Megéri panellakásba költözni az alacsonyabb rezsi miatt?
Volt, hogy azt is megszabták, hogy klímát mi már nem tehetünk fel, mert csöpög. Nyáron ha nyitva volt az ablak folyamatos zaj volt, és volt, hogy a szomszéd eldobott cigicsikkjét behúzta a huzat és majdnem tűz lett.
Újpestre semmi esetre se költözz például, vagy ilyen nyomorpaneltelepekre.
Káposztásmegyer elmegy, Békásnak a hegy oldali része is (a másik oldal már nem) óbuda még barátságos lehet, ahol csöndes oldalra néz a lakás. A többit felejtsd el!
Bár igény és lehetőség kérdése.
"Megéri panellakásba költözni az alacsonyabb rezsi miatt?"
Így van. Megéri panellakásba költözni az alacsonyabb rezsi miatt.
De semmi más téren nem éri meg.
Minél több ember él hozzád minél közelebb, annál jobban fogjátok zavarni egymást napi szinten, még ha nem is fogsz ki valami különösen elmebeteg szomszédot.
A panelnek kisebb a légtere, amit fűteni/hűteni kell, kisebb az egy lakásra jutó külső felülete, amit felújítani kell, nincs hozzá kerítés, melléképület, sok járda, amire költeni kell, stb.
Tehát ha te csak aludni meg vakarózni jársz haza, akkor neked a panel az ideális.
Viszont ha szeretsz kertészkedni, barkácsolni, haszonállatot tartani, fát vágni akár sportolásképpen, vagy csak egy meleg vasárnapon ebéd után a szabadban szundítani egyet a jó levegőn, akkor jobb választás a családi ház.
És ha bármi hasznos ház körüli tevékenységre szánod a szabadidődet, akkor évente több százezret megspórolhatsz a rezsidből.
Szerintem elindulni jó a panel. Mi most abban lakunk. De hogy ebben éljem le az életemet azt nem tudom elképzelni.
Igaz, hogy a mi városunkban jók az elosztások, tényleg nagyon jó alaprajzok vannak (láttam már érdekeseket), kompakt, maximális helykihasználás, semmi sem felesleges, megfelel a 21. század elvárásainak is a lakás. Viszont kicsi, bár hogy is van elosztva. Felettünk ugyan ekkorában 2 gyereket nevelnek, azok felett hármat. Én nem akarok bántani senkit, de nekem ez olyan... fura. A felnőttek gyakorlatilag a nappaliban élik le kihúzós ágyon az életüket a gyerekek meg ketten-hárman ölik egymást 18-20 éves korukig egy (jobb esetben) 20 négyzetméteres szobában? Mi ketten vagyunk de már most kinőttük szinte... Persze amíg kicsi egy baba, addig el lehetne lenni. De pl. ha megindul trappolni, járni, futni, mikor még ezeket nem tudja, de sikít, kiabál stb. akkor is zavarna, hogy szegény gyerek, hát gyerek mit csináljon, de tudom, hogy ha más gyerekét kell hallgatnom én is a falramászok és nyilván az enyémtől is..
A zaj ugye... hát az van rendesen panelban.
A héten pl. már harmadszor volt kint a rendőrség buli miatt. Ma pl. éjjel fél egykor gondoltak egyet a tirpákok és rákapcsolták a zenét, de úgy, hogy én azt hittem a közvetlen mellettem lévő lakásban ordít a tuc-tuc, aztán kiderült, hogy két emelettel lejjebb!
Hallom ahogy lehúzzák a budit, míg az msn menő volt az alsó szomszéd gyerekkel együtt msn-eztem szinte, mert nyáron a melegben nyitott ablaknál aludtunk (volna) de fél éjszaka boldogított az msn "pittyegése" amikor üzenete érkezett. Felettünk a hálószobánk felett gyerekszoba van, két lány lakik benne, de azok állandóan egymást ölik és üvöltenek. Meg állandóan elejtenek valamit. Minden hónapban van valaki, aki valami zajos felújítást csinál. Legjobb, mikor a szabadnapodon arra ébredsz, hogy azt hiszed ráddől a ház, de nem, csak a szomszédhoz érkeztek meg és kezdték meg az ablakok cseréjét.
Szóval meg lehet szokni, de én csak azért nem fordultam még be itt, mert pontosan tudom, hogy ez csak átmeneti, nem tudtunk egyből 2x-3x ennyiért házat venni, ez az első lépés, nem sokára jön a következő.
Amúgy a rezsink egészen jó, kényelmes, mert tényleg minden a szánkban van, csak le kell sétálni mindenféle bolt, élelmiszerből is több, euro family, rosmann, több zöldséges, hentes, csirkés, pékségek, gyógyszertárak több, háziorvos 3 irányban is 3 rendelő egy köpésre, állatorvos 500 méter, több busz megállója is itt van, ez tuti nagyon fog hiányozni, ha elköltözünk kertesbe, mert tényleg iszonyú kényelmes így az élet!
