Erkölcsi értelemben hazaárulásnak minősül-e, ha valaki felvesz egy új állampolgárságot, de közben lemond a régiről?
A tett önmagában soha nem minősíthető. Semmiféle tett. Mindig vizsgálni kell a körülményeket, okokat és a végrehajtás módját. Azok együttese határozza meg, hogyan minősítsünk.
Állampolgárág megváltoztatása önmagában csak rendkívül ritka esetben lehet hazaárulás, és ezt az adott ország törvényei részletesen taglalják. Ha nem teszik, akkor nem az. Azonban mindig figyelembe kell venni a azt is, miféle helyről van szó. Konkrétan Magyarországon lehetséges, hogy bizonyos vezetők sok mindent hazaárulásnak minősítenek, ám józan gondolkodású, önfegyelemmel és józan ítélőképességgel rendelkező ember ezt soha nem veszi figyelembe. Azaz nem érdekli, efféle embereknek miféle véleményük van róla.
Elöször is nem minden esetben lehet megtartani a magyart, SÖT, a legtöbbször le KELL mondani róla.
Másodszor a legtöbben enm viccböl veszik fel a másik állampolgárságot, hanem valami okból szükséges számukra.
Harmadszor, aki ilyen hülyeségeken töri a fejét, hogy ez hazaárulás-e, azzal igen komoly bajok vannak!
Sorosra gondolsz?
Attól, hogy nem tudja bizonyítani a magyar állampolgárságát -pillanatnyilag-, ha tényleg az akkori MO-on született, akkor megtalálják az illetékes anyakönyvben, és akkor kérheti újra.
Mondjuk ha ma Romániához tartozik a születési helye, akkor ajánlatos az anyakönyv, vagy a bejegyzések hitelességét-korát megvizsgálni.
Nem tudom, hogyan lehet "lemondani" állampolgárságról? Szerintem, külön lemondani nem lehet, hanem biztos - ahol törvényi elvárás- az új megszerzésével egy iratban van, hogy kérvényezi az újat, és egyben lemond a korábbiról.
Amit akkor, amikor Soros amerikai állampolgár lett, még kértek. Ma nem tudom hogy van. de az amerikai mellett már szerezhet akárhányat, ahol engedik a többes állampolgárságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!