Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Ha nyáron fel fűrészelem,...

Ha nyáron fel fűrészelem, hassgatom a tűzifát és szárítom. Mennyit tudok vele megspórolni?

Figyelt kérdés
KB. Mennyit tudok rajta spórolni a télen, ha nem nedves fával fűtök?

2017. szept. 13. 06:56
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A legnagyobb baj egyébként az, hogy a hatalmas víztartalom mellett még korszerűtlen tüzelőberendezéseket használunk.

Egy kandalló hatásfoka gyakran az 50%-ot sem éri el. Ennél valamivel gazdaságosabb a cserépkályha a maga 65-75 %-os hatásfokával. Ezeknek a gyatra hatásfokoknak az a magyarázata, hogy tüzelés közben valójában a fában megkötött gázok égéshőjét használjuk fel. Ezeknek a gázoknak azonban a nagy része a kéményen távozik.

Ma már léteznek faelgázosító kazánok, rakétakályha, batchbox, tömegkályha. Ezekben kiégnek a gázok, így sokkal gazdaságosabbak.

2017. szept. 13. 11:28
 12/15 A kérdező kommentje:
Nekem egybe van nyitva télen a 2 szoba. A kandalló csöve átmegy a falon. Ott van egy hődob így ott is melegít valamennyit.szóval a kandalló az egyik a hődob a másik szobában. Nyár elején lettek kivágva a fák. Ahogy fel van fűrészelve össze hassgatom így van az udvaron így szárad ha esik le van takarva. Nem teljesen szárad ki, de szerintem csak jobb így mintha egyből bepakolnám a helyére ahol nem annyira szárad
2017. szept. 13. 12:02
 13/15 anonim ***** válasza:
Idén ne fűts vele, tedd el legalább jövőre. De az első begyújtáskor úgyis rájössz, hogy csak füstöl és nem ad meleget...
2017. szept. 13. 14:42
 14/15 A kérdező kommentje:
Értelek, de mivel fűtsek akkor az idén?
2017. szept. 13. 15:01
 15/15 anonim ***** válasza:

Én nem feltétlenül vagyok híve a tüzifa takargatásának, ha első évben vagyok kénytelen felhasználni. Kétféle víztartalmat különböztetünk meg ugyanis. A sejtek nedvességtartalmát, és a sejtközi víztartalmat. Ha megázik a fa, megnő a sejtközi víztartalom, megduzzad, és kipréseli a sejtek nedvességtartalmát, ami egyéb esetben csak lassan szivárog, lassan szárad. A sejtköz víztartalom sokkal gyorsabban távozik.

Mindazonáltal, ha csak teheted, az idén ne használd e fel a fát. Biztosan voltál már olyan házban, lakásban, ahol az a jellegzetes fűtésszag uralkodott. Ez a kéményben visszacsorgó kátránytól van, ami viszont a nedves fától képződik a kémény falán. Ez a szag sohasem szellőzik ki a falból.

Ha tudsz a környéken akció fabrikettet, meggondolandó, hogy nem jársz-e jobban vele. Csak első pillantásra eszméletlen drága, ha utánaszámol az ember, hogy az 1-2% víztartalom hogyan aránylik a nyers tüzifa víztartalmához és árához, rájön, hogy nem is annyira drága.

2017. szept. 13. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!