Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Gázkazán termosztátjának...

Gázkazán termosztátjának gazdaságos beállítása?

Figyelt kérdés
Kb.90 m2 -es családi házról van szó és van vegyes tüzelésü és gázkazánunk is! Felváltva fűtunk velük,mert úgy vagyunk vele, hogy a fát meg a szenet is úgy vesszük... A kérdésem az lenne, hogy a gázk.termosztátját,hogy programozzam be,hogy a leggazdaságosabban fűtsön? Mi szeretjük a meleget,így 2 óránként 22 fok van beállítva... Arra gondoltunk,hogy így annyira nem hül ki így nem kell neki sok gáz felnelegíteni...

2014. dec. 28. 21:54
 1/6 anonim ***** válasza:
8%

Temperálni valamit sokkal gazdaságtalanabb, mint felfűteni. Gondolj bele, hogy egy fazék vizet mennyi idő alatt melegítesz fel... Ha délelőtt 10-kor, délután 3-kor és este hatkor kell melegvíz, akkor mi értelme lenne 9-től este hatig folyamatosan melegen tartani?

Tehát sok gáz ahhoz kell, hogy mindig 22 fok legyen, nem ahhoz, hogy 15 fokról 22-re emelje a hőmérsékletet.

A termosztátot pedig úgy programozd, ahogy az életviteletek kívánja. Hétközben ha nem vagytok otthon mondjuk 8-16 között, akkor nyugodtan lehúzhatod 16 fokra, majd 15 órától kezdheti mondjuk 20-ra, 16-tól meg 22-re, egészen este 10-ig, amíg le nem fekszetek, akkor visszaállhat 20 fokra, éjfélkor akár 18-ra is, egészen reggel 6-ig, az ébredésig, amikoris újra 22 fok, majd 8-tól a fentebb már említett alacsony hőmérséklet.

2014. dec. 28. 22:04
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2014. dec. 29. 09:54
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha jó van a fűtési rendszer szerelve akkor a 2 kazán nem dolgozhat egymásra rá.Ezalatt azt értem,ha gáz üzemel,akkor nem cirkulálhat a vegyes tűzelésüben a víz .Forditva is igy van,mert a visszacsapó szelep ezt nem engedik meg .

Tehát nappal a vegyes tűzelésüvel fűtsél,a lakás hőfokát itt a víz felmelegitésével tudod a megfelelő hőfokon tartani

Este felé már nem érdemes a tűzre rakni,tarja a kazán is hőt .Ha ide is van keringtető beépitve,már pedig kell hogy legyen,ki kell kapcsolni.A kazán szoba termosztátját meg felhajtani a kivánt hőfokra,és az inditja kazánt mindig,amikor az szűkséges .Reggel visszaállitani,hogy még véletlen se dolgozzanak a kazánok egymásra.

Én csak így tudom ezt elképzelni .

2014. dec. 29. 10:38
 4/6 anonim ***** válasza:

Leggazdaságosabb az, ha letekered minimumra, és nem fűtesz. :)

De gondolom, nem így értetted.

A termosztátod nem figyeli állandóan a hőmérsékletet? Nekem az a logikus, hogy amint lehűl a szobában a levegő, egyből ráfűtsön. Ha csak keveset kell ráfűteni, akkor keveset fűt, nem feltétlenül kell megvárni, hogy teljesen elhűljön a radiátorokban a víz. Meg ha nincs alultervezve a radiátor, akkor kinti jó idő esetén nem szabad a vizet nagyon melegre állítani, mert a szoba kellő felmelegedése után is dől a meleg a radiátorból.

Mikor meg a vegyestüzelésűvel fűtesz, akkor a gáz egyszerűen nem kapcsol be, mert a termosztát nem érez hideget.

Ha esetleg olyan határon van, hogy be-bekapcsolgat a gáz, akkor a termosztátot átkapcsolod (általában van éjszakai állás, ami kevesebb fok), na akkor meg pláne nem kapcsol be a gáz.

2014. dec. 30. 09:50
 5/6 anonim ***** válasza:
A 2. bekezdést úgy értettem, hogy amikor otthon vagy, akkor állandóan figyeli a hőmérsékletet, nem csak 2 óránként.
2014. dec. 30. 09:52
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kommenteket! Mind hasznos es segített képbe kerülni... 😊
2014. dec. 30. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!