Egy 100 m2-es, 45 éves, szigeteletlen, régi nyílászárós házra sok az éves 918 m3 gázfogyasztás?
Ennyi jött ki éves elszámoláskor. Gázról megy a vízmelegítés és a sütés-főzés is. Előtte egy fele ekkora panellakásra, mérőórás távfűtéssel többet fizettünk. Így én nem sokallom. Igaz hogy csak hárman lakunk benne, de ettől kevesebbet még nem kell fűteni.
A szolgáltató szerint ez mégis átlag feletti felhasználást jelent. Amit én eléggé furcsállok. Másnál hasonló paraméterű házban jóval kevesebb fogy?
Ez nagyjából egy BB energetikás ház gázfogyasztása, amelyek enegetikai előírásai 2018-tól kötelezőek, de jellemzően már 2015-től is raktak ilyen vastagságú szigeteléseket.
918 m3 fűtéssel együtt kizárt, vagy nincs valami meleg. Ha csak melegvíz és főzés, akkor nagyon ramaty állapotban van a gázbojler.
Nem bojler van, hanem egy Wolf márkájú kombi kondenzációs kazán, egy öntanuló termosztáttal, mely nappal amikor itthon vagyunk 21 fokra, éjszaka és amikor nem vagyunk itthon 20 fokra van állítva. És valóban, azt elfelejtettem, hogy mivel a padlásteret nem használjuk évekkel ezelőtt leteregette vaskos kőzetgyapotot. A falakon nincs utólagos homlokzati szigetelés.
Köszönöm a válaszokat, akkor nem csak én gondolom úgy, hogy ez nem sok. Akkor nem értem miért számít átlag felettinek... Bár utólag belegondolva, lehet hogy ebbe a gázfűtéses társasházi garzonlakásokat is beleszámítja a szolgáltató.
Nekem 942 -re - tavaly januári elszámoló - írták, hogy "Az Ön energiafelhasználása az átlagos lakossági felhasználáshoz képest: 90 %"
Biztosan beleszámolnak mindent. Hétvégi tanyát, apró kis garzont és 3 szintes házat is. Pont ebből van a baj, hogy a kedvezményes 1729 m3-be - amit az összes fogyasztási hely alapján nyert átlagfogyasztásból számoltak ki - egy csomóan nem férnek bele.
Szerintem kevés is.
Az, hogy mi adja az átlagot, más tészta. Pl. nekünk is van gázkazánunk, de 95%-ban a hőszivattyú fűt, így az éves átlag fogyasztásunk gázból kb. 50 m³. Gondolom minket is beletesznek a kalapba, amikor az átlagot számolják, pedig nem igazán vagyunk relevánsak ilyen szempontból. Teljesen mindegy mit írnak, kifizeted a számlát és viszlát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!