Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért csinálnak a műanyagból...

Miért csinálnak a műanyagból bűnbakot?

Figyelt kérdés

[link]

Tipikusan, rövidlátó döntéshozás.

Jellemző az ilyesmi az EU szerveire.

A műanyag az emberiség egyik legjobb találmánya, az élet elengedhetetlen nélküle.

Magát a műanyag felhasználást büntetik, sőt tiltják, ahelyett,hogy a felhasználókat rendszabályoznák.

Létezik olyan ország, ahol egy rágó utcára köpéséért is büntetés jár.És ők járnak jó úton, ugyanis, nem a felhasználást büntetik, hanem a szemetelést.

Mégis,hogy kerül a műanyag a tengerbe, folyóba?Kedves polgártársak odadobják és ezért senki sem kéri őket számon.

Én emlékszem régről,hogy eleinte a jégkrémek is műanyag pálcikával rendelkeztek, sokkal jobb volt.

A mostaniaknál meg olyan, mintha csiszolt bútorlapot nyalogatnál.

Mivel fogják majd helyettesíteni a műanyag evőeszközöket, fülpiszkálókat?

Hát, fával, sokkal több fa lesz kivágva, mint most.

2019. aug. 18. 18:47
 1/10 mindentudó99 ***** válasza:
71%
Már a cikk is marhasággal kezdődik. Kemény lesz. Miért? Szerintem megleszünk szívószál és a felsorolt dolgok nélkül. A probléma inkább az hogy ezek a dolgok az Eun kívül senkit se érdekelnek.
2019. aug. 18. 19:09
 2/10 A kérdező kommentje:

Kedves 1,

miért kell a szívószált betiltani?

Liberális demokrácia van,a szívószál nem heroin vagy gépfegyver.

Ha a polgár olyat akar venni, akkor tegye.

Mellesleg, internetről rendelve, EU-n kívülről továbbra is lehet majd rendelni.

Majd szépen felpörögnek a fehérorosz , kínai szívószálgyárak.

2019. aug. 18. 19:19
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Egy kólásflakon teljes lebomlása 50ezer év. Gondolom részben ezért.
2019. aug. 18. 20:15
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Ezert...

2019. aug. 18. 21:14
 5/10 Gugu Gabor ***** válasza:
100%
a műanyagnál a legnagyobb gond az hogy nehéz újra feldolgozni, akkor is ha szelektiven gyűjtik, és persze marha hosszú idő után bomlik le, ez ellen csak akkor lehet tenni ha a mennyiséget csökkentjük
2019. aug. 19. 00:07
 6/10 anonim ***** válasza:
18%
A műanyag valóban káros, de elsősorban nem nekünk kellene visszafogni a műanyagszennyezést, hanem egyes ázsiai és afrikai országoknak. Ha fogy az élelem, nem az segít sokat, ha az egér eszik kevesebbet, hanem ha az elefánt.
2019. aug. 19. 08:12
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
Nekem mindig az jut eszembe mikor látom a szörnyű képeket az óceánon úszó műanyagszigetekről meg az ártatlan áldozatairól, hogy először is a probléma ott kezdődik, hogy hogy is került az oda? Nem itt kellene kezdeni a problémán acsarkodni? Mi a nyugati világban minden darab műanyag szabályszerű hulladékként történő kezeléséért megfizetünk. Az elszállításért, a lerakásért és a szelektíven való kezelésért is. De pont mi kezdjük el betiltani a műanyagot saját használatra, nem azok akiké a tengerben köt ki? Nem velük szemben kellene fellépni elsősorban? Az indiaiak szeméthegyei ugyanúgy mérgezni fogják az élővilágot attól, hogy mi akik amúgy sem oda tesszük a mienket lemondunk a műanyagról.
2019. aug. 19. 09:00
 8/10 anonim ***** válasza:
6%

Ezt hogy érted? Kik dobják oda? Én, te, mi, akik fogyasztók vagyunk csupán? Mert én ugyan nem járok le ezért az Adriára, a Dunához, hogy bedobjam a flakonomat, s hogy ha trehány módon az utcán eldobom (ami nem igaz), hogy azt sem mossa az eső a Dunáig, az biztos! Szóval nem tudom ki önti bele, de én fizetek a szemét elszállításáért, én válogatom a szemetet, s ami mehet szelektívbe, az oda kerül, a tengerek, folyók meg mégis tele vannak műanyaggal, annyival, mintha mindannyian oda dobálnánk évek óta! Úgyhogy én úgy gondolom, hogy súlyosan át vagyunk verve!

