Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Nem fűt a vegyestüzelésű...

Kovarig kérdése:

Nem fűt a vegyestüzelésű kazánom, mi lehet a baj?

Figyelt kérdés

Szeretnék egy kis segítséget kérni a kazánom üzemeltetéséhez. Idén költöztünk be egy családi házba ahol 2016-ban került telepítésre egy zárt házközponti fűtésrendszer TOTYA kazánnal (sajnos nem tudom hány kW-os).

A kérdésem az, hogy a begyújtástól számítva kb. mennyi idő múlva kell a kazánon lévő órának mondjuk 80 fokot mutatnia? Ugyanis a 60 fok eléréséhez is minimum 1, de inkább 1,5 óra szükséges (a keringető szivattyút nem indítom el) és ehhez is jelentős mennyiségű, mintegy kb. 4 vödör tűzifa kell. Azért fordultam ide, mert nem értek hozzá (nagyon nem), de szerintem nonszensz, hogy még a kazán sem melegszik fel, nemhogy a ház. Ha bekapcsolom a keringetést, akkor a kazánon lévő óra visszamegy 30 fokra, és onnan az Istenért nem melegszik tovább, hiába hordom rá "raklapszám" a fát.

(Ez amúgy egy zárt rendszer puffertartállyal, a csőtermosztátot olyan 40-45 fokra szoktam állítani, de mindegy, mert mondom, ha nem indítom el a keringetést, akkor sem melegszik fel 60 foknál feljebb).

Szinte biztos, hogy én csinálok valamit rosszul, kérem segítsenek, hogy mi lehet a hiba?

2018. dec. 27. 08:13
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Nah, nem győzöm hangsúlyozni, hogy köszönöm a válaszokat. Ilyen kazánvédő szelepem nincs, ez a 3 utas szelep?

Azok nyertek hangszórót, akik a vizes fára szavaztak! Sajnos sok a tüzelőm nedvességtartalma, apróra hasogatva jött meg a kívánt hatás. természetesen a huzaton is lehetne mit javítani, de egyelőre elégséges. Most ontják a meleget a radiátorok, meleg van a házban mindenhol.

2018. dec. 27. 18:24
 12/14 mindentudó99 ***** válasza:
Keményfát két évig kellene szárítani. De hát ki tud több évit betárolni. Én ezért fűtök puhafával. Januárban veszem. Mindíg van maradék ezért decemberben vagy januárban kezdem hasznákni. Fedett helyen szárad egy évet. Úgy már jó.
2018. dec. 27. 18:55
 13/14 anonim ***** válasza:

Tavasszal -nyáron vegyél fát, szellőt helyen tető alatt tárold. Egy év után tűrhető. Szval vásárolj folyamatosan és úgy használd.

Ha nagy a gond, akkor csak akácot vegyél. Ennek az előnye, hogy nedvesen is jól ég. Ezért jobb a többi fánál.

Próbálkozhatsz fa brikettel is. ennek jó a nedvességtartalma, mert különben nem lehet összepréselni. A szénhez hasonlóan kell vele tüzelni. Ha van parázs, pakolsz rá párat, és kevés levegővel lassan elég. Nem szabad lobognia. Vegyél egy keveset próbáld ki a technikáját. ha beválik, azt is bevetheted.

2018. dec. 28. 12:39
 14/14 anonim ***** válasza:

Ez egy óriási tévhit, hogy nem szabad lobognia...

A fagáz csak akkor ég el, ha teljesen nyitva van a légrostély.

A fagáz adja a fűtőérték 70%-át!!! A faszén csak sovány 30%. Tehát ha lefojtod akkor az durva pazarlás (+kátrány gyár). Ezért létszükség a puffertartály (feltéve ha jól kötötték be)

2018. dec. 28. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!