Lehetséges-e? Külön gázóra. Külön villanyóra. Bővebben lent.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség arra egy családi háznál, hogy külön gázórát, külön villanyórát szereltessek fel a szolgáltatóval?
A helyzet a következő: A házban az előző lakó felhalmozta a számlákat, amik az Ő nevén vannak, azonban Azokat a számlákat Én nem szeretném saját zsebből kifizetni, mivel nem kevés összegről van szó.
Villannyal ugyan ez a helyzet.
Ezért a kérdésem a következő:
Lehetséges-e az, hogy Én mint új felhasználó, gázt és villanyt kötessek be a házhoz és az előző lakó költségeit figyelmen kívül hagyjam?
Nem kell neked új óra egyikből sem.
Tulajdonosváltáskor az adásvételi szerződéssel és az óraállásokat rögzítő jegyzőkönyvvel amit 2 tanú letanúzott bemész a szolgáltatóhoz és a te kötelezettséged onnan indul.
Ha csak bérled az ingatlant, akkor a tulajdonos dolga elintézni, hogy az előző lakó nevéről lekerüljenek az órák, rendeznie kell a tartozásokat és amikor adósságmentes, akkor átíratjátok a te nevedre, attól az óraállástól kell fizetned, amikor beköltöztél.
Te tulajdonos vagy, vagy bérlő?
Ez így nem fog menni. Ki kell fizetni a hátralékot, át kell íratni a te nevedre az órákat. Ha csak bérlő vagy, akkor a tulaj feladata rendezni a hátralékokat.
Alap, hogy minden költözés előtt a régi lakó az óraállás alapján minden fogyasztását kifizeti. De az is alap, hogy te nem veszed meg, nem bérled ki addig, amíg ez nincs rendezve.
Én csináltam már olyat, hogy a vételárból levontuk a 150 ezres tartozást, és én rendeztem.
Nem is értem, hogy hogy lehet terhelt ingatlanba költözni.
Ha örökölted, akkor az ingatlannal együtt a hátralék is a tied.
Ha az előző lakó bérlő volt,és nem fizette a számlákat,akkor ez a költség a tulajt terheli.
Közmű bekötések,mérő órák csak a tulaj nevén lehetnek,hisz ehhez tulajdoni lap is kell.
Közmű óra adásvételi szerződés,tulajdoni lap nélkül nem is átírható.
Ugyan ez vonatkozik új bekötési kérelemre,de még akkor is ha régit cseréltetem erősebbre .
Ez már a fejlesztés kategóriájában esik .Eléggé nagy költségeket vonnak maguk után .(tapasztalat)
Hogy kinek van igaza,azt a valóságban lehet megtapasztalni.
Nem véletlen írtam a tapasztalatot .
Csak sajnos ebben van egy csavar.
Igaz, hogy az adósság nem őt fogja terhelni, de az ő általa használt szolgáltatást fogják lekapcsolni, ha nem történik fizetés.
Ezért kell ezt előre, még a vásárlás/beköltözés előtt rendbe tenni, ha tulajdonos lesz, vagy ha bérlő, akkor a tulajdonossal rendbe tetetni.
Attól függ!
A bérlő nevén volt a mérő? Ha igen semmi gond, ha nem megszívtad. Bérlő nevére át lehet iratni, minden szolgáltatást, ebben az esetben a tulajdonost csak annyiban korlátozza, hogy amennyiben visszairatja a nevére, de tartozás maradt a bérlőn, akkor addig nem irathatja át új bérlőre, amíg a tartozás nem rendeződik. Ez azonban enm vonatkozik adásvételre.
Azaz maximum azt a jogot lehet elveszteni, hogy bérlőre irasd.
Ha az ő nevén vn, akkor mihamarabb irasd vissza a saját nevedre, és ezzel a kizárást is leállítod. Ha már visszairattad, a korábbi bérlő tartozása miatt nem zárhatnak ki, akkor sem, ha nála indult a kizárás, mert ezt akkor le kell állítaniuk.
Gázóra és villanyóra csere meg ilyen módon nincs. A tartozás nem az eszközönm van, hanem a felhazsnálási helyhez tartozó számlán. Hisz a kötelező mérőcserekor sem tűnik el a tartozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!