Egy 100 m2-es, 45 éves, szigeteletlen, régi nyílászárós házra sok az éves 918 m3 gázfogyasztás?
Ennyi jött ki éves elszámoláskor. Gázról megy a vízmelegítés és a sütés-főzés is. Előtte egy fele ekkora panellakásra, mérőórás távfűtéssel többet fizettünk. Így én nem sokallom. Igaz hogy csak hárman lakunk benne, de ettől kevesebbet még nem kell fűteni.
A szolgáltató szerint ez mégis átlag feletti felhasználást jelent. Amit én eléggé furcsállok. Másnál hasonló paraméterű házban jóval kevesebb fogy?
Szerintem ez kamu! Évi ~105000-ből, ha ki lehettne fűteni egy szigeteletlen 100 m2-es házat, akkor nem lehetne eladni a szigetelést.
45 éves, tehát B30-as téglából épül ami kb 8%-al jobb hőszigetelő, mint a 38-as kisméretű tégla. Nyílászárók 45 évesek, igaz jobb a geréb tokosnál, de meg sem közelíti egy 20-25 éves műanyag nyílászáró szintjét. Födémen valami kőzetgyapot..., ha van 20 cm akkor kb 30% energia megtakarítás.
Egy 10x10-es kockaház szigeteletlenül, mi max 80 m2 meg elhasznál 2800-3400 m3 gázt évente.
Ha azt írta volna 1918 m3, azt mondom ok, de 918 m3...
9714 Ft volt a havi átalány az előző évben. Lett egy pár ezer forintos túlfizetés, ezért, most lejjebb vették. Aminek annyira nem örülök, mert nem garantált, hogy olyan enyhe lesz a tél, mint tavaly.
"HB38-as falazóblokk" van a ház dokumentációjában, amiből épült. Nem kockaház, de mindegy... Kaptam választ, köszönöm. Nem sok, szerintem sem az. A további elemezgetések nem érdekelnek.
Nem biztos, hogy a Mátrában van, hanem valami melegebb éghajlaton is lehet a ház.
Mért kéne 100 nm-en kifűteni?
A HB38 pontos hővezetési tényezőjét nem tudom,de ,ha olyan mint egy Porotherm ,akkor a 38-40cm falvastagság mellett olyan 0,8 w/m2k-t tudhat,ami a tömör 40cm-es falazatok 2,5 w/m2k-éhez képest is kevesebb. És attól még vannak rosszabbak is. Ebből is adódhat a dolog.
A kérdésre válaszolva viszont bennem felmerült,hogy esetleg akkor idén év közben költöztetek? Mert akkor nyilván nincs benne még az egész téli fogyasztás. De úgy veszem ki a fenti adatokból,hogy már hosszabb ideje éltek ott. A válasz pedig a Légréses tégla szerkezete és a tetőszigetelés ami miatt alacsony. Csak akkor én sem értem,hogy miért lenne átlag feletti a fogyasztás.
Szemptembertől - szeptemberig kb. 950 köbméter gázt fogyasztottunk és a termosztát 22 fokra van állítva. 40cm vastag a fal (30cm tégla + 10 polisztirol), 3 rétegű műanyag ablak. (Födémben mintha valami üveggyapott lenne de szerintem az is max 10cm lehet)
Szóval így nézve szerintem is eléggé jól fogyasztottatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!