Mennyivel lehet drágább kertes házban élni?
Adott egy panelprogramos, szabályozható távhős 33 nm-es panellakás, a másik opció egy kb. 70 nm-es új építésű elvárható szintű minőségben felépített ikerház egyik fele.
Mennyivel lehet drágább a fenntartása egy ilyen háznak? Elsősorbna százalékban lennék kíváncsi tippekre, mert túl sok a változó, de egy közelítő arányra lennék csak kíváncsi
Csak a sajàt kiadàsainkat tudom leírni, aztàn akkor majd osztol-szorzol.
Gàz-20.000(àtalàny)
Villany-8.000/2hó (kedvezményes)
Víz+csat.díj-8.000(àtalàny)
Tv+net+telefon-12.000
Kuka-3000/2hó
120 nm kertes hàz.
4 éve költöztünk társasházból kertes házba.
A távhő nem olcsó, de egy ház fűtése kicsit drágább.
A villany kicsit drágább, mivel az alapterület jóval nagyobb és több fogyasztót üzemeltetsz.
A víz a locsolás miatt lehet drágább.
Gáz ld. távhő.
Közös költség ugyan nincs, de jobban jársz, ha a régi közös költségnek megfelelő összeget félreteszed állagmegóvásra, mert bármi történhet és azt nem fogja helyetted megcsinálni a közös képviselő. Én is így csinálom. Egy kis pénzügyi fegyelmet igényel, hogy külön kezeld ezt a pénzt és ne folyjon bele a háztartási költségvetésbe.
A víz valóban húzós...
Nekünk nagy az udvar, és ezt a rengeteg bokrot, fàkat, viràgokat, tujàkat stb locsolni kell, kút nincs, rendszerről locsolunk.
De semmi nem tud olyan örömet adni mint a rengeteg zöld, a bogràcsozàs, grillezés, úszkàlàs, szóval én mindenképp kertes hàzra szavazok.
Lànyom nyugodtan ki merem engedni az udvarra, nem áll fenn az a veszély, hogy kocsi elcsapja.
Azt viszont nem lehet számszerűsíteni, hogy egy panelben egy csomó "őrülttel" fogsz együtt lakni, akiktől minden áthallatszik majd, és a lépcsőházban hanyatt lök a masszív kajaszag.
A családi házban megfizethetetlen, hogy van privát tered, saját kerted, jó levegőd és pl. garázsod.
Köszönöm mindenkinek.
Villany, ahogy írtátok belső fogyasztóknál nem lesz számottevően több, a plusz néhány led lámpa, elektromos kapu nem nyomja meg úgy gondolom.
A fűtés amit tippelni sem tudok, most nevetségesen alacsony a távhő, ellenben ha gázzal kell fűteni több mint duplája légteret és melegvizet előállítani az jelentős összeg lehet. Bát a havi 20.000 Ft átalány nem tűnik soknak, ahhoz képest, hogy hallani régebbi házaknál ennél sokszor többről is.
Víz terén a kertlocsolást még nem vettem ide, kis telek lenne de akkor is jogos
Közös költség nincs, viszont szemétszállítás van, tehát úgy gondolnám ez nagyságrendben üti egymást.
Nem feltétlenül az.
1, Villanynak mindegy, hogy ház vagy lakás.
2, Víz: te ugyannyit fogyasztasz, egy kertet meg ki lehet alakítani olyanná, hogy szép is legyen, de locsolni se kelljen.
3, Fűtés: az én 200 nm házam fűtése kevesebb, mint az ismerős 55 nm-es, panelprogramos paneljének. Egyszerűen kiváló energetikájú ingatlan kell.
4, Szemétdíj jön még mindehhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!