Ha beteszek egy vödör homokot a gázsütőbe, akkor végszükség esetén alkalmas lehet-e egy kis fűtésre?
Képzeld el, kedves utolsó, hogy sajnos nagyon-nagyon sok ember így éli a mindennapjait.
Sőt, ha nem jön a segély vagy a nyugdíj, akkor napokig nincs fűtés.
És azt is elárulom, hogy nem csak az ingyenélő cigányságra jellemző.
Mi is nehezen élünk, pedig én dolgozom, de a lakáshitel mindenemet elviszi, elhagyott a férjem, és édesanyám agyvérzést kapott, nem százalékolták le, és havi 28 ezret kap. Mi sem fűtünk, amíg nem muszáj.
Az emberségre visszatérve: lehet, hogy egyeseknek ez nonszensz, meg értelmetlen, de nem lehet mindenki szakember.
A kérdező nyilván bajban van, és agyal, hogy tudná megoldani. Feltesz egy kérdést itt, mert névtelenül lehet, és így nem kell megszégyenülnie az ismerősök előtt. Elég szomorú, hogy ehhez képest vadidegenek meg így leosztják.
Próbálkozik. Te is ezt tennéd, ha bajba kerülnél. Akkor tudnád meg, milyen érzés, amikor kigúnyolnak...
Mivel nálam nincs vezetékes gáz, hanem palackról megy a tűzhely, így én ezzel nem fűtenék, nagyon nem érné meg, így is elég nagy probléma cserélni a palackot, mivel kocsim sincs. Ha csak ritkán van szükség kiegészítő fűtésre, vagy szeretnél egy vésztartalékot, egy olcsó olajradiátor lehet a megoldás. Mondjuk ez is sokat eszik, de áramszünet nincs minden héten, sőt minden hónapban sem. Ha meg tényleg akadozik a faellátás, vagy baj van a kályhával, átmeneti megoldásnak ezt tudom elképzelni, mert egy kályha gondolom használtan is több tízezer (csak tippelek), egy olajradiátor meg újonnan 10 ezer körül megvan. Ha nincs gyakran használva, tényleg csak azon az 1-2 napon, akkor a villanyszámlán sem fog meglátszani különösebben.
Nem hinném, hogy a vödör homok sokat számít. A hőtárolós kályhákban is több anyag van, de nekem a hőtároló képesség úgy kezdődik, hogy mondjuk 100 tonna beton... S még azzal sem érek sokat, ha rossz a hőszigetelő képesség.
Laktam már fűtetlen házban is, ahogy az állat, te sem fagysz meg azonnal. Fel lehet öltözni s jók a kisfogyasztású, de hozzád közel álló, sokat jelentő elektromos párnák, miegymások. Bár azt meg kell venni, az igaz s a maiaknak elromlani sem nehéz, tapasztalat.
Részvétem annak, akinél hosszas áramszünet van, ez azért nem olyan gyakori, bár néha lehet hallani esetekről.
De a gázzal is lehet gond, persze, hogy mindennel egyszerre, az tényleg extrém.
De tényleg nem értem, minek a hőtárolás. Az ilyen incifinci, amit egy vödör homok ad. Nem fog áthidalni kb. semmi időt.
Mindenesetre a fémvödör igen meleg lesz a hevítési művelet után. Tehát óvatosan fogd meg!
Házilag elérhető anyagból a homok a legegyszerűbb. Viszont annak relatív nagy a hőleadó felülete. A tégla lehet hogy jobb megoldás, de kérdés melyik fajta tartja legalább annyira a hőt mint a homok anyaga.
Mivel a gázsütő a konyha benti levegőjéből használja el az oxigént a melegítéshez, ezt a vödröt a sütőben melegíted ötletet nem biztos, hogy meg kellene valósítani. Nehogy utána a levegőtlenség, miatt szellőztetni kelljen és a meleg kimenjen szellőztetés közben.
Én inkább a húzó ablakokat és ajtókat szigetelném száz forintos boltokban nem túl drágán kapható öntapadós szivacs szalagok segítségével. Hogy a bent a fűtés által létrejött meleg minél lassabban tudjon megszökni az ajtók-ablakok-résein.
Szia! Kérdésedre válaszolva, legjobb hőtároló tulajdonsággal a samott tégla rendelkezik, ezután jön a tégla és a cserép. Emlékszem, gyerekkoromban nagymamám a sparhelt sütőjében tartott mindig ilyesmit és téli estéken, ruhákba jól becsomagolva az lábunkhoz tette, a dunyha alá. Szinte reggelig nagyon kellemes volt, a hideg fűtetlen szobában. Mire mi felébredtünk, már a kályhában pattogott a finom, meleg tűz :) Ha ilyen problémád van, vegyél pár darabot, igazán nem nagy összeg:
#15: én is voltam sz.r helyzetben, amikor ki kellett találni valamit, hogy reggelig ne fagyjak meg a takaró alatt. Én kétliteres kólásüvegeket töltöttem meg forró vízzel, és bújtattam őket vastag téli zoknikba. Két vastag zoknit ráhúzva egy ilyen flaskára pont elég volt ahhoz, hogy ha este 11-kor beraktam a lábaim mellé az ágyba, akkor reggel 6-kor még mindig kellemesen langyos volt bennük a víz.
Ezzel nem a samottot akarom kisebbíteni, mert igazad van, az is sokáig tárolja a felvett hőt (hiszen ezért is használják előszeretettel a fűtéstechnikában, kandallókban). De a pet-palacknak azért sok előnye van a samottal szemben. Pl. nem olyan nehéz, tehát könnyebb mozgatni, hurcolászni, nem kapsz sérvet tőle. Nincs éles sarka, széle, nem rúgsz bele éjjel vagy karmolászod össze vele a lábad, tested. Sokkal könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben lehet felmelegíteni (csak feltöltöd forró vízzel és kész, nem kell órákat várni hogy átforrósodjon), ráadásul nem kerül egy csomó pénzbe, és amúgy is ott van szinte minden háztartásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!