A házunk kb 150 m2 hasznos alapterületű földszint+emelet, gáz szilikát anyagból legtöbb helyen. Gázkazánunk van és csak fűtésre használjuk illetve nem rég költöztünk be. Pro vs kontra átalány vagy diktálós érné meg nekünk?
Átalány.
A fogyasztásod télen sok, nyáron nulla.
A fizetésed télen-nyáron ugyanannyi.
"átalány vagy diktálós érné meg nekünk?"
Lehet, hogy én értek félre valamit, de szerintem hosszú távon ugyanannyit fogsz fizetni.
Általányt választottam, mert engedték az éves fizetést.
Szerintem állítasd be általányba a maxot 1729 m3-t, aztán jövőre meglátod.
Ezen kívül ami segít az a fűtési jelleggörbe alapján lévő meghatározott fogyasztás. Havonta leolvasod és nézed alatt vagy felette vagy.
Arra készülhetsz, hogy a rezsicsökkentett gázból messze nem fogsz kijönni.
Nálunk hasonló a ház, a kazán ehhez alulméretezett (FÉG C24), csúcsüzemben, tehát felfűtéskor 2,8 m3 gázt eszik. Amikor csak tartja, akkor 40 mp-et megy, 20 mp-et áll kb.
Mi gázzal főzünk, és van egy gázbojler a fürdőben is. 15-18 m3 elmegy minden hónapban ezekre, tehát fűtésre marad 1459 m3.
Mire elég ez? Hány óra fűtésre? Ha egész nap megy 40-20 arányban (merthogy tartani a hőt olcsóbb), akkor a 2,8 m3 kétharmada 1,86 m3 megy el óránként. 1459/1,86=784 óra fűtésem van rezsicsökkentett áron. Persze van az a pont, ahol a lakás hőmérséklete is eléri a kívánt hőfokot, ekkor a kazán nem megy tovább (csak utánkeringet), viszont a víz is hűlik a csőben, előbb-utóbb a lakás hője is visszacsökken, jön megint a felfűtős üzem, ahol meg óránként 2,8 m3 gázt égetek, tehát ezzel nem számolok most.
Harminc nap az 720 óra. Tehát van kb. egy bő havi fűtésre lehetőségem rezsicsökkentett áron, ami köbméterenként kb. 100 Ft-os áron játszik, tehát nagyságrendileg 150 ezer Ft. Meg ezen kívül van még alsó hangom 5 hónapom.
Szóval ez így nem megy, marad az, hogy nappal hűlik a lakás, este felfűtés, éjszaka közepétől megint hűlhet, bár reggelre jó lenne megint egy kis meleg... Így kicsit kevesebb órányi fűtésem van, mert az 1459 m3-t óránként 2,8-al égetem, 520 órára elég a gáz. Este 5-től 10-ig így nagyjából 100 napra elég a fűtésem. Ez sem elég semmire, de 150 ezer Ft-ból ennyit lehet kihozni.
Efölött köbméterenként 728 Ft-os "versenypiaci költségeket tükröző ár" játszik. Tehát egy óra fűtés 2000 Ft felfűtéskor, tartáskor meg ennek kétharmada, 1400. Tíz óra üzem 14000. Annyit meg biztos fűt az ember egy téli napon, akárhogy ügyeskedik. Szorozd fel egy hónapra! 420 ezer!
A megoldás a napelem+légkondis fűtés, legalábbis amíg szaldóban vagyok. Együtt több, mint 3 millióba kerültek 2021-ben (fele visszajött otthonfelújításiban), járulékos haszonként pedig nyáron sem kapunk hőgutát. Négy lakószobát tudunk velük fűteni, óránként kb. 4 kw-ot fogyaszt a négy készülék, amikor pedig a szoba elérte a kívánt hőt, akkor kb. 1-et. Így fizetek is az áramért, mert nyilván többet fogyaszt a háztartás, mint amit az 5 kw-os rendszer megtermel, de egyrészt a rezsicsökkentett áramár 35 Ft kilowattonként, és ha kicsúszok, akkor is csak 70. Ha a "drága" árammal is fűtök, akkor is a 4 légkondi fogyaszt óránként 280 Ft-ot. Töredéke a gáznak.
Cserébe az épület középső része (lépcsőház, előszoba, étkező és sajnos a fürdőszoba) elég hűvös.
A hőszigetelés nyilván segítene (szilikát+kