Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Napelemet tennék fel és...

Napelemet tennék fel és kiváltanám a villanyszámlámat és villannyal fűtenék. Szerintetek megérni? Behozza az árát?

Figyelt kérdés
2015. okt. 9. 19:22
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

az atom eleve nem olcsó, mert a tárolás rengeteget dob rá, nemsokára nálunk is.

a napelemekkel viszont vigyázni kell, mert nyáron túlmelegszik, és nemcsak hatásfokcsökkenést okoz, hanem tönkre is mehetnek a cellák, össze is törheti egy jégeső (biztosítás). ne számolj 100% leadott energiával, mert az ritkán valósul meg.

2015. okt. 10. 14:56
 12/20 anonim ***** válasza:
61%

Ráadásul a legrosszabb az az egészben, hogy amikor általában nagyon süt a nap (nyáron), akkor nem kell fűteni. Bár klímával ilyenkor még tudsz hűteni, ez erős pozitívum. Viszont télen, mikor alapból általában borongósabb, felhősebb az idő, és még a napok is jócskán rövidebbek, ráadásul esetleg hó fedi be az egészet, akkor vajmi kevés energiát fog termelni. Ahhoz biztosan nem eleget, hogy számottevően segítsen a fűtésszámlában. A nyári pluszt viszont nem tudod egész télre eltárolni, ahhoz akkora baromi nagy akkupark kellene, ami egyszerűen megfizethetetlen.

Szóval nem, egyelőre sajnos nem térül meg ésszerű időn belül. Esetleg olyan módon, hogy nyáron a termelt felesleget odaadod valamelyik áramszolgáltatónak, ezért kap(hat)sz pénzt, amivel a téli fűtés egy részét tudod fedezni. Ennek viszont egyáltalán nem ismerem a jogi és tarifázási hátterét, ennek keményen utána kéne érdeklődni meg számolni.

2015. okt. 10. 15:40
 13/20 anonim ***** válasza:
nem kell eltárolni, visszatáplálja a hálózatba, és minimális átalányt fizet egész évben.
2015. okt. 10. 16:40
 14/20 anonim ***** válasza:

Kiépítés, elromló aksik... Nem tuti, hogy megtérül, ha mégis, sokára... Nekem attól még lesz, ha lesz rá pénzem, mert szeretnék valamelyest függetlenedni a hálózattól (ami a visszatöltés miatt nem lesz meg, tudom én)... Igazából én még szélerőművet is akarok, pedig ha valami, az nem éri meg anyagilag :D Viszont ez kivételesen szeles környék, télen pedig főleg sok a szél, napfény viszont alig. De ez egyrészt poén, másrészt készülés arra, amikor nem tuti, hogy az áramszolgáltatás zökkenőmentes lesz.

Szigetelésre is egy vagyont költöttünk, az is soká térül meg, de legalább nem romlik el nagyon sokáig, mint az aksi és télen-nyáron mindig jól jön, időjárástól függetlenül.

2015. okt. 10. 18:30
 15/20 anonim ***** válasza:

"Az éves fogyasztásom most 4kw/év"

Mi??? A k kicsi, a W nagy, de most nem ez a lényeg... mennyi?

2015. okt. 11. 17:54
 16/20 anonim válasza:

4000kW/év lesz az.

Ha megvan rá a pénzed, akkor tedd fel. Nem kell számolgatni, h mikor térül meg, felesleges. Maga az érzés lesz jó, hogy független vagy, vagy alig fizetsz valamit.

Én 2 éve tettem fel vákumcsövest melegvíz készítésére. Fürdés közben a legjobb, mert tudom, mitől van a melegvíz. Előtte sokan kérdezték, h mikorra fog megtérülni, de nem érdekelt. Most kiszámoltam, évi 40ezer a megtakarítás, így 7-8 év lesz a megtérülés, ha minden marad így. Na és? Mondom az érzés nagyon kellemes.

Hasonlót tervezek én is, mint te. 3 fázis kész, elektromos fűtés most készül, terv szerint jövőre napelem.

Bankban van egy kis megtakarítás, ami tavaly 500, az idén 50ezret kamatozott. Bankba tenni most nem éri. Az államra se várj, a hírek szerint nem lesz támogatás.

