
Nem, mert azt se tudod mi az a fekete vonat.
Látom nem unod, hogy hülyét csinálsz magadból.:D
"Tényleg biztosítanak ma is mindenkinek munkát?"
Ahogy írtam, olyan munka most is van dögivel! Vár a mezőgazdaság.
"Nahát mesélj még, akkor egyáltalán a "munkanélküliség" miért létezik?"
Mert létezhet, akkor nem engedték, vittek kapálni.
Hihetetlen ez a pali:D
A kedvencem a nyelvtanulás volt, én még ilyet nem b. Asztam.
"Egyetemre kizárt volt, hogy átlag menjen, kellett a kapcsolat, sőt még a szakma se volt szabadon választható, ha kitalálták, hogy most csőszerelő kell, akkor mindenki csőszerelő volt."
Én nem éltem abban a korban, de ezt simán bevezetném ma is. Utálom már ezt, hogy a sok középszerű himi-humi ember elmegy egyetemre bölcsész szakokra. 3 évig teng-leng meg kocsmázik az adófizetők pénzén (mert hogy ezeken a szakokon tanulni nem igazán kell) aztán nagyépűen lobogtatja a semmit nem érő diplomáját, egyenértékűnek érzi magát egy mérnökkel, vagy egy közgazdásszal. Majd elmegy egy irodába kávét főzni meg excelt nyomkodni nettó 200-250-ért. Jó szakembert meg alig találok. Fél év mire normálisan ki tudom festetni a lakást, meg elmegy százezer forint egy fél órás vízvezetékszerelésre annyira nincs rá ember.
"Oroszul kellett tanulni olyan emberektől, akik szintén csak makogták."
Ma meg angolul van ugyanez. Ez annyival jobb lenne?
"Külföldre jutni lehetetlen volt."
Ma meg a másik véglet van. Mindenki mehet mindenfelé. Össze-vissza utazgatnak értelmetlenül az emberek. Aztán ennek hála a fél világot letarolja egy koronavírus. Fiatalok mennek ki szabadon a túlajnározott nyugatra mosogatni. Ez egészségtelen és mindenképpen szigorítást érdemelne.
Jézusom!
Válaszolnak itt olyanok is akik tényleg éltek a rendszerváltás előtt?
# 15:
Szerinted, ha valakinek az a vágya, hogy Ő elmegy bölcsésznek, majd utána az Excelt nyomkodja nettó 200-250 ezer forintért egy irodában, meggyőzhető arról, hogy legyen inkább vízvezetékszerelő és azt a munkát utána megfelelő minőségben végezze el?
"Ma meg angolul van ugyanez. Ez annyival jobb lenne?"
Ahogy írtam, ma van lehetőséged pótolni, ha nem jó a tanárod.
Bár kétlem, hogy azt alul lehet múlni.
Soha nem is akarta az oroszt tanulni a többség tanár.
"Ma meg a másik véglet van."
Lehet, de én a lehetőségekről beszélek.
Ma, ha úgy tartja kedved, akkor elmész klímaszerelőnek, tanulod a nyelvet, aztán 20 évesen kimész Amszterdamba dolgozni vagy épp Törökországba, ha ahhoz van kedved.
Régen mentél a gyárba, ültél a hulladék panelban, aztán szevasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!