A határozat és rendelet egy és ugyanaz, csak szinonímák?
határozat= MEGVITATOTT törvényjavaslatból születhet az OGY-ben.
rendelet= a kormányzat önkényesen hozza, mások beleegyezése nélkül! Ha valaki tud/akar pontosabbat írni írjon, mert én most nem voltam túl szakszerű
De arra gondoltam, hogy a kérdező vagy provokátor, vagy csak szimplán hülye
A rendelet (kormány- vagy miniszteri) általános magatartási szabályokat ír elő, azonos, ismétlődő élethelyzetekre, és elvileg mindenkire kötelező. Ettől norma, azaz jogszabály. A határozat (országgyűlési, kormány) általában egyedi döntést tartalmaz, feladatot szab az alárendelt szervek felé. Ez az állam irányításának belső eszköze, bár a kormány határozatainak többségét nyilvánosságra hozzák, de ebből az állampolgárokra közvetlenül jogok és kötelezettségek nem származnak, nekik csak tájékoztató jellegű.
Ezen kívül a közigazgatási szervek is határozatban közlik az állampolgárokkal és más ügyfelekkel a rájuk vonatkozó egyedi döntéseiket.
idegen nyelvről fordítok, és ott bizony egy szó van mindkettőre....durva, a büdös életben nem fogom tudni eldönteni hogy mikor melyiket használjam....rohadtul nem érdekel a politika....
van valahol valami "alapismeretekről" szóló anyag...bevágnám, hátha jobban átlátnám utána..
köszönöm a válaszokat
tyűha, a példáknak örülnék...
hát, pl. Elektroenergetikai Nemzeti Bizottság - határozatot hoz? v rendeletet? határozatot nem?
A rendelet: jogszabály.
Rendeletet alkothat a kormány, a miniszterek és a helyi önkormányzat képviselő-testülete.
A határozat: az állami irányítás egyéb jogi eszköze
(Országgyűlés, a Kormány, a kormánybizottságok, az önkormányzatok és az önkormányzatok szervei)
Bővebben: 1987 évi XI. törvény
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!