Ne gondolkodj sokat, csináld!

2015. okt. 11. 20:45
 17/20 anonim ***** válasza:

Simán megéri annak, akinek van elég pénze ehhez.

Én még a rezsicsökkentés előtt építtettem egy 3,5 kW-os rendszert, 25 ezer forintos villanyszámla kiváltására.

Akkor 9 év megtérülési idővel számoltam, de mivel lefelé ment a villany ára, 13 évre emelkedett.

3 év alatt még ventillátort sem kellett cserélni az inverterben.

A havi átlagos fogyasztásodat kellene tudni, valamint a téli hőigényét a házadnak, amiből lehetne saccolni, hogy négy, vagy öt kilowattos rendszer kell-e neked. Ekkor derülne ki, hogy van-e ekkora tetőfelületed egyáltalán.

Amúgy, csak ha nem akarod bankban tartani a pénzedet, csak akkor érdemes beruházni 20 évre előre fizetett villanyszámlába.

Esetleg jövőre újra lesznek pályázatok vissza nem térítendő állami támogatásokra, mert 2020-ig nem is tudom hány százalékot vállaltunk, hogy azt az áramot megújuló energiából állítjuk elő.

Amikor én építtettem, akkor egy napig volt nyitva a pályázat, nem tudtam megírni egy nap alatt. Berágtam és megcsináltam önerőből.

Nem bántam meg.

Bő másfél millióba került, és úgy terveztem, hogy még 1 milliót ráköltök a 25 év alatt. Csere inverterre, és javításra. Nem kalkuláltam bele, hogy öklömnyi jegek esnek, ez az én kockázatom marad, biztosítást sem voltam hajlandó kötni erre a kárra. A teljes valóságot majd 20 év múlva tudom majd nyilván elmondani, de ez egy olyan rendszer, ahol nem sok minden romolhat el, ha a készítésnél minden csavart alaposan meghúztak. A régi Lehel hűtőm is jó befektetés volt, az is 23 éve megy, javítás nélkül, hibátlanul! A napelemet is ilyen jó befektetésnek tartom.

Ugyanakkor meglepő és meghökkentő dolog, hogy olyanok is kommentelnek, akiknek láthatóan halvány gőzük nincsen a témához, sőt még a mértékegységekkel sincsenek tisztában és keverik a teljesítményt (kW) és a fogyasztást (kWh). Tehát nincsenek tisztában azzal amiről beszélnek. Valaki például reklamálta, hogy nem akkor süt a nap, amikor fűteni kellene. Ő meg azzal nincs tisztában, hogy éves szaldós elszámolást kell kérni, és puffernek használhatod az elektromos szolgáltatód hálózatát, a hosszú nappalokon megtermelt és feltáplált többletet, télen a fűtési szezonban el lehet fogyasztani. Nem kell akupakkot beszerezned emiatt!

2015. okt. 12. 10:48
 18/20 anonim válasza:
Nekünk is egy éve van fenn. Banki kamatnál jobb a "hozama". Felülterveztük, visszajárt volna az első évi elszámolás után 4000 ft. (Ami mutatja, nem is lőttünk nagyon mellé a tervezésnél, a korábbi 25 eFt-os villanyszámlákat alapul véve.) Viszont az ELMŰ nem adja vissza a "túltermelés" árát, csak ha számlaképes vagy. Most ezért az összegért nem váltottam ki adószámot, de inkább beruházok pl. hősugárzóra és figyelem, nehogy sok "túltermelés" legyen. (Az eredeti kérdésre válasz: A rezsicsökkentés miatt 10-ről 13 évre emelkedett a beruházás megtérülésének ideje.)
2015. okt. 12. 11:43
 19/20 A kérdező kommentje:
köszönöm
2015. okt. 12. 12:47
 20/20 A kérdező kommentje:

Elektromos kazánt építenék be és az kiváltaná a gáz cirkót. Így már talán jobban megérné és hamarabb megtérülne. Tehát árammal fűtenék.

Van véleményetek az elektromos kazánokról?

2015. okt. 31. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!