Hol lehet megélni az országban minimálbérből egyedül?
De nem is minimális szükséglet.
Másrészt aki gyereket vállal, az ne minimálbérbe gondolkodjon.
Hiába képzi magát. sajnos a főnökök nagy része egy fillérb@$zó mocskos szemétláda. Neki kell a Q7-es audi, vagy valami nagy dög, meg a nagy ház, a dolgozóknak, akik a hasznot termelik neki pedig a lehető legkevesebbet adja. Mert egy retkes kapitalista. És ez 80%-ban igaz a főnökökre. Nem véletlen, hogy az álláshírdetéseknél mindenfélét kérnek (sokszor az egy középfokú nyevvizsga kevés), de jó, ha a garantált bérminimumot kifizetik.
Ha nincs kötöttséged (gyerek, vagy valami tartós, krónikus betegség), akkor a kevés cuccoddal együtt dobd fel magad valami járműre, és irány külföld. Ezt kellene még tömegesebben csinálni, és amikor elfogy az adófizető az országból, akkor lehet pislogni, hogy döglött tehén b@$$zameg valóban nem ad tejet.
na mi van lokálpatrióták? Lepontoztatok? Pedig mélyen belül tudjátok, hogy igazam van.
Na további szépet.
14-es voltam.
Miután mindent kifizetünk 90000 forint marad férjem számláján. Ehhez hozzájön 80000 ft az én terhes tp-m. Összesen 170000 forintunk marad élni. Kezdetnek levesszük a pénzt, aztán borítékoljuk. Az első borítékot rögtön el is használjuk, 30000 megy tankolásra, nem kúton vesszük a benzint hanem ismerős hozza kintről 300 forint/liter, 100 litert teszünk bele, de el is kocsikázzuk, mert sokszor megyünk vizsgálatokra, oda nem jó egyedül menni, nemsokára nstk lesznek, védőnő kocsival közelebb van, mintha a buszra kéne várni, apóst is hetente látogatjuk az ápolási osztályon, vásárolni nem bírok egyedül, ahhoz is kell az autó, tesójáék, munkába járás, barátokhoz autóval megyünk, ha buli van, olyankor ott alszunk. Tavasztól majd ez is csökkenni fog, csak egy erdő szélén lakunk, most télen is túrtak a vadcucuk így nem olyan mókás gyalogolni meg én is jobban szeretem, ha férjem itthon van hamar, sokszor suliból is felszed. Autó pipa. Kosztpénzre 50000 forint jut, ebben már nagyon profi vagyok, nekem az szórakozás, ha ezzel foglalkozhatok. Először megnézem, mi van itthon, az alapján összeírom a menüt. Nagyi legtöbbször küld apróságokat, mikor mit. Ő jobban ráér járni a boltokat, ha akcióban van valami és megéri megvenni, vesz nekünk is. Tojást, olajat, papírtörlőt, mosogatószert, fűszereket, olvasnivalót mindig küld, de van, hogy gyümölcsöt, joghurtot is, hogy elmondása szerint a dédunokája egészséges legyen :))) Jövő héten az ebédünk 8850 Ft lesz, ebben van kétszer leves, fagyasztott hekk, kétszer főzelék, pörkölt, rakottas, tócsni (még tavaly ősszel vettünk nagy zsák krumplit, így krumplis ételeket is próbálok csinálni, ezzel is spórolok), saláták, gombaragu stb. Most nincs kedvem leírni a teljes menüt, de kérésre szívesen :) Reggelire és vacsorára marad 3650 úgy, hogy az ebédbe beleszámolt paradicsom jó akármi mellé (uborkának, paprikának nincs íze télen), nagy tábla szalonna még van, párizsi van egy rúddal, vajat tegnap bontottam fel, félbarna kenyeret kell venni, tejet, szalámit, joghurtot, kefirt, körözöttet, túrót tejfölös túróhoz, gyümit attól függ, mit szeretnénk reggelizni, vacsorázni. Ezt még ma írom össze. Most olajat is kell venni, 1 l olaj 585 én olyat használok ami szőlőmag-és napraforgómagolaj keveréke. A kosztpénzbe beletartozik minden, de egy-két dolgot még a januári fizuból ma megveszek. Én belekalkulálom azt is, ha zsugor lisztet/cukrot, himalájai sót veszek, vagy a heti pénzből megyünk e kajálni valahova. Koszt pénz pipa. Férjemnek van 10000 forintja, abból ő szinte csak dohányt, hüvelyt, hellt, kávét, ilyesmit vesz. Nekem is van 10000 forintom, abból diákkal 1000 a bejárás, marad 9000, havi két körmös 5000, marad 4000. A maradékból vagy könyvet veszek a bolhapiacon, vagy ebayről rendelgetek, újság, keresztrejtvény. De egyébként a havi két körmös se mindig fix, valamikor veszek lakkot és megcsinálom magamnak. Olyankor a megspórolt pénzből fonalat veszek, könyvet a könyvesboltban, vagy mikor mit, változó. Egyéb költségre 10000, ha esetleg láncot kell venni a fűrészhez, kenőolajat mert férjem jár maszekba dolgozni. 20000 forintot spórolunk havonta. Ami meg a többiből megmarad, hónap végén megy fel az is a számlára. Ezek a borîtékok egyébként nem mindig ugyanazon a néven futnak, közbejön egy plusz számla, át kell kalkulálni, jövő hónaptól el kell kezdeni megveszegetni a tavaszi ruhákat. Ja, igen! A ruhák. Jön a tavasz, a nyár, kellenek majd a pólók, a melegítők, a rövidnadrágok, térdnadrágok, szoknyák, dzsekik, kardigánok, félcipők, ezt is okosan meg kell tervezni, pl a tankolás az lecsökken a felére és azt a pluszt máshoz írjuk. Sokszor csináljuk úgy, hogy vagy hagyjuk gyűlni a pénzt, vagy abból veszünk valamit márciusban amit februárban kispóroltunk pl szőnyeget.
