Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Nem fűt a vegyestüzelésű...

Kovarig kérdése:

Nem fűt a vegyestüzelésű kazánom, mi lehet a baj?

Figyelt kérdés

Szeretnék egy kis segítséget kérni a kazánom üzemeltetéséhez. Idén költöztünk be egy családi házba ahol 2016-ban került telepítésre egy zárt házközponti fűtésrendszer TOTYA kazánnal (sajnos nem tudom hány kW-os).

A kérdésem az, hogy a begyújtástól számítva kb. mennyi idő múlva kell a kazánon lévő órának mondjuk 80 fokot mutatnia? Ugyanis a 60 fok eléréséhez is minimum 1, de inkább 1,5 óra szükséges (a keringető szivattyút nem indítom el) és ehhez is jelentős mennyiségű, mintegy kb. 4 vödör tűzifa kell. Azért fordultam ide, mert nem értek hozzá (nagyon nem), de szerintem nonszensz, hogy még a kazán sem melegszik fel, nemhogy a ház. Ha bekapcsolom a keringetést, akkor a kazánon lévő óra visszamegy 30 fokra, és onnan az Istenért nem melegszik tovább, hiába hordom rá "raklapszám" a fát.

(Ez amúgy egy zárt rendszer puffertartállyal, a csőtermosztátot olyan 40-45 fokra szoktam állítani, de mindegy, mert mondom, ha nem indítom el a keringetést, akkor sem melegszik fel 60 foknál feljebb).

Szinte biztos, hogy én csinálok valamit rosszul, kérem segítsenek, hogy mi lehet a hiba?

#kazán #tüzifa #központi fűtés #fűtés vegyestüzelés
2018. dec. 27. 08:13
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
64%
A fa milyen? Idei? Legalább 2 èvet kène száradnia, hogy rendes kalóriája legyen. Vizesen akár 50%al kevesebb a kalória. Ilyenkor nyomod a fát, de nincs meleg. Ha a kazán alulmèretezett lene, akkor a lakás nem melegszik.
2018. dec. 27. 08:52
 2/14 mindentudó99 ***** válasza:
77%
Érdemes lenne hozni a tüzépről vagy 50 kiló szenet és kipróbálni azzal. A Totya nagyon jó kazán azzal nem lehet baj. Gyanítom vizes lehet a fád és csak sistereg nem ég igazán. Esetleg hozzá jöhet még huzat probléma is. Még kérdés lehet hogy van a puffer bekötve. Reméljük nem kókler csinálta. A kazán elmenője milyen magasságban csatlakozik a pufferhez?
2018. dec. 27. 09:14
 3/14 A kérdező kommentje:
Szia! Köszönöm a gyors választ! A fa biztosan nincs 2 éves. Tudom, hogy nem az igazi, de megpróbáltam brikettel is, és úgy sem hozta a várt eredményt. Nem hinném, hogy ez ekkora problémát okozna. A puffer bekötése olyan 2 méter magasan van.
2018. dec. 27. 10:15
 4/14 anonim ***** válasza:

Véletlenül nem a puffert kezdi el melegíteni a begyújtás után közvetlenül?

Amúgy ha van hőelvétel, tehát a hideg rendszerben megforgatod a vizet, akkor nem gond, ha lemegy 30 fokra a vízhőfok a kazánban.

Meg kellene nézni a hőátadó felületeket a kazánban, és levakarni róla a kátrányt és a dzsuvát. Valószínűleg az akadályozza a bensőséges hőátadást.

Jó huzata van a kéménynek?

2018. dec. 27. 12:00
 5/14 mindentudó99 ***** válasza:
Hát akkor a puffer úgy jó. Mondjuk az elég durva hogy még a kazánba se megy fel a hőfok ennyi idő alatt. Ott csak a tüzelővel lehet gond plusz esetleg még huzat. Önmagában a kazánban ha nem indítod a keringetőt max 15 perc alatt fel kéne menni 60 fokra biztosan ha jó a tüzelő. Egy óra alatt az egész rendszernek el kellene érni a 60 fokot. Én kipróbálnám szénnel vagy akáccal. Az akác vizesen is ég. Akkor kiderülne hogy a tüzelővel van e baj.
2018. dec. 27. 12:29
 6/14 A kérdező kommentje:

A kéményem lehetne hosszabb, gondolok, akkor jobb lenne a huzata is. Így is van azért, de 1 taggal még kiegészíteném (majd) a saválló kéményt. A hőátadó felületeket most megtakarítottam, ledrótkeféztem a dzsuvát róla (hőátadó felület maga a tűztér, ugye?) végül is volt rendesen koksz :) .

Ma érkezik nemsokára egy szaki, az megnézi az egész rendszert, plusz csinálunk próbafűtést is (addig lehet pálinkázni). Meglátjuk, hogy ő mit mond. Ha mindent rendben talál, akkor megyek a tüzépre szénért, és megpróbálom azzal.

Kíváncsi leszek, mert mindenki, akinek hasonló rendszere van, azt mondja, hogy kb. 1,5 - 2 vödör fával fűt be este, az kitart reggelig, és onnantól megint tesz rá, én meg lapátolom rá a fát, és semmi. Reggel 15 fokban ébredünk (mondjuk nem csoda, ha nem is fűt fel). Meglátjuk mi lesz, majd írom kommentben.

Köszönöm a válaszokat azért!

2018. dec. 27. 13:35
 7/14 A kérdező kommentje:
Ja elnézést, arra elfelejtettem válaszolni, hogy szerintem a puffert kezdi el melegíteni. Legalábbis, ha a szivattyút nem indítom el, akkor pufferben kezd el felmenni a hőmérséklet.
2018. dec. 27. 13:48
 8/14 mindentudó99 ***** válasza:
Mindegy az enyém is a puffer felső ötven literét kezdi melegíteni először. Ez max 20 perc késés mintha mindjárt a radiátorokba menne. Egyszer sajnos elfogyott a fa és venni kellett tüzépről. Tél végén. Szerimtem előző nap vágták ki. Hoznom kellett hozzá lignitet hogy el tudjam tüzelni. Csak sistergett a sok víztől.
2018. dec. 27. 13:54
 9/14 anonim ***** válasza:

Na és "kazánvédő szeleped" van-e?

[link]

(Legalsó képen a lényeg)

Erre azért van szükség, hogy a puffer aljából ne 20 fokos víz áramoljon a kazán visszatérőjébe, hanem egy keverő szelep elvesz az előremenőből annyi meleget, hogy legalább 55 fokra "előmelegítse" a visszatérőt. Így a kazán tuti képes lesz elérni a 60 fokot.

De láttam olyat is, hogy kazán előremenőjét a puffer aljába kötötte a "mester", ami tökéletesen rossz, mert azt érte el vele, hogy amíg nem melegítette fel a gazda az 1000 liter vizet (röpke 2-3 óra @ 3 taliga fa), addig nem melegedtek a radiátorok.

2018. dec. 27. 16:05
 10/14 anonim ***** válasza:

Innentől jó volna tudni, hogy is van bekötve a teljes rendszer. Esetleg a vezérlése nem elégséges.

A pufferből is fűtheti a radiátorokat mindjárt, ha jól van bekötve.

2018. dec. 27. 17:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!