Miért éri meg jobban gázzal fűteni, mint fával?
Ha van erdőd vagy nagyon olcsón hozzá jutsz a fához akkor azzal éri meg. Ha csak alap esetet nézünk amikor az internetes hirdetéseket bogarászva próbálod a legolcsóbbat kiválasztani természetesen úgy,hogy ne várjenek át,hát akkor már majdnem a gáznál vagy...
Mi 21000 körül vettünk egy erdei m3 fát kályha készen (ok kicsit olcsóbb méterbe) 13m3 simán elment,nagy a ház. Ez 273000ft. Az éves gázszámlánk 290000ft ebbe benne a tűzhely és mivel kombi kazán,így egész évre a használati meleg víz 5 főre...a házba így is úgy is 20 fok volt és van,mert szabályozható volt a vegyes is és nekünk ez volt az ideális hőfok. Az elmúlt 2 évbe nem használt a vegyes részt,csak a gázt.
Fával akkor éri meg ha vidéken élsz és van erdőterületed vagy haverba vagy az erdészettel vagy csak kimész és vágsz, gyűjtesz. Persze ez rizikós, meg kell hozzá munkaerőd és gép is, fűrész, traktor ami hazahozza.
Hivatalos formája is van az erdőből kivágásnak, viszont a munkaerő, gép oda is kell, tehát drága lesz. Ha konyhakészen veszed, szintén drága. Nagyjából azonos, csak a fával 5x annyit kell kínlódni. A fa csak akkor jóval olcsóbb, ha lopod vagy haveri alapon megy.
Én néhány éve vettem a házam és a teljes fűtési rendszert kicseréltem. Sokat számoltam, hogy fa vagy gáz. Nem akartam naponta többször a kazánnal foglalkozni. Egy faelgázosító kazán, puffertartály meg a többi dolog ami a biztonságos üzemeltetéshez kell horror összegbe került volna.
A gáz mellett döntöttem. Kondenzációs kazán, nincs vele gond évente egyszer jön a szerelő átnézni. Nem kell fát hordani, tüzelni, hamuzni stb.
Amilyen fa árakat írnak kb. annyit fizetek gázra és kényelmes, tiszta.
Az elmúlt években a tüzifa ára legalább 20-30%-kal emelkedett. A tüzelésnél nemcsak a beszerzési ár számít, hanem az a munka, amelyet a legtöbben nem számolnak, a mozgatás költsége. A tüzifa bekészítése a kazánhoz, a tűzre rakás, a salakolás stb. költségére gondolok.
Másrészt a gázfűtés kényelme az ami nehezen összehasonlítható.
7 év fával való tüzelés után a gázfűtésre voksolok.
Embere válogatja, kinek mi éri meg jobban. Én pl szeretek a fával foglalatoskodni, remekül kikapcsol felhasogatni, behordani, rendre rakni. Mást a világból ki lehet kergetni ezzel. Két évig minimum tárolni kell, hogy a légszáraz, 10-14% víztartalmat elérd. Ha nedves fával tüzelsz, előbb a vizet párologtatja el, és csak utána fűt. Ehhez terület, tárolókapacitás is szükséges. Mindazonáltal a fafűtésnek hangulata van. Bekészíteni a kandallóba, begyújtani, nézni a lángokat, hallgatni a tűz szolid duruzsolását, a fa pattogását. Azt szoktam mondani, hogy ha nyáron elüldögélhetek félórát a vízparton, télen a kandalló előtt, akkor történhet bármi, én boldog ember vagyok.
A gáz kétségkívül kényelmesebb megoldás, legfeljebb Putyin kavarhat be, ha megromlik a viszonya Orbánnal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!