Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » FUTESSZAMLA, TERMOSZTAT...

FUTESSZAMLA, TERMOSZTAT BEALLITASA Sziasztok! Az lenne a kerdesem, hogy allitsam be a termosztaton a hofokot illetve a szobakban a radiatorokon is a szamokat, hogy ne keruljon sokba a futes es megse fagyjak meg?

Figyelt kérdés

Az is erdekelne, hogy a termosztat inkabb melegben kene, hogy legyen (nappali?) Mert a folyoson van ahol huz a hideg sajnos igy mindig bekapcsol es megis hideg van.

Hallottam mar mobil termosztatrol, ami vezetek nelkuli, kb 100font, szerintetek mennyit lehetne ezzel sporolni a szamlan?

Illetve, a radiatorok szabalyzoja hany fokonkent ertendo? Pl.ha 20 fok van akkor a 6os a 20 az 5os 19 4es 18?

Sajnos ehhez nem ertek (hulye vagyok hozza..) amugy Angliaban elek es bar az ablakok uj muanyagok, a haz maga nincs leszigetelve .

Nagyon koszonom ha valaszoltok.

(Amugy a gazszamlank kb 120 fontra jott ki havonta a hideg honapokban, ebben melegviz is benne van. Nagy hazunk van, 5 szobas de csak 3 at hasznalunk)

2014. okt. 23. 13:07
 1/7 anonim ***** válasza:

A nappali termosztátja mit csinál?

A nappali termosztátja kikapcsolja a kazánt vagy bekapcsolja, az idő és a hőfok beállítása szerint.

A radiátor termosztátja mit csinál?

Kinyitja és bezárja a radiátor csapját a hőfoktól függően. De ez nem jelenti azt, hogyha nyitva van, akkor folyik a meleg víz, mert az is lehet, hogy a kazánt kikapcsolta a nappali termosztát.

Ez így nem is állítható be, mert a főtermosztát felülírja a radiátor termosztátjait. Ha mégis beállítod valamilyen értékre, akkor csakis olyankor kapod a kívánt értéket, ha megy a kazán.

Pl: lehűl az egyik radiátor szobája és kinyit a termosztát, de a nagyszobában meleg van és a főtermosztát kikapcsolta a kazánt.Ebben az esetben, hiába van nyitva a radiátor termosztátja, nem fog melegíteni. Eltelik egy kis idő és a nagyszoba is lehűl. Ekkor bekapcsol a kazán és a kazánnak fel kell fűtenie a kisszoba teljesen hideg vizét is és a nagyszoba langyos vizét is. Ez persze több időbe kerül-

Nálam úgy van, hogy a szobatermosztát olyan hőfokra és időre van állítva, amit a nagyszobára szeretnék. Az egyéb helyen lévő radiátorokról leszereltem a termosztátot és csapot tettem rá, amit úgy nyitok meg, hogy a annak a radiátornak a szobája megfeleselő legyen. Picit kinyitom. fél vagy háromnegyed vagy akár teljes nyitásra.

szerintem ez a radiátor termosztát csakis olyan fűtésnél jó, ahol direkt vízáram van. jellemzően a távfűtés és a pufferes fűtésnél.

2014. okt. 23. 13:44
 2/7 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen a valaszod.

Akkor ha jol ertem az a tekero, amin a szamok vannak, a radiatoron az is twrmosztat? En ezt nem is tudtam..

nekem pont az a gondom, hogy a folyoson van a fotermosztat es ha o "fazik" akkor hiaba van a szobakba mar dogmeleg, folyamatosan bekapcsol a bojler. Ezert a folyosom levo radiatort 6osra tekerve kinyitottam, de az a meleg meg konnyen kiszokik az ajtonal, meg fel a lepcson.. eleve egy folyoson nem ugy marad meg a ho.

ezert gondoltam hogy a hordozos digitalis termosztat jo lehetne..de akkor szerinted az se megoldas..illetve akkor, ha csapot teszek a radiatorokra.

mar csak azt nem ertem, miert nem mindegy, hogy egy csap (ez az, amit csak fogoval tudsz allitani?) Vagy egy kezzel tekerheto valami (amire irtad jogy a radiator termosztatja) van rajta?

