Új inverteres klímám közel 1600W-ot fogyaszt óránként, ez normális?
Most szereltettem be egy GREE Amber GWH12YC típusú hőszivattyús - inverteres klímát és fűtés módban most 1580W-ot fogyaszt (konnektorba dugható áramfogyasztásmérővel mérem).
Kifejezetten azért vettem, hogy spóroljak vele, a klímások azt mondták, hogy 400-800W körül várható a fogyasztása, de ez közel három-négyszerese az ígértnek.
Miért lehet ez?
"-35 fok esetén simán működnek akár 5 feletti jósági fokkal"
Na ezt már azért csak így bemondásra nem nyalom be. Valami linkkel tessék már ezt az állítást megtámogatni! Nehezen hihető számomra, hogy -35 C fokos (!) levegőből 1 kWh elektromos energia felhasználással több mint 5 kWh hőenergiát tol be a lakásba. Ez a COP>5 még a DIN szabvány szerinti vizsgálatoknál szokásos +7 C fokos külső levegő hőmérséklet esetén is nagyon jó érték, de -35 C fokos levegő esetén teljesen hihetetlen.
Eszembejutott egy olyan kérdés is, hogy ha felmelegítettem a szobát 21 fokra, hogyan lehet beállítani a klímát, hogy akkor inkább kapcsoljon ki és ne fújjon 21 fokos levegőt?
Az a gond azzal, ha 21 fokos levegőt fúj, hogy mire hozzánk ér, hidegnek érződik és hiába van a szobában 21 fok, konkrétan fázunk, mert mintha ventillátorral fújnának.
Jobb lenne, ha csak a meleg levegőt fújná addig amíg eléri a szoba a 21 fokot és utána megállna.
Hogyan lehet ezt általánosságban beállítani? A használati útmutatóban nem találtam.
(Az azért nem megoldás, hogy kikapcsoljuk mi, mert éjszaka nem szeretnék ezért felkelni, illetve arra, hogy fázunk.. )
Én a másik végletről jövök (#4), túlfűtött a klíma, majd lekapcsolt, mivel nem tudott visszaszabályozni, hidd el, ez sem jó. Kikapcsolás után néhány perccel hiába volt 24 fok, fáztam, mivel minden hőforrás megszűnt, a hőérzet leromlott, akár a te helyzetedben, amikor a testhőmérsékletnél hidegebb levegő elég a hőfok szinten tartásához, ez pedig kellemetlen, ha éri az embert.
A beltéri elhelyezésénél célszerű lett volna figyelni arra, hogy senki se kerüljön a légáramlat útjába, engem is ér egy kicsit, de nálam nem nagyon lehetett volna máshová tenni, csak háromszor annyi csövezéssel, mint most. Ha nálatok is ez a helyzet, akkor a légterelő állításával tudtok valamelyest javítani a helyzeten. Teljesen lefelé állítva valószínűleg ki fog kapcsolni a klíma, ilyenkor gyakorlatilag maga alá fújja a levegőt, amitől gyorsan eléri a hőfokot. Ebben az esetben viszont meleg lesz a klíma közvetlen közelében, a szoba többi része azonban hideg lehet. Ki kell tapasztalni, hol nem ér titeket a légáramlat, de közben a hőérzet is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!