Hogy lehet kiszámolni mennyibe kerülne a fűtés gázzal?
Adott egy családi ház, aminek a fűtése jelenleg hőszivattyúval megoldott. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fűtés kb. átlag 750-800 kWh/hó fűtési szezonban. A hőszivattyú 12 kW-os.
Adott egy régi turbós (? nem tudom nem értek hozzá) gázkazán is. Honnan tudhatom, hogy ezzel mennyibe kerülne a fűtésünk, ha mostantól inkább ezt használnánk?
A rendszer úgy van kialakítva, hogy mindkét berendezés puffer tartályt fűt.
Minden segítséget, iránymutatást megköszönök. :)
Akkor azt tudod, hány kwh fogyasztott a hőszivattyúd. Tudni k3ne, hogy mennyi lehetett a cop, vagyis mennyi hőenergiát állított elő a fűtéshez.
Ugyanezt a hőenergiát, a gázkazán milyen hatásfokkal állította volna elő, meglesz a kw-m3 gázfogyasztásod. A gáz m3 adatból tudsz forintosítani.
Persze ez egy kőzelítő érték lesz, mert sok paramétert saccolni tudsz.
"A rendszer úgy van kialakítva, hogy mindkét berendezés puffer tartályt fűt."
Mégis minek? Se a gázkazánnak, se a hőszivattyúnak nem kell puffer.
Mindkét eszköz képes arra, hogy pont annyi meleget adjon, ami éppen szükséges.
Amúgy meg 800 kWh elektromos fogyasztásból a hőszivattyú kb. 1500 kWh hő keletkezik.
1 m3 gáz nagyjából 34 MJ = 10 kWh hőt ad.
Nem tudom mi miért lett úgy kialakítva, ahogy ki lett, mi már ezzel együtt vettük meg az ingatlant. A hőszivattyú karbantartásánál magyarázták el nagyjából, hogy egyáltalán hogy működik a rendszer, mert nekem egyszerű földi halandónak nem volt érthető az, amit az előző tulaj átadott és ahogy nézegettem a csöveket. Az előző tulaj sem jól tudta, így csak megzavartak az információi. :)
Eléggé megvan bonyolítva egy egyszerű gázkazános fűtési/hőszivattyús rendszerhez képest, az tuti, néha én is azt kívánom bár ne is kéne ezzel foglalkozni. :D
A többi infót köszi, kikeresem a SCOP-ot (2,5 rémlik) és osztok szorzok.
6# A kazán hatásfokot honnan tudhatom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!