Átfolyós vízmelegítőhöz képest jobb a gázbojler? Villanybojler sajnos nem megoldás.
Jelenleg gázüzemű átfolyós vízmelegítő szolgáltatja a meleg vizet a lakásban, ezt viszont én több szempontból sem szeretem...
Egyrészt sokáig tart mire fürdéskor, vagy mosogatáskor meleg víz folyik, másrészt zuhanyzáskor folyton az van, hogy vagy túl hideg, vagy túl meleg víz folyik, illetve random elalszik a láng (nem az őrláng, hanem a fűtésért felelős része), így sokszor jön a váratlan hidegzuhany.
Nem mellesleg ezeknél a berendezéseknél a CO visszaáramlás, stb veszélye is felmerül.
Villanyszerelővel egyeztettünk nemrég és kiderült, hogy sem a lakás, sem pedig a ház nem bírna el egy villanybojlert hálózatfejlesztés nélkül, így felmerült alternatívaként a gázbojler.
Erről érdeklődnék, hogy az átfolyós melegítő, a gáz illetve a villanybojler trió közül melyik miben jobb, rosszabb - a felsoroltakon kívül.
Úgy tudom ezek a gázbojlerek zárt égésterű rendszerek, így például CO mérgezés veszélye nem áll fenn, illetve bojler lévén a villanybojlerhez hasonlóan folyamatosan biztosítja a meleg vizet, nem mint ez az átfolyós rendszer, hogy sokat kell várni arra, hogy felmelegedjen a víz, illetve, fürdés közben nagyjából állandó hőmérsékletű víz folyik.
Ahogy nézegettem, ezek a gázbojlerek drágábbak mint a villanybojlerek, de mivel utóbbi nálunk sajnos nem játszik, így ez lenne az egyetlen alternatíva.
Hasznos válaszokat előre is köszönöm.
Gázfogyasztása tényleg lehet kevesebb a boilerhez képest, akkor ha a boiler nem lenne kihasználva (napi 1x sincs "kiürítve" ).
De ha jól méretezed a boilert, az kevesebb gázt fog enni, mivel jobb hatásfokkal melegíti a vizet. A boilerek szigetelése elég jó, ha reggel felfűtött, és elzárod a gázt, még este is tudsz belőle fürödni.
Ne osztd az észt, tudom, hogy fogalmad sincs mit jelent a hatásfok.
Egyáltalán azt tudod mit mivel kell osztani, hogy kiszámold? :D
Tárolós gázbojler hatásfoka: 65-70%.
Átfolyós vízmelegítő: 85-90%
Ezen kívül a tárolós ronda és nagy, 1-2 mázsa súlyú víztömeg van állandóan az ember feje felett, kilyukadás esetén azonnal 100-200 liter forró vízzel áraszt el mindent, többtagú család esetén várni kell, amíg újramelegíti a vizet, a tartály telemegy vízkővel és tovább romlik az amúgy is rossz hatásfok, alacsony fokozaton legionella baktárium szaporodik el a tartályban... nem érdemes folytatnom.
A tárolós bojler mindig a szegények szükségmegoldása volt, az átfolyós a tehetősebbeké, az árak is ezt tükrözik. Valamit valamiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!