Vegulis ha ugy csinalnam, ahogy Te is irtad, de meghagynam a tekeroket a radiatoron, az nem mukodne ugyanugy?

2014. okt. 24. 11:19
 3/7 anonim ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=JOETJk72F4A#t=462

ez a videó ott indul el, ha rákattintasz, ahol látsz egy radiátorcsapot és egy radiátor termosztátot.

Jobban mondva mindkettő egy egy szelep, és az egyik szelepen csap van, a másik szelepen termosztát van.

Régen nem szelep volt, hanem csap, olyan mint a mosdón, az a fajta csak csapként szolgált.

Egy régi csapra nem lehetett termosztátot tenni, de ezekre a szelepekre lehet csapot is és termosztátot is.

Amit írtál, hogy a központi-termosztát, ami a kazánt kapcsolgatja, vezérli a folyosón van, - értem.

ha a folyosón lekapcsolod a radiátort, akkor az a termosztát fázni fog és bekapcsolja a kazánt. Ez így nem jó.

Én a folyosón feltekerném a radiátort maximumra és a túl meleg szobákban levenném a radiátorokat. 1-2-3 állásba.

Az is lehet, hogy jó lesz így. Az is lehet, hogy akkor is jó lesz, ha a szobák radiátorai, akár szelepesek, akár csaposak.

ha a folyosón lekapcsolod a radiátort és ott hideg lesz akkor a termosztát bekapcsolja a kazánt. Ilyenkor az is megtörténhet, hogy a kazánt nem a termosztát fogja kikapcsolni, hiszen állandóan hidegbe van, hanem a kazánba épített biztonsági kapcsoló, ami a túlmelegedésnél kapcsolja ki a kazánt. Ez semmiképpen nem jó. A folyosón tekerd fel a radiátort.

2014. okt. 24. 13:59
 4/7 A kérdező kommentje:
Hat igen, ezt csinalom, hogy feltekerem a radiatort a termosztat mellett..de ahogy irtam, folyoson van ahol nem marad meg ugy a meleg mint egy szobaban. (Bejarati ajto, illetve lepcso is arra van tehat a meleg megy ki es fel..) kulonosen a hideg honapokban nem marad meg a meleg meg feltekert radiator mellett sem. Ezert kerdeztem a mobil termosztatrol hatha abban is jartas valaki, Te nem tudsz errol esetleg, hogy ezzel szazalekban mennyit lehetne sporolni?
2014. okt. 25. 17:26
 5/7 anonim ***** válasza:

Mobil termosztátról nem hallottam, de a hagyományos fali termosztátot oda viszed ahová akarod. 3 vezeték megy bele, ill kettő van bekötve ami a fűtést kapcsolja a 3. csak dísz.

el kell vezetni egy szobába, pár méter vezetékkel. és ahhoz kell hangolni a többi szoba radiátorát. akkor e folyosói radiátort kikapcsolhatod.

spórolni leginkább a gázkazán kitisztításával lehet, nem kerül sokba és ha nem volt tisztítva évek óta, 30 százalékkal kevesebbet fog fogyasztani a tisztítás után és csendesebb lesz a működése is.

van ott videó, a tisztításról, azon a csatornán, esetleg nézd meg, hasonlít-e a kazánod arra.

2014. okt. 25. 21:48
 6/7 anonim ***** válasza:
ez a legolcsóbb spórolás, hogy a kazán égéstetre tiszta legyen.
2014. okt. 25. 21:50
 7/7 A kérdező kommentje:

Nagyon koszonom, hogy ismet idot szantal a valaszra.

mivel bereljuk a hazat, itt az iroda a felelos minden ilyesmiert, ugyhogy az 1 het mulva aktualis eves gas safety check soran ra fogok kerdezni erre ha a szerelo nem tisztitana ki..az szuper lenne ha 30% ot lehetne sporolni.

Amugy azota tobb infot is talaltam a vezetek nelkuli termosztatrol es tervezem, hogy par heten belul.megveszem ha jonnek a hidegebb napok.

en nagyon nem vagyok ez a barkacsolos fajta, hogy atrakjam a termosztatot mashova, fizetnem kene egy szerelonek es akkor mar inkabb veszek egy wirelesst.

2014. okt. 26. 00:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!