Mi a különbség a belső és a külső szuverenitás között?
Idézem a Wikit:
Belső szuverenitás
Az állam jogrendjét maga alkotja és alkalmazza, valamint főhatalmat gyakorol a területén lévő személyek és dolgok felett. Az állam döntése végleges, az ellen nem lehet felsőbb hatalomhoz fellebbezni, mert ilyen nem létezik.
Külső szuverenitás
Az állam a nemzetközi élet független szereplője, felette nincs más hatóság, döntései nem függnek mások jóváhagyásától, egyetértésétől. Nemzetközi jogképessége és cselekvőképessége teljes, más államokkal való kapcsolatában szabadon dönt.
Nekem tök ugyanúgy hangzik a kettő.
Lényege, hogy az állam az isten, senki és semmi nem szólhat bele mit hogy csinál, önálló és független.
Valaki 1-1 mondatban meg tudja fogalmazni a különbséget?
A francia-afrikai példád alatt a külső,
a kínai pedig a belső szuv értendő?
Csak mert a kérdés kiírása óta még kerestem a témában és már teljesen belekavarodtam :D
Mindkét eset a belső szuverenitásra volt példa, amikor az adott állam külpolitikailag nem szuverén.
A külső szuverenitásra példa úgy általában az országok túlnyomó többsége, ahol az ország saját vezetői határozzák meg a külpolitikát, kivel kötnek nemzetközi szerződéseket, melyik országgal kötnek szövetséget, avagy melyikkel háborúznak.
Az afrikai állapotokról itt találsz egy cikket: [link]
Már értem.
Még annyit, hogy a külsőt hívhatjuk még úgy is, szinonimaként, hogy simán "állami szuverenitás"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!