Egyedül hát nem is tudom. 120000 forintot kaptam mindig. Egyedül nem élnék meg albérlet, rezsi, digi, kaja, ruházkodás...max anyáéknál.
Az autó egyeseknek luxus, de szerintem egy "guruló bódé", amivel gyorsan, függetlenül és biztonságosan eljutsz A-ból B-be, az nem luxus, hanem szükséglet. Az X6-os BMW az már luxus, igen. Ha csak 4 kerék kell, hogy vigyed a családot, akkor gondolkozz Suzuki Swiftben, és ennyi. Az nem luxus.
Nekem munkaeszközöm az autó (taxi) így azt nem kell nézni, hogy kb 100ezret tankolok bele havonta. De amúgy is kell, ide-oda rohangálni. Pl, busszal a havi bevásárlást elintézni? Bocs, nem szeretek rohangálni havonta 5ször az Auchanba. Havonta egyszer, péntek esti műszakot leteszem szombat hajnalban, nálam a lista, elgurulok az Auchanba nyitásra, még hellyel-közzel útba is esik, és megtömöm a taximat a bevásárlással. Havonta EGYSZER! Apró kis dolgokért meg átugrunk a szemközti kisboltba, ahol persze minden jóval drágább, tehát ha nem lenne autó, akkor a fenntartás költségeit többszörösen otthagynánk a drágább, de közeli boltban. Az, hogy mennyire szennyezem a levegőt (az amúgy is korszerű, EURO6-os autóval), azt meg igazság szerint magasról leszarom. Nem én fogom megváltani a világot, ha az autóm kényelme helyett a gyárkéményként füstölő, közlekedési eszköznek nevezett (degradálva ezzel a szó jelentését) fostalicska, zsúfolt, kényelmetlen, lomha (stb) buszra szállok, majd a megállótól cígölöm hazáig a cuccot, amit vettem (ami hosszú távon megint csak költség lesz, ha a cipekedés miatt dokihoz kell folyton rohangálni). Míg az autóval szépen megállok a ház előtt, bepakolok, és kész. Időt spóroltam ezzel is, és kíméltem saját magamat. Nem tűnik soknak az idő amit spórolsz, de ha havonta így 10 percet spórolsz, az éves szinten 2 óra. Ha pl 50 évben gondolkozol, az már 4 nap, amit megspóroltál. De ennél többet spórolsz időben, mert tutira nem 10 percet nyersz alkalmanként, ha mindent bele számolsz. Mondjuk nagy általánosságban az "irigykedő csórók" szokták fölöslegesnek nevezni az autót, takarva ezzel azt, hogy bár vágynak rá, nem tarthatnak. Aki nem engedheti meg magának, de nem is szólja le azt, aki budira is autóval jár, azzal semmi bajom, ezt dobta a gép. De az "irigykedő csóró", akinek b@$$za az orrát, hogy neki nincs, másnak van, az elmehet a p1c$áb@, az ő szava az lószart nem ér, és pont.
Nem olvastam végig de attól még adok egy választ.
Harmadik emeleti 52nm korszerűsített 2,5 szobás lakásban èlek ami saját tulajdonom. 100000 ft-ot kapok fehéren és 20000-40000 ft nem fix jövedelmet fusizok össze egy vállalkozótól. Velem lakik a bátyám és öreganyám a bátyám 90000+40000-60000 ft-ot keres öreganyám nyugdíja 95000 50000 a kaja mindönkre 65000 a rezsi negyedévkor 30000 az általán a többi kónapban! Otp lizing 95000 provident 65000, egy biciklit tankolok levegővel a kúton, és mindenkinek van olcsó telefonja 7 éve ugyan azokat a laptopokat használjuk. Más luxusról nem tudok. Használt ruháért sorban állunk senki nem dohányzik és nem iszik se fű! És van valami titkos kiadás amiről senki nem tud amire elmegy a pénz. Kellene maradnia de nem elég. Egy papírra fel van írva minden kiadás emelett az utolsó 50ft-os lidlis rágógumi blokkját is gondosan elrakjuk és elszámolunk egymásnak. és nem elég a pénz. Havi 5000 ft kp van nálunk fejenként a többi vagy csekk vagy a számlán marad. Minden levezethető mégsem értjük hova lesz a pénz! Nem költözök mert máshol sem jobb. Menekülni akartam amikor kiírtam a kérdést már bele törődtem.
"És van valami titkos kiadás amiről senki nem tud amire elmegy a pénz."
Nyilván valaki nem ír fel valamit. Alkohol vagy szerencsejáték? Nem számoltam ki, de mekkora összeg hiányzik? Lehet, hogy csak kávézik meg büfézik valaki minden nap egyet-kettőt, abból is összejön szépen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!