Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogy gazdaságos a padlófűtést...

Hogy gazdaságos a padlófűtést használni?

Figyelt kérdés

Vegyestüzelésű kazán van egy egy köbös pufferral...tudom szabályozni a lakás előremenő hőmérsékletét.

Jelenleg szobatermosztát vezérel(temperál),gyakorlatilag állandó 22fok van a lakásban...

A hely szűke miatt nem fért be nagyobb pufi és az a gondom,hogy sok energia elmegy arra, hogy felfűtsem a padlót(40fokos az előremnő). Átmeneti időszakban hiába van benn 22fok,a padló teljesen kihül....és majdhogynem kevés a pufiban lévő 80 fokos víz.

Mi van akkor, ha állandóra kötöm a padló szivattyút

csak lényegesen alacsonyabb előremenővel? A lakás

hőmérsékletét pedig a keverőszeleppel állítom

manuálisan.

2016. nov. 7. 14:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Gyakorlatilag te egy időjárásfüggő hőmérsékletmodulációs vezérlést szeretnél. Hasonló mint a kondenzációs kazán modulációs működése. Csak amíg a gázkazánnál az égőteljesítmény fokozatmentes állítgatásával (modulációjával)növelik vagy csökkentik az előremenő víz hőmérsékletét a külső hőmérséklet függvényében, addig nálad a kazán-puffer vízből kellene ugyan ezt csinálni.

Ez így külön elég drága mulatság, mert kell egy időjárásfüggő vezérlés, ami egy vagy több körnél motoros keverőszelepekkel be tudja állítani az előremenőt, + körönkénti szivattyúk + szezorok +sok kis drága kiegészítő.A BUDERUS-nak van ilyen. Moduláris, olyan mint a legó, annyit veszel belőle amennyi kell. Vagy marad a kétpontos (ki-be) thermosztátos kapcsolgatás, amit bárhogy bonyolítasz, bármilyen plussz cuccot szerelsz bele, sosem lesz szabályzás.

2016. nov. 7. 16:49
 2/5 anonim ***** válasza:
Még valami. Ha neked a pufferban 80 fokos vized van, akkor illik minimum egy thermosztatikus 3 járatú keverőszelepet berakni. Ez nem a tömegáramot csökkenti (mint egy elzárószelep) hanem állandó tömegáram mellett, a visszatérő hideg víz bekeverésével állítja be automatikusan az előremenő hőmérsékletet. Ezt a szelepet hőkorlátozónak szokták használni, nehogy túl meleg víz menjen a padlóba, de semmi akadálya, hogy pl. 28 fokra állítsd be. Amíg van legalább 28fokos vized a pufferban, a padlóban is annyi lesz.
2016. nov. 7. 17:05
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod....v.mi ilyenre gondoltam én is csak én manuálisan állítanám a keverőszelepet(ami van is a rendszerben), valahogy úgy, hogy megnézem az időjárás előrejelzést és annak függvényében növelem, vagy csökkentem a vízhőfokot. Persze biztos lesz egy kis ingadozás, de gondolom kevesebb energiát vinne el mint így,szobatermosztáttal.

Ilyen hőmérsékletkövető motoros vezérlés biztos nagyon kényelmes,de horror áron adják...sajnos.

2016. nov. 7. 19:35
 4/5 anonim ***** válasza:

Nekem egy 6 időpont beállítására alkalmas szobatermosztátom van. ( [link] )

Én a következő módon csinálom most:

Ha 5 fok körüli az átlaghőmérséklet, akkor a földszinten ahol padlófűtésem van 4-5 óra közt megy a padlófűtés és délután 15-16 óra közt.

Ha nulla fok körüli az napi átlaghőmérséklet, akkor egy órával korábban indítom, és 3-5 ill. 14-16 óra közt megy.

Ha kemény mínuszok vannak, és a napi csúcshőmérséklet is fagypont alatt van, akkor még egy órát rádobok, és 2-5 ill. 13-16 óra közt fűttetek.

[Ezen időpontok közt 22,5 fokot állítok a termosztáton, hogy biztosan elinduljon a fűtés, amúgy 21,5 fok van állítva. A cél, hogy 21,5 foknál lejjebb ne menjen, és a reggel 6 órai felkelésre kellemes meleg legyen és a 17 óra körüli hazaérésre megint jó idő legyen.]

[Amúgy van időjárásfigyelő (külső érzékelőm) de ezt csak az emeleti hálók radiátorai előremenőjének a hőfokvezéslésére használom - hőszivattyúzok. A padlófűtésnek amúgy is akkora a hiszterézise, eleve kell több mint egy óra hossza a fűtés megkezdésétől, hogy a padló felülete melegedni kezdjen, hogy a vezérlés pontos beállításával nem akartam kínlódni. Így a padlófűtéskör vezérléséhez sosem használtam fel a külső hőmérséklet jelet. Nagyon jól szigetelt házam van. Nálam a földszint hőn tartásához a napi két fűtési ciklus elég, 29 fokos padlóba előremenővel, a fent leírt módon. Egy-egy hideg, vagy melegfront érkezésekor a fent leírt értékekre átprogramozom a termosztátot, egy perc az egész, bár babrásnak látszik, de valójában nem az, és már megszoktam. Amúgy is jó fekvésű a ház, télen több déli ablakon besüt a nap, és lokális túlmelegedést is okoz - ami jól jön szellőztetéskor.]

2016. nov. 8. 10:14
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy megosztottad velem a tapasztalataid...neünk is hasonló termosztátunk van,sajnos szigetelve csak a padlás van(egyenlőre). A termosztátos vezérlést én is így állíottam....nem is volt gond vele,csak jó lenne kicsit többet kicsikarni az amúgy is egyre drágább fából.

A héten megnézem milyen ha állandóra van a szivattyú állítva...aztán meglátjuk.

2016. nov. 8. 19:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!