Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogy tudom minimalizálni a...

Hogy tudom minimalizálni a fűtési költségem?

Figyelt kérdés
Kb. 50m2-es 1,5 szobás lakást bérlek. A "nagy szoba" nappaliként funkcionál de ott vannak a ruhák illetve az étkező asztal. A kisebb szobát használom alváshoz mivel csak ott van ágy. További helységek : Fürdő (egy kisebb méretű gázkonvektorral ellátva). Konyha és WC (nem fűthetőek).16:40-től másnap 08:00-ig tartózkodom otthon. Hétfőn - Szerdán és Pénteken 19-20:00-tól másnap 08:00-ig. Szombaton egyáltalán nem, illetve Vasárnap csak az esti órákban. Az épület nem szigetelt. A lakás négy oldalról (jobbról-balról fentről és lentről) körbe van véve további lakásokkal amiket szintén fűtenek (talán a fölöttem lévőt nem), azaz 2-3 fal nem fűtött a téli időszakban. A nyílászárók régi kialakításúak, 1 rétegű üveggel, fa kerettel, légréssel (2 szárny között kb. 5-6 centi légrés). Ilyen feltételek mellett mi a leggazdaságosabb módszer a lakás kifűtésére? Egyszer felfűteni a lakást, hogy a falak is felmelegedjenek és szinten tartani kb. 3-ason még akkor is ha keveset tartózkodom otthon. Vagy mindig lekapcsolni a gázkonvektort mikor nem tartózkodom otthon és hazaérkezéskor nagyobb álláson (7-8) működtetni míg nem fűti fel a szobát, majd visszavenni 4-es 5-ösre az éjszakai órákra? A Gázkonvektorok régi típusúak.

2015. szept. 29. 10:34
 1/9 anonim ***** válasza:

Egyszer felfűteni a lakást, hogy a falak is felmelegedjenek és szinten tartani kb. 3-ason még akkor is ha keveset tartózkodom otthon.

szerintem

2015. szept. 29. 10:38
 2/9 anonim ***** válasza:
Próbáld ki a két módszert egy-egy hónapban, aztán meglátod, hogy melyik volt jobb.
2015. szept. 29. 10:44
 3/9 anonim ***** válasza:
Felfűteni sokkal drágább, mint mondjuk folyamatosan 18 fokon tartani és ha fázol, akkor még egy kicsit hozzáadni.
2015. szept. 29. 10:57
 4/9 anonim ***** válasza:
Konvektorosban lakom, újabban télen napkozben (éjjel nem) nyitva tartom a szobaajtot, amelyiket használom, reggel a konyhában begyujtok, zuhanyzaskor a fürdőszobaban kicsit. Kisszobaban gyujtolangon, alkalomszerűen veszem fel. Mondjuk mostanában nem fazok annyira. Nem bírom, ha nagyon megy a konvektor. Én most itthon vagyok, de régen felvettem reggel a gázt, napkozben gyujtolangon, este felvettem igény szerint, ha lefekszem, leveszem. Másik szobában gyujton megy, konyha-furdoszoba nem megy. Régi készülékek, középső lakás. Nekem a legujabb módszer vált be nagyon, csak utálom, hogy a konvektor önszabályozó. Itt jön a képbe: 1. a termosztát 2. a szerelő be tudja állítani azt a hőmérsékletet, amit tartson a konvektor. Az én szerelom kérés nélkül is :) egyszer beállította 17 fokra, mondván, hogy náluk annyi van, majd megfagytam :). Szerintem ha hármason megy neked egész nap, rengeteget fogsz fizetni. Ha meg felfutod, minek, ha az időjárás mondjuk nem indokolja? Szerintem a beepitett szabalyozoval sokkal jobban jársz. (Mindig konvektorosban laktam.) vedd figyelembe, hogy oldalról fűtenek. Milyen fekvésű a lakás, mert a nap is melegít, télen,is! A kisszobadat minek futened fel nappal, ha ott csak alszol? Mire / mennyire használod a helyiségeket? Mekkorák?
2015. szept. 29. 11:06
 5/9 anonim ***** válasza:

Előző lakásunk vastag falu régi téglaházban lévő, egy oldal nem fűtőt konvektoros lakás volt.

1 szoba, a konyhában és a szobában volt konvektor. Mi akkor kapcsoltuk be a konvektort amikor hazaértünk a szobában és ha nagyon hideg volt vagy ha főztünk aznap este (ált. heti 3 alkalommal főzök). Mikor aludni mentünk kikapcsoltuk. Reggel aki elsőnek ment ki WC-re felkapcsolta a fűtést a konyhában. A szobában reggel nem kapcsoltunk fűtést.

Amikor be volt kapcsolva általában 4-5 fokozaton ment, így olyan 21-22 fok volt.

A konvektor belseje öntöttvas volt, ami azért sokáig tartotta a meleget.

Nekünk ez a módszer nagyon bejött. Sose fáztunk, bár tény, hogy 22 foknál melegebbet egyikünk sem igényelt.

2015. szept. 29. 11:43
 6/9 anonim ***** válasza:
én valahogy nem bírom elképzelni hogy jobban megérje egész nap fűteni olyannak aki csak szinte aludni jár haza, főleg társasházban ahol amúgy se hűl le annyira a fal.
2015. szept. 29. 12:11
 7/9 A kérdező kommentje:
Szabályzót nem szeretnék beépíttetni mert én csak bérlő vagyok. Ha minden jól működik akkor tavasszal már saját lakásba költözhetek így csak a szezont akarom túlélni. Viszont minél többet szeretnék spórolni, mert a pénz kell majd a saját lakás felújítására. Én is azt tartom logikusabbnak, hogy csak akkor fűtsek mikor otthon vagyok mivel egy héten 168 órából kb. 75-90 órát tartózkodom otthon, annak is nagy része alvás. Köszönöm a válaszokat!
2015. szept. 29. 13:03
 8/9 anonim ***** válasza:

Egy konvektor nagyon hamar meleget csinál.

Ha csak aludni jársz haza, bizonyosan jobban jársz úgy, hogy ha elmész otthonról letekered egészen addig a hőfokszabályozót, hogy csak az őrláng (gyújtóláng) égjen.

Mikor hazatérsz, még felöltözve szellőztess ki néhány perc alatt, és utána tekerd fel a konvektort, addig míg le nem fekszel. Akkor megint lentebb szabályoznám, aludni jól betekarózva hűvösebb hőmérsékleten is kellemes.

2015. szept. 29. 14:20
 9/9 anonim ***** válasza:
Aludni 18 fokban, vagy annál kevesebben egészséges. Ennyit kap a szobád a szomszédoktól is. Marad a nappali, ott meg rétegesen kell öltözni.
2015. szept. 30. 14:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!