Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért vannak ellátva rovásírás...

Miért vannak ellátva rovásírásos helynévtáblákkal a települések eleje és végei?

Figyelt kérdés
2020. ápr. 23. 22:42
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt van egy pl amit én szoktam látni. Amúgy nem értem én sem, hogy ez miért zavar bárkit, kis érdekesség aztán jól van, elolvasni úgy sem tudják sokan.

2020. ápr. 24. 01:03
 12/24 anonim ***** válasza:
91%

9 es. Rovásírást 1000 éve használtak, nem ötszáz.

Szerintem sem gond, hogy kint van, mondjuk az viszont érdekesség, hogy a "magyar" rovásírás az lényegében nem más, mint az Orkhon egy változata. Az ábécé, amit minden sztyeppe nép használt, mint ahogy ma a cirilt használják Európában és Ázsiában, nem csak oroszul beszélő nyelveken.

Abból is látni ezt, hogy a rovásírásban vannak még szótag betűk, pedig a magyar nem túl jól kifejezhető szótagbetűkkel, mert tele van hasonulásokkal. Sok ma ismert betű az erederi rovásban önmagában nem is kifejezhető. Amiket a táblákon látni, már egy módosított változata a rovásírásnak, ami úgy lett megváltoztatva, hogy tökéletesen illeszkedjen a magyar hangokhoz, a honfoglalók nem azt használták. Tehát ironikusan eredetileg a rovásírás elég magyartalan volt.

2020. ápr. 24. 02:39
 13/24 hollófernyiges ***** válasza:
38%
Pár éve a kutyapárték kicserélték Érd rovásírásos tábláját arra, hogy Szia. Nem tűnt fel senkinek.
2020. ápr. 24. 06:22
 14/24 anonim ***** válasza:
74%
Az a baj h nem ismerjuk ezeket a betűket.
2020. ápr. 24. 12:13
 15/24 A kérdező kommentje:
Félre értitek.Nem azért kérdeztem,mert zavar....Én úgy gondoltam,hogy a Jobbik keze van a dologban.
2020. ápr. 24. 12:54
 16/24 hollófernyiges ***** válasza:
82%
Jól gondolod, ez az ő programjuk volt.
2020. ápr. 24. 13:17
 17/24 anonim ***** válasza:
31%

8as "Azért vicces, hogy valakit ennyire felzaklatnak. :D Kíváncsi lennék egy elmeorvosi szakvéleményre. :)"

Aha, szóval akiben felmerülnek kérdések, pl. hogy vajon mi értelme van ezeknek a tábláknak, amiket senki sem ért és csak értelmetlen pénzszórásra jók, miközben értelmes dolgokra is el lehetett volna költeni az erre kidobott pénzt, azt ezek felzaklatják és elmeorvosi véleményre lennél kíváncsi?

Mindenki másra kíváncsi. Te az én elmeorvosi véleményemre. Engem egyáltalán nem érdekelne a te elmeorvosi vizsgálatod eredménye - sejtem mi lenne a diagnózis - engem inkább az érdekelne, hogy mi értelmük a tábláknak - mivel a kérdésre még egyetlen válasz sem érkezett.

2020. ápr. 24. 13:25
 18/24 anonim ***** válasza:
85%
17. Semmi, és? Ezen a néhány táblán nem sokat spórolnál.
2020. ápr. 24. 13:52
 19/24 anonim ***** válasza:
62%

"Ezen a néhány táblán nem sokat spórolnál."

Én biztosan nem, de a kb.200 helynévtábla és üdvözlőtábla állítói min. 6 millió Ft-ot spóroltak volna. Természetesen nem lett volna több értelme ezt a 6milliót összedobni és valami értelmesebbre elkölteni. Persze ez eltörpül a sokmilliárd mellett, amit a kormány szór el felesleges dolgokra, de egyáltalán nem törpül el néhány település költségvetéséhez vagy a magyar átlagfizetéshez képest.

2020. ápr. 24. 14:49
 20/24 Balasa Bence ***** válasza:
41%

Sok bégető birka van itt úgy látom...

A rovásírást a magyar nép fejlesztette ki, a nyelv leírására. Sok szempontból alkalmasabb is a nyelv sajátosságaira mint a ránk erőltetett latin írás.

Nemzeti írásunkat a német papok és István pusztította el kishíján, kikiáltva pogány" emléknek.

Csaknem ezer éven át elfelejtettük ezt a kincset, csak Csaba királyfi népe, a székelyek őrizték meg, egészen az 1920-as évekig még botra írták a jeleket.

A nyilaskeresztes párt elődjének, a NAP pártnak a logóján (Nemzet Akaratának Pártja) is szerepelt az írás, a hit" szó volt felírva a jelvényekre rovással.

Viszont ez nem volt olyan elterjedt, nem volt idő kiteljesednie.

A kommunizmus persze tűzzel-vassal irtotta, mint előtte a keresztény papok is. a helyébe az orosz nyelv és írás tanítása lépett.

A rendszerváltás után pár évvel, az 1990-es és 2000-es években kezdték újra felfedezni régészek, és tanárok.

2009-ben megtartották az élő rovás tanácskozást" ahol elkezdődik az egységesítés folyamata: írásirány meghatározása, Q X W Y-betűk beemelése a rovásba, egyedi írásjelek megalkotásával.

2010-óta a Székely-Magyar rovásírás újra erőre kap, könyvek, cikkek, helységtáblák jelennek meg a magyarok nemzeti írásával, és már elkezdenek dolgozni a számítógépes megjelenésen is.

2015-ben megszületik az egységes betűkészlet, és megjelenik az unicode-szabványban. De még mindig nem döntenek néhány fontos kérdésben (két féle K használata, írásjelek alkalmazása)

A fény szépen lassan újra utat talál a magyar nép szívébe, és legyőzi a sötétséget. De a hatalom továbbra is undorral tekint a nemzeti büszkeség eme értékes forrására, az egyszerű emberek pedig még ma sem ismerik elegen ezt a gyönyörűséget, félnek tőle, pedig nincs miért.

2021. ápr. 8. 10:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!