Az átalány kiegyenlítődik, jól gondolom?
Arról lenne szó, hogy sajnos elektromos fűtést kell használnunk, mert más lehetőségünk nincsen.
Átalány villanyt fizetünk, kb. 350 kwh-ot fizetünk havonta.
Nyilván a fogyasztás télen a fűtés miatt bőven fölé megy, de nyáron, amikor alig-alig megy vmi, akkor meg alatta marad.
Az lenne a kérdésem, hogy a téli túl-, és a nyári alulfogyasztás kiegyenlítődik? Tehát, ha nem lépem túl az évi 12x350 kwh-ot, akkor nem kell pluszt fizetnem, ugye?
Köszi előre is, "okoskodók" és beszólogatók kíméljenek... Tisztában vagyok vele, hogy más fajta fűtés olcsóbb, de lakni kell valahol, és nincs más választásunk jelenleg.
Mikor van az éves leolvasás?
Én gáznál, amikor még azt használtam, akkor február tájékán már kiszámoltam, hol tart a fogyasztásom.
Elszámolásnál természetesen csak a túlfogyasztást kérik. Bár az utolsó elszámoló számlán rajta szokott lenni az utolsó havi átalány is.
A számlán rajta kell lennie, mikor van az éves leolvasás. Nézd csak meg.
Egy hasonlításnak jó az előző évi fogyasztás alapján küldött havi átalány. De nem biztos, hogy ti akár többet, vagy kevesebbet fogtok fogyasztani.
Ahogy gondolod, úgy lesz, igen, hogy is lenne máshogyan? :) A 12x350 kWh-t kifizeted, tehát csak az e fölöttit kell fizetned leolvasáskor, az új átalány pedig az addig eltelt egy év alapján kerül kiszámításra.
Nálunk is így van, villannyal fűtünk (nincs azzal semmi baj, kényelmes. a gáz olcsóbb lenne, persze, de az itt nincs), átalányt fizetünk, augusztusban olvassák le, s akkor kell kicsit ráfizetnünk, ha többet használtunk s onnan kapjuk az új, módosított értékű számlákat.
Nekünk sem apró a tél és nyár különbsége, ez világos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!