Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A technológia meghaladta a...

A technológia meghaladta a liberalizmust? (Most nem a NER-féle illiberalizmus mellett érvelek, hanem inkább hogy teljesen újra kéne gondolni a dolgot. )

Figyelt kérdés

A liberalizmus a 21. században a korszellem: Azt állítja, hogy úgy kell a döntéseimet hoznom, ahogy az érzéseim diktálják, amint a "belső hangom" súgja. Legyen az erkölcsi döntés, életmódbeli, vásárlás (ahol mindig a vevőnek van igaza), vagy politikai (ahol mindenki a saját érzései alapján dönt, és a többségnek csakis igaza lehet).

Ez mind szép és jó, csakhogy mondok egy pofonegyszerű példát: Tegyük fel, hogy nekem a szőke lányok jobban bejönnek, mint a barna lányok, de ez igazán nem is tudatosult bennem soha. A Facebook algoritmusa viszont ebben is jobban ismer engem mint én magamat, és rájön, hogy görgetés közben a szőke lányok képein tovább megakad a tekintetem. A Facebook viszont valamiért úgy dönt, hogy olyan Coca Cola reklámot dob fel, ahol szőke lányok isszák a Coca Colát, és olyan Pepsi reklámot, ahol barna lányok isszák (vagy netán férfiak). Én a boltban a Coca Colát választom, és nem is igazán tudom az okát, csak "ezt éreztem a megfelelő döntésnek", a boltost meg nem érdekli, mert "a vevőnek van igaza, ha több Coca Cola fogy, akkor több Coca Colát rendelek, kevesebb Pepsit".

Persze ennél nyilván sokkal több mindent ki lehet deríteni emberekről. Mi van akkor, ha nem csak a fogyasztói magatartásomat befolyásolják? Például ha egy algoritmus tudja, hogy milyen vágyaid és félelmeid vannak, és olyan híreket meg olyan politikai reklámokat dob fel. Ennek előszeleiről már lehet hallani, de a jövőben egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a választások tényleg kirakatshowba mennek át. Hiába állították 18. meg 19. századi filozófusok, hogy az embereknek saját érzéseikre kell hallgatniuk, és a többségnek igaza kell hogy legyen.

2019. aug. 14. 19:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem igazán értem, hogy mire gondolsz.
2019. aug. 14. 19:44
 2/6 A kérdező kommentje:

Megpróbálom akkor egyszerűbben megfogalmazni:

1. állítás:

Mai korszellem -> Azt teszel amit akarsz, amíg másnak nem ártasz / A vevőnek mindig igaza van / Az irányítja az országok, akit az emberek megválasztanak.

2. állítás.

Az algoritmusok jobban kiismernek téged, mint te magadat (és ennek még csak a kezdetét érezzék most).

2. állításból következik:

Úgy manipulálnak, hogy fel se tűnik. Pl. olyan reklámokat vagy híreket kapsz, ami kifejezetten rád hat (mondjuk ha ismeri a félelmeidet és vágyaidat, akkor olyan politikai reklámokat, politikai híreket dob fel).

Mindebből következik:

Az algoritmusoktól függhet a jövőben, hogy melyik cégnek a termékeit veszik, vagy hogy melyik párt nyeri a választásokat. Te meg közben azt hiszed, hogy saját magad hoztad meg a döntéseket, hiszen az általad olvasott / hallott információk alapján nem is dönthettél volna másképp.

2019. aug. 14. 19:54
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Amióta csak demokrácia létezik, a választásokon induló felek azóta próbálják különféle módszerekkel befolyásolni a szavazókat.

De ettől még nem fog kimúlni a liberalizmus.

2019. aug. 14. 19:56
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Tehát szabad vagy, ezért a reklámok átveszik a tudatalattid felett az irányítást? :D Véletlenül sem a reklámokat kéne korlátozni, hanem vissza kell vonni az emberi jogokat, nehogy a gonosz cégek befolyásoljanak.
2019. aug. 14. 20:02
 5/6 anonim ***** válasza:
Azt is te döntöd el, hogy akarsz-e reklámokat lesni. Én például már évek óta nem nézek TV-t és fészbukom sincs. Ez az én egyéni, szabad akaratomból elkövetett döntésem volt.
2019. aug. 14. 20:13
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

"Mi van akkor, ha nem csak a fogyasztói magatartásomat befolyásolják? Például ha egy algoritmus tudja, hogy milyen vágyaid és félelmeid vannak, és olyan híreket meg olyan politikai reklámokat dob fel."

Nem hogy az előszeleiről lehet hallani, hanem évek óta köztudott, hogy egyes politikai érdekszférák a közösségi médiát felhasználva próbálják befolyásolni nem csak a választásokat, de az egész politikai életet. Mivel a közösségi oldalak ismerik a felhasználó preferenciáit, így képesek információs buborékot vonni köré, amiből aztán nem lát ki, azaz sosem fog találkozni a "túloldal" híreivel.

Ez egy komoly probléma, mert ha végignézzük ezt a folyamatot, a végén oda lyukadunk ki, hogy techcégek algoritmusai mondják meg, hogy neked miről mit kell gondolnod, milyen elvek szerint kell gondolkodnod, és ebben óhatatlanul vissza fognak tükröződni ezen cégek vezetőinek elvei. Ahogy mondod, úgy manipulálnak, hogy nem is tudsz róla.

Ahogy mondják, ez nem annyira újdonság, a reklám és a propaganda gyakorlatilag azóta létezik, mióta van írásbeliség, csak mára már sokkal pontosabbak és hatékonyabbak lettek a módszerek. És ez alapvetően nem is a liberalizmus hibája, sőt, a nyílt propaganda elméletileg épp, hogy a liberális országokban a legkevésbé hatékony.

Van itt egy jó cikk erről, érdemes elolvasni: [link]

2019. aug. 15. 08:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!