Olajradiátor, klíma és a modernebb elektromos radiátorok ugyanolyan hatékonysággal működnek?
Olajradiátor és a modern elektromos radiátor ugyanannyit fogyaszt. 100% hatásfok.
A klíma hőszivattyú, a hő nem villamos energiából keletkezik, hanem a kültéri egységen keresztül "lopja" a környezetből.
A fogyasztott villamos energia ezen felül hővé alakul,ezért kevesebbet fogyaszt, mint a radiátorok.
Hatásfoka csökken, ahogy a belső és külső hőmérséklet különbsége nő.
Ha elég hideg van kint, nem is fog működni.
A mai modern elektromos radiátorok is csak egy az egyben "égetik" az elektromos áramot. Szóval 1 kWh elektromos energia elfogyasztásával 1 kWh hőemergia képződik.
A modern klímák viszont már tudják a COP 3-at! Ami azt jelenti, hogy 1 kWh elektromos energia felhasználásával 3 kWh hőenergia leadására képesek, mert hőszivattyúznak, ahogy az előttem szóló írta. Ezekre már H vagy GEO tarifa is igényelhető, és még olcsóbb az üzemeltetésük. Szakembertől kell megkérdezni, illetve pontos gépészeti tervezés kérdése, de szerintem megoldható, hogy télen is kifűtse a házat. Nyilván mennél hidegebb a kinti levegő, annál rosszabb ez az emlegett COP érték - aktuálisan.
De évi átlagban eléri a COP=3-at, és az jó.
"kivéve az infrafűtőtest, kb az áram 60% áthasznisítják, de egy infrafűtőtest kb. 70-80% át"
A mondatod is értelmezhetetlen magyarul.
Elmesélnéd, hogy hova lesz az a 20-40% energia?
"Az izzók legnagyobb hátránya a kis fényhasznosítás, azaz a kis hatásfok, hiszen a bevezetett energia mindössze 2-5%-át alakítják fénnyé, a többi hőként kárba vész."
Magyarul az izzós villanykörte fűtési teljesítménye 95-98%!
Akkor inkább villanykörtével kéne fűteni, mint infra fűtőtesttel?!
(Amúgy én a keltetőmben, aszalómban villanykörtével fűtök.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!