Ki a t---öm kérte azt, hogy legyen eldobható az üdítős üveg? Amikor gyerek voltam az üdítős üveg a fél literestől a 2 literesig visszaváltható volt, 4-5x vastagabb volt a falvastagsága és visszaváltható volt. Persze kopik, karcolódik, nem esztétikus... Amikor gyerek voltam a zsemlét, kiflit, kenyeret papírzacskóba csomagoltuk, csomagolták... senki sem könyörgött azért, hogy műanyag legyen, az volt a duma, hogy védjük ezzel a fákat! Most meg vissza a papírzacskót? Agyatlanság! Egyébként abban hamar megszárad a pékárú.

Nem annyira nehéz a műanyagot újrafelhasználni, viszonylag egyszerűen és relatíve olcsó eljárással kezelhető. Felaprítják, majd beszórják egy olyan gépbe, amiben pengék forognak, a forgás által kvázi felolvad a műanyag, ha felolvadt, akkor ráöntenek egy kancsó vizet és ettől "szétrobban" gyak. granulátum lesz belőle, így pedig újra felhasználható, hogy élelmiszeripari célokra is, azt nem tudom, de még ha nem is, akkor is bőven lenne helye.

Értetlenül állok a döntés előtt.

2019. aug. 19. 10:11
 9/10 Gugu Gabor ***** válasza:
100%
a műanyag újra felhasználláshoz azért had tegyek hozzá annyit, hogy az amit mi műanyagnak hívunk valójábban több tucatnyi (kémiailag és fizikailag is) különféle anyag ebből jelenleg kb 30-40% ami ujra hasznosítható a többi megy a lerakókba vagy égetőművekbe.
2019. aug. 19. 14:33
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

1. Senki nem csinál a műanyagból bűnbakot. Az egyszer használatos gagyi zavar sok embert (tök jogosan), hogy ma már normálisnak számít konkrétan szemetet gyártani, ami csak arra való, hogy 5 perc használat után kihajítsa az ember. Ilyen szirszarokat semmilyen alapanyagból nem kellene készíteni.

2. "az élet elengedhetetlen nélküle" - Mi nélkül? A szívószál nélkül? :DDDDD Oké, vannak olyan helyzetek, ahol tényleg kb elengedhetetlen az egyszer használatos műanyag, például a műtőkben az orvosok kezén levő gumikesztyűben, de ne akarjunk már mindmeghalni, mert nem lesz műanyagvilla a lecsófesztiválon... :D

3. Tegyük fel, hogy nem dobálom szanaszét a szemetem, hanem a kijelölt gyűjtőbe rakom mindig. És? Szerinted akkor hetente egyszer elviszi a jótündér keresztanya, és eltűnik a dimenziónkból, vagy mi? :D Nyilván a nulladik lépés lenne végre véget vetni a szemét eldobálásának, de a problémát nem oldja meg az, hogy szép, takaros hegyeket emelünk a szemétből.

4. Ha nem tetszik a fa pálcika, akkor lehet venni fagylaltot is, abban nincs "bútorlap". :) Egyébként én meg pl kifejezetten szeretem azt a nagyon enyhe faízt, akkor melyikünknek van "igaza"? :D

5. Fát normális országokban fenntartható erdőgazdálkodásból szereznek. Ja, nem csak a "levágom tökig, aztán hagyom megrohadni" létezik.

2019. aug. 26. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!