Versenyképes-e az elektromos fűtés a gázfűtéssel rezsiköltség szempontjából?
Mi egy 73 m2-es 315-ös belmagasságú lakást fűtünk elektromos fűtőpanelekkel. A gázt kiköttettük a lakásból.
Fűtésszezonban a legmagasabb áramszámlánk 35.000 forint volt tavaly télen. Árammal főzünk, fűtűk, meleg víz stb. Napközben amikor üres a lakás 15-18 fokon volt a termosztát, mikor otthon voltunk 22 fokon.
A kiépítés, amennyiben megfelelő a hálózat, akkor nincs kiépítési költsége, a panelt be kell dugni a konnektorba és kész. Nálunk nem volt megfelelő. Új hálózat került kiépítésre, fejlesztettünk 3 fázisra, ampereket is bővítettünk. Az ár függ pl attól is, hogy szükséges e amperbővítés stb.
Mi nagyon sokat olvastunk utána, próbáltunk mindenhonnét információt szerezni. A számomra leghitelesebbnek tűnő adatok alapján nem olcsóbb mint pl. gáz konvektorral fűteni, de nem is drágább. Saját összehasonlítási adatom nincs, mert korábban egy 34 m2-es konvektoros 260-as belmagasságú lakásban laktunk.
Nekünk bejött az elektromos fűtés.
1-1,5 kW télen az én kb. 80 nm-es jól szigetelt (közel passzívház, de azért van 1-2 hiányosság) házamnak kell, kis belmagassággal, tetőtérrel, 17-19 fokkal, sok hulladékhővel. Így se szoktak hinni nekem, hogy ennyi elég s bizony a szigetelés előtt a nyolcszorosával (s fával, de nagyjából átszámoltuk) jégverem volt a ház. Oké, hogy akkor nem volt szigetelt, de azért elég durva szigetelés kell ahhoz, hogy ne kerüljön nagyon sokba a fűtés, a vezérelt áram is sokkal drágább, mint a gáz.
Gázzal nyilván sokkal olcsóbb lenne a fűtésem, s szinte minden ház sokkal rosszabbul van szigetelve s nagyobb belmagasságú ennél, azoknál még jobban elhúzna a gáz.
Érdekes nekem az olyan hőszigetelt ház, ahol napközben 15-18 van, éjjel 22... Állandóan hidegek voltak a falak? Ehhez nem értek, hogy az hogyan tud megvalósulni, nálunk az egész ház meleg, s ha egy napig nem fűtünk, akkor se megy le 1 fokkal hidegebbre... Bizony, kemény dolog felfűteni s melegen tartani azt a rengeteg tonnát, de legalább szellőztetés után visszamelegszik, komfortosabb (állítólag meleg falakkal az ember hőérzete is más azonos szobahőmérséklet mellett, lehet benne valami) s amúgysem tudjuk elkerülni, a falak és a szoba levegője ki akarja egyenlíteni a hőmérsékletét s ez egész jól sikerül is nekik... Biztosan van fűtési stílus, mintázat, amikor ez kevésbé valósul meg, érdekes lenne erről olvasnom egyszer.
Mindenesetre én nagyon örülök a hatalmas hőtároló tömegnek, hasznos.
5. válaszoló vagyok!
A felvetésekre reagálva pontosítom a válaszomat.
A lakás kisméretű tömör téglás, vastag falazatú (sajnos nem tudom mennyire vastag, férjem szokta mondani, ő építészmérnök, de nem emlékszem), tény, hogy jó szigetelésű. A hálószoba kivételével az összes helységbe a nap nagy részében besüt a nap, az is elég sok hőt ad.
Két oldalról van szomszédunk (alulról és az egyik oldalról) nyilván az sem elhanyagolható szempont.
Reggel 7 körül megyünk el otthonról, 5 előtt ritkán érünk haza, szóval nem vagyunk egész nap a lakásban. 2-en élünk, tehát a testhő elhanyagolható.
Az egyik 9 m2-es helység (egyelőre kupi/vendégszoba) nem volt folyamatosan fűtve, csak ha vendég érkezett, fürdőbe szintén nem volt fűtés. Az alapterülete kicsi, a meleg víz engedésétől hamar bemelegszik. (Idén vettünk oda is egy panelt, egyelőre még kipróbálásra sem került.)
Illetve szintén nem elhanyagolható, hogy a tavalyi tél nem volt túl hideg. 1,5 éve lakunk ebben a lakásban úgyhogy csak egy fűtésszezonról tudok egyelőre beszámolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!