Hogy gazdaságos a padlófűtést használni?
Vegyestüzelésű kazán van egy egy köbös pufferral...tudom szabályozni a lakás előremenő hőmérsékletét.
Jelenleg szobatermosztát vezérel(temperál),gyakorlatilag állandó 22fok van a lakásban...
A hely szűke miatt nem fért be nagyobb pufi és az a gondom,hogy sok energia elmegy arra, hogy felfűtsem a padlót(40fokos az előremnő). Átmeneti időszakban hiába van benn 22fok,a padló teljesen kihül....és majdhogynem kevés a pufiban lévő 80 fokos víz.
Mi van akkor, ha állandóra kötöm a padló szivattyút
csak lényegesen alacsonyabb előremenővel? A lakás
hőmérsékletét pedig a keverőszeleppel állítom
manuálisan.
Gyakorlatilag te egy időjárásfüggő hőmérsékletmodulációs vezérlést szeretnél. Hasonló mint a kondenzációs kazán modulációs működése. Csak amíg a gázkazánnál az égőteljesítmény fokozatmentes állítgatásával (modulációjával)növelik vagy csökkentik az előremenő víz hőmérsékletét a külső hőmérséklet függvényében, addig nálad a kazán-puffer vízből kellene ugyan ezt csinálni.
Ez így külön elég drága mulatság, mert kell egy időjárásfüggő vezérlés, ami egy vagy több körnél motoros keverőszelepekkel be tudja állítani az előremenőt, + körönkénti szivattyúk + szezorok +sok kis drága kiegészítő.A BUDERUS-nak van ilyen. Moduláris, olyan mint a legó, annyit veszel belőle amennyi kell. Vagy marad a kétpontos (ki-be) thermosztátos kapcsolgatás, amit bárhogy bonyolítasz, bármilyen plussz cuccot szerelsz bele, sosem lesz szabályzás.
Köszönöm a válaszod....v.mi ilyenre gondoltam én is csak én manuálisan állítanám a keverőszelepet(ami van is a rendszerben), valahogy úgy, hogy megnézem az időjárás előrejelzést és annak függvényében növelem, vagy csökkentem a vízhőfokot. Persze biztos lesz egy kis ingadozás, de gondolom kevesebb energiát vinne el mint így,szobatermosztáttal.
Ilyen hőmérsékletkövető motoros vezérlés biztos nagyon kényelmes,de horror áron adják...sajnos.
Nekem egy 6 időpont beállítására alkalmas szobatermosztátom van. ( [link] )
Én a következő módon csinálom most:
Ha 5 fok körüli az átlaghőmérséklet, akkor a földszinten ahol padlófűtésem van 4-5 óra közt megy a padlófűtés és délután 15-16 óra közt.
Ha nulla fok körüli az napi átlaghőmérséklet, akkor egy órával korábban indítom, és 3-5 ill. 14-16 óra közt megy.
Ha kemény mínuszok vannak, és a napi csúcshőmérséklet is fagypont alatt van, akkor még egy órát rádobok, és 2-5 ill. 13-16 óra közt fűttetek.
[Ezen időpontok közt 22,5 fokot állítok a termosztáton, hogy biztosan elinduljon a fűtés, amúgy 21,5 fok van állítva. A cél, hogy 21,5 foknál lejjebb ne menjen, és a reggel 6 órai felkelésre kellemes meleg legyen és a 17 óra körüli hazaérésre megint jó idő legyen.]
[Amúgy van időjárásfigyelő (külső érzékelőm) de ezt csak az emeleti hálók radiátorai előremenőjének a hőfokvezéslésére használom - hőszivattyúzok. A padlófűtésnek amúgy is akkora a hiszterézise, eleve kell több mint egy óra hossza a fűtés megkezdésétől, hogy a padló felülete melegedni kezdjen, hogy a vezérlés pontos beállításával nem akartam kínlódni. Így a padlófűtéskör vezérléséhez sosem használtam fel a külső hőmérséklet jelet. Nagyon jól szigetelt házam van. Nálam a földszint hőn tartásához a napi két fűtési ciklus elég, 29 fokos padlóba előremenővel, a fent leírt módon. Egy-egy hideg, vagy melegfront érkezésekor a fent leírt értékekre átprogramozom a termosztátot, egy perc az egész, bár babrásnak látszik, de valójában nem az, és már megszoktam. Amúgy is jó fekvésű a ház, télen több déli ablakon besüt a nap, és lokális túlmelegedést is okoz - ami jól jön szellőztetéskor.]
Köszi, hogy megosztottad velem a tapasztalataid...neünk is hasonló termosztátunk van,sajnos szigetelve csak a padlás van(egyenlőre). A termosztátos vezérlést én is így állíottam....nem is volt gond vele,csak jó lenne kicsit többet kicsikarni az amúgy is egyre drágább fából.
A héten megnézem milyen ha állandóra van a szivattyú állítva...aztán meglátjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!