Egy megvalósult kommunizmus és anarchizmus között van valami lényeges különbség?
A kommunizmus a társadalmi osztályok eltörlése, az anarchizmus pedig a társadalmi hierarchiák eltörlése. Az én olvasatomban nincs különbség a kettő között, a társadalmi osztályok alkotják a társadalmi hierarchiákat, az egyik megszűnése egyenlő a másik megszűnésével. De vannak akik ezeknek a fogalmaknak más definícióját használják, nekik lehet különbség. Elvégre vannak nem anarchista kommunisták és nem kommunista anarchisták is.
Az anarcho-kapitalizmus feltételezi, hogy a kapitalista berendezkedés megmaradna az állam eltörlésével, de én ezzel nem értek egyet. Az állam feltétele a kapitalizmusnak, hiszen a burzsoázia az államra támaszkodik a hatalma fenntartásához. Állam nélkül a munkások egyszerűen átvennék az uralmat. Az állam a burzsoázia pajzsa. Ezért nem fog soha működni az államilag irányított kommunizmus vagy az állam nélküli kapitalizmus. De ez csak az én személyes véleményem, mint fentebb is mondtam, vannak nem anarchista kommunisták és nem kommunista anarchisták is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!