Mért rosszabb a villany mint régen?
Sziasztok!
Szerintetek hogyan csalnak a villannyal a szolgáltatók? Biztosan csinálnak valamit nem tudom nem értek hozzá
de unoka tesóm ismerőse mesélte, hogy higítják a trafóházakban körülbelül 80%kkal mert akkor többet mutat a villany óra meg nekik
vékonyabb vezetéket kell építeni mert annak kissebb az ellen állása. Nagyanyám is mindig mondja hogy nehezebben
melegszik a rezsón a víz mint régen. Nekem a porszivóm megy lassabban szerintem emiatt. Köszi a válaszokat.
'higítják a trafóházakban körülbelül 80%kkal '
Higitjak. A villanyt.
Hat teged se az eszedert szeretnek, az tuti. Nyugodtan bevallhatod, hogy csak trollkodni szerettel volna, mert ha ezt komolyan gondolod, akkor az tobb mint tragikus...
"Hat teged se az eszedert szeretnek, az tuti. Nyugodtan bevallhatod, hogy csak trollkodni szerettel volna, mert ha ezt komolyan gondolod, akkor az tobb mint tragikus...
"
Nem is kell hogy szeres nem is azt kérdeztem hogy engem milyennek tartasz a kérdésre válaszolj ah tudsz ne csak fikázz. Ha valami fizikus vagy akkor válaszolj normálisan amúgy meg inkább kussolj.
Szia!
Mióta behoszták a rezsicsőkentést azóta esztet én is tapasztaltam már. de logíkus is mert más hogy miért érné meg nekik csőkenteni a rezsit. a kórmány sem a salyát pénzének az ellensége. Ráadásul beszéltem már villanyszerelővel és ő is aszt montda hogy bisztosan manipuláják valahogy a kiadott villanyt.
"vékonyabb vezetéket kell építeni mert annak kissebb az ellen állása"
Ellenkezőleg! A vastagabb vezetőnek kisebb az ellenállása. De nézzük fizikus szemmel, miért nem lehet "hígítani" az áramot. Az áramot az elektromos fogyasztóban (villanykörtében, rezsóban, porszívóban) a feszültség indítja.
Az áramszolgáltató ugyanannál az 1000 wattos rezsónál akkor tudna többet számlázni, ha nagyobb áramot tudna indítani a rezsóban. A villanyóra ugyanis a rajta átfolyó áram alapján méri a fogyasztást.
Nagyobb áramot akkor tudna indítani a rezsóban, ha nem az előírt 230 Volt feszültséget adná (+/- 3%) hanem nagyobbat. Nagyobb feszültség ugyanokkora teljesítményű fogyasztóban nagyobb áramot indítana el használat közben. Ezt viszont azért nem teszi meg, mert a fogyasztók készülékei a túlfeszültség (és túláram) miatt nagyon hamar tönkremennének, és mindenki perelné a szolgáltatót kártérítésért, mert jogszabályban meghatározott kötelessége a 230 V feszültség adott szinten tartása.
[A Debreceni Egyetemnek például több százmilliós kártérítést fizetett az áramszolgáltató, mert egy üzemi hibája miatt 400 V névleges feszültség került az egyetem 230 V-os hálózatára néhány percre, ami rengeteg komoly műszert, számítógépet, stb. tönkretett.]
Szóval a tudomány mai állása szerint, az árammal nem tud manipulálni a szolgáltató. Maximum a mérőórát állíthatja a mérési hibahatár (3%) felső részére. Hallottam olyanról is, hogy a fogysztó hajlandó volt a 30 ezer forintos hitelesítési díjat kifizetni, mert meggyőződése volt, hogy hamisan mér az órája, és kiderült, hogy csak 1% volt az eltérés.
Házilag könnyű ellenőrizni amúgy.
Egy adattáblája szerint 1000 Wattos készüléket kell 1 órán át üzemeltetni, és előtte-utána leolvasott mérőállásból kikövetkeztethető, hogy mennyit mér az óra. Nyilván a várt érték 1 kWh fogyasztás. [Persze eközben minden más készüléket, hűtőt, wifi routert, telefont, stb. szóval mindent ki kell húzni a konnektorból, hogy csak ez a mérendő tesztfogyasztó fogyasztása jelenjen meg a mérőórán.]
Egy dolgot tudnak csinálni, a feszültséget csökkenteni. Ha messze vagy a trafótól akkor lehet, hogy nálad a megnövekedett egy háztartásra jutó fogyasztás miatt csökkent a feszültség. Este 6-8 óra körül egy villanyszerelővel méress rá.
A kérdésben annyi ellentmondás van, hogy jelez a kamuméterem. Ha tévedek, kérlek olvass utána az elektromosság alapjainak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!