Akinek van tapasztalata? Melyik jön ki olcsóbbra?
Lehet kb. egyforma, ugyanis a ház központi fűtéshez egyrészt drágábban adják a gázt, mint az egyedi lakossági fogyasztóknak, másrészt fűtik a lépcsőházat is, az is növeli a költségeket. Plusz van egy közös fenntartási díj, ami szintén beépül az árba.
De nagyon függ a kazánok minőségétől, a hőszigetelés mértékétől is (nem mindegy, hogy 5 cm, vagy 15 cm), szóval elég nehéz összehasonlítani.
Én egyszer csupán kíváncsiságból elkértem és átnéztem a tételeket, amikből az árat képzik.
Nálunk tömbösített központi fűtés van (nem távfűtés) 6 darab 4 emeletes házat fűtenek, gázzal.
Rengeteg-rengeteg ilyen-olyan tétel volt beépítve, de amire az évek múltával is emlékszem, az a "Fűtő munkaruhájának mosatási költsége" volt, mert ez nagyon megrendített, mert mint említettem, GÁZZAL ment a fűtés, nem szenet lapátolt valaki a kazánokba.
Hát így lehetséges, hogy a példádban szereplő kétféle ingatlan nagyjából azonos áron megy!:)
Köszönöm a további válaszokat is!
Elég fázós vagyok én is :-)
21,5 fok van panelba, így már fázok.
Számomra meglepőek a fentiek, de úgy látszik, ilyen az élet.
A hőigénynek nyilván jóval kisebbnek kell lennie a lakás esetében, főleg, ha maximálisan körbe van véve más fűtött lakásokkal. A fizika törvényei makacs dolgok.
Gondolom, hasonló szigetelést és nyílászárókat tételezünk fel, mivel ha nem, akkor semmit nem lehet mondani. Amúgy a nyílászárónál mindegy, hogy műanyag vagy fa, csak jó legyen.
S persze a háznál sem mindegy, hogy hány szintes és kismillió egyéb tényező van, de vegyük úgy, hogy hasonló a lakáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!