Nem fűt a vegyestüzelésű kazánom, mi lehet a baj?
Szeretnék egy kis segítséget kérni a kazánom üzemeltetéséhez. Idén költöztünk be egy családi házba ahol 2016-ban került telepítésre egy zárt házközponti fűtésrendszer TOTYA kazánnal (sajnos nem tudom hány kW-os).
A kérdésem az, hogy a begyújtástól számítva kb. mennyi idő múlva kell a kazánon lévő órának mondjuk 80 fokot mutatnia? Ugyanis a 60 fok eléréséhez is minimum 1, de inkább 1,5 óra szükséges (a keringető szivattyút nem indítom el) és ehhez is jelentős mennyiségű, mintegy kb. 4 vödör tűzifa kell. Azért fordultam ide, mert nem értek hozzá (nagyon nem), de szerintem nonszensz, hogy még a kazán sem melegszik fel, nemhogy a ház. Ha bekapcsolom a keringetést, akkor a kazánon lévő óra visszamegy 30 fokra, és onnan az Istenért nem melegszik tovább, hiába hordom rá "raklapszám" a fát.
(Ez amúgy egy zárt rendszer puffertartállyal, a csőtermosztátot olyan 40-45 fokra szoktam állítani, de mindegy, mert mondom, ha nem indítom el a keringetést, akkor sem melegszik fel 60 foknál feljebb).
Szinte biztos, hogy én csinálok valamit rosszul, kérem segítsenek, hogy mi lehet a hiba?
Nah, nem győzöm hangsúlyozni, hogy köszönöm a válaszokat. Ilyen kazánvédő szelepem nincs, ez a 3 utas szelep?
Azok nyertek hangszórót, akik a vizes fára szavaztak! Sajnos sok a tüzelőm nedvességtartalma, apróra hasogatva jött meg a kívánt hatás. természetesen a huzaton is lehetne mit javítani, de egyelőre elégséges. Most ontják a meleget a radiátorok, meleg van a házban mindenhol.

Tavasszal -nyáron vegyél fát, szellőt helyen tető alatt tárold. Egy év után tűrhető. Szval vásárolj folyamatosan és úgy használd.
Ha nagy a gond, akkor csak akácot vegyél. Ennek az előnye, hogy nedvesen is jól ég. Ezért jobb a többi fánál.
Próbálkozhatsz fa brikettel is. ennek jó a nedvességtartalma, mert különben nem lehet összepréselni. A szénhez hasonlóan kell vele tüzelni. Ha van parázs, pakolsz rá párat, és kevés levegővel lassan elég. Nem szabad lobognia. Vegyél egy keveset próbáld ki a technikáját. ha beválik, azt is bevetheted.

Ez egy óriási tévhit, hogy nem szabad lobognia...
A fagáz csak akkor ég el, ha teljesen nyitva van a légrostély.
A fagáz adja a fűtőérték 70%-át!!! A faszén csak sovány 30%. Tehát ha lefojtod akkor az durva pazarlás (+kátrány gyár). Ezért létszükség a puffertartály (feltéve ha jól kötötték be)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!