A rezsink sem rossz én azt mondom, pedig ez nem is szigetelt, ablak se volt cserélve, csak saját mérő van a radiátorokon. Felújítani is tök jól felújítottuk és tényleg csak a belsejével kell foglalkozni. Nekem inkább a zajok zavaróak. De a szomszédomék pl. egész életükben panelban éltek és ő állítja, hogy neki fel sem tűnik semmi. Nem tudom én 2 éve jöttem ide kertesből és engem nagyon zavar. Nem azt mondom kertesben is van zaj, de nem mindegy, hogy egy 15 centis fal másik oldalán, vagy adott esetben van köztetek több vastag fal is meg 10-20-30-50 méter.... Mert lehet, hogy a szomszéd fűnyírása zavaró, de az önkormányzat is lenyírja a füvet a panelok körül, lehet, hogy a szomszéd kertjében ugat egy kutya, de nekem a hálószobám felett ugat egy, gyakorlatilag a padló választ el tőle, lehet a fejemtől vagy 3 méterre meg ilyenek.
"A felnőttek gyakorlatilag a nappaliban élik le kihúzós ágyon az életüket a gyerekek meg ketten-hárman ölik egymást 18-20 éves korukig egy (jobb esetben) 20 négyzetméteres szobában?"
Ja meg az egyik ugyanilyen háromgyerekes szomszéd gyerekei már kirepültek, de pl. most karácsonyra hazajött az összes, hozták a párjukat is, meg az egyik még a gyereket is. Kilencen voltak abban a kis lakásban. Szerintem ez borzasztó. Arról nem beszélve, hogy a közvetlen szomszédoknak nagyon nagy öröm volt az ő ünnepi látogatásuk, mert állandóan veszekedtek annyian a fürdőn, budin, mindenen...
Miről beszélsz 15-ös? Éltél te már panel lakásban??
Az átfolyós gázos vízmelegítőkkel én pont, hogy sorban a régi vacak Családi házban találkozom semmi közze a panelhoz!
Szerintem te régi gangos téglás bérházakra gondoltál...
És értek hozzá, mert építész van a családban több is bár én a technikum után más területen dolgozom.
Pedig van, több is főleg vidéken. Ill. van olyan panel is, ahol közös kazánja van a panelnek, ismerőseim laknak ilyenben, de csak a fűtés megy arról. Távfűtéses panelnél meg mint nálunk az általánydíjas gáz a jellemző és az általánydíjas fűtésszámla évente egyszer kompenzálószámlával, mikor leolvassák a mérőket.
De, ahol egyedi gázfűtés van, az nem olcsóbb, pár haverom ilyen lakással van megverve, gázbojlernél gyufázós módszerrel tudnak spórolni, melegvíz ha kell akkor előbb begyújtják a gyújtólángot, majd ha már nem kell elzárják, így nem ég egyfolytában a gyújtóláng. Napi 1 m3 gázt megeszik csak a gyújtóláng egy 100 éves Hévíz bojleren (mikor mondtam nekik nem hitték el, de miután lefényképezték reggel munkába menet a gázórát majd hazaérkezés után ismét, már igen). Majd 1000 ft spórolás, és elmegy kb. egy doboz gyufa átlagban a begyújtásra.
konvektornál nem nyerő, mert ha nem temperálja a lakást akkor sok gázt eszik mire felfűti. Régi Lampart konvektorok vannak az a fajta lemezdobod, ami úgy pattog mikor be és kikapcsol a fűtés, hogy aludni is alig lehet tőle.
Már korszerűsített (Panelprogram) panelekben lehet spórolni, ha távfűtéses vagy egyedi fűtéses, de központi fűtés és saját kazán van, egyébként nem. Nem ajánlott, de mégis csinálják sokan általánydíjas gáznál, hogy a gáztűzhellyel spórolnak a fűtésen, begyújtva a gázégőket, esetleg egész nap húsgombócot főzve, na meg a sütőt is, a baj az, hogy a CO mérgezés veszélye nagyon nagy.
Van olyan panelház is ,ahol a házszabály szerint minden javításhoz 100%-os támogatás kell, na meg minden más fejlesztéshez is. Nálunk csak 75%, de így sem egyszerű a dolog, a miénk csak 4 emeletes, de még itt is van olyan lakó, aki mindenre nemmel szavaz a lakógyűlésen bármi is a felvetés, nagyobb (10 emelet és felette) meg fokozódik a veszély. Nincs olyan ház, ahol ne lakna legalább egy kettyós vénasszony/vénember, vagy egy kettyós kiállhatatlan lakó, aki mindenbe beleköt, mindent megvétóz mondván ő aztán egy fillért sem költ, eddig is megvoltunk hőszigetelés meg nyílászáró csere nélkül megleszünk ezután is. Nem jut el az agyáig, hogy neki is jó ha kevesebbet fizet, fűtésre és pár éven belül megtérül. Na meg az is ha nem ázik be minden hónapban a ház csőtörés miatt, mert összedobják a lakók a pénzt a vízvezeték cserére.
Meg sokszor a fiatalabb lakók sem partnerek ,akik nem itt tervezk úgysem a jövőjüket, mondván minek fizessek bármit is, ha 1-2-5-6 stb. év múlva úgysem itt fogunk már lakni? Kevesen fogják fel, hogy a lakása értéke növekszik így, és ez neki is jó, ha el akarja majd adni, hogy új házba költözhessen,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!