Fűtő klímának, mid egy, hogy hány fok van?
Valamilyen más tényezőt/tényezőket (a befúvás légárama, sebessége, stb.) nem mérsz, és nem is veszel figyelembe. Különben az energia megmaradás törvényének a megcsúfolása lenne a tapasztalatod, hogy a kültéri levegő hőmérsékletétől független a fűtésed energia felhasználása.
Én nem a pillanatnyi áramfelvételt mérném, hanem mondjuk a villanyórát olvasnám le minden nap, és feljegyezném a külső napi átlag-hőmérsékleteket is. (Nyilván a nagymosás, és egyéb nagyfogyasztók villamos energia felvételét ki kell korrigálni az adatokból, ha nincs minden nap használva a mosógép, vagy a másik nagyfogyasztó). Egy ilyen mérés jobban megmutatja, hogy míg egy +7 fokos átlaghőmérsékletű napon x kWh a fogyasztásod, esetleg egy -5 fokos átlaghőmérsékletű napon meg ennek a duplája, 2x kWh lesz. Ez már nem mond ellent, az energiamegmaradás elvének sem :-)
Köszönöm a válaszokat.
2. válaszolónak külön köszönöm az ötletet, a hosszabb távú mérés jobb lehet, szerencsére a távirányítón olvasható a fogyasztás is , így a villany órát ki hagyhatom.És igen a hőszigetelés milyensége be kavar a képletbe. Nagyon érdekel és tetszik a működése, és szeretném minél inkább meg érteni.
Nem kell túlkomplikálni, és csodálkozni sem, mivel a split klíma gyakorlatilag egy levegő-levegő hőszivattyú és ebből adódóan többet is tud. Illetve, tudna ha nem lenne szoftveresen beszabályozva.
A fentiekben a válaszokat, jól írták de kiegészíteném néhány igen fontos dologgal, ami nem elhanyagolható, főleg hogy ennyire benne vagy a mérésekben és ha tényleg valós adatokat akarsz. Nem mindegy, hogy milyen beállításokat használsz pl. ventilátor fokozat, hőmérséklet. Ha, állandóan mérsz mindig ugyanazokat a bellításokat kellene eszközölni különben nem kapsz hiteles adatokat. Fontos lenne még a beltéri által kifúvott levegő mérése, áramlati sebesség és légköbméter szerint is így összetudod vetni az összes többi méréssel, hogy azonosak e. Erre azért van szükség, mert a mostani készülékek inverteresek és ezek tudnak meglepetést okozni főleg az újabb Full DC inverteres készülékek. Mivel a ventilátorok és a kompresszor maga nem állandó sebességgel dolgoznak. Az induló belső hőmérséklet is számít, hogy a klímának miről és mennyire kell felhozni a hőmérsékletet, a leolvasztás idejét és ciklusát is bele kell számolni. És csak azokat az adatokat szabad figyelembe venni ahol a körülmények/beállítások azonosak. Egy idő után a beltéri/kültéri koszolódik, egy koszos hőcserélő esetében sosem fogsz gyári adatokat kapni és igen megnő a fogyasztás, ezért a karbantartása fokozottan oda kell figyelni és nem csak a mérések miatt! A külsőhőmérséklet igen is sajnos számít, még akor is ha nem látni (persze azonos beálításnál és körülményeknél mérve) a -5 fok külső hőmérséklettől kritikus fűtés esetében. Nem ártana 24/168 intervallumban mérni, ha nagyon ráérsz akkor egy folytonos 1 hónapos ciklusnál igen értékes adatokat kaphatsz. Bár ilyen komoly méréseknél, azért több kellene mint a klíma által szoftveresen diagnosztizált adat. Anno amikor én mértem a saját klímámat (kicsit komolyabb műszerekkel) a következő adtokat kaptam: fűtésben és hűtésben is A+++ 3,5kW-os a klímám +5 foknál 5,6 SCOP értéket produkált -5 foknál 4,1 és -15 külső hőmérsékletnél kerek 3-as SCOP-ot hozott. Ugye egyértelműen ezek fűtés üzemmódban. Nem a reklám helye ezért márkát nem mondok, csak annyit hogy japán klímám van :)
5. válaszoló. Nagyon köszönöm a válaszod.
"+5 foknál 5,6 SCOP értéket produkált -5 foknál 4,1 "
Innentől kezdve bármilyen mérésem már értelmetlenné válik , hisz a választ meg kaptam tőled.
Mivel 0 fok alatt a kompresszor fűtés is belép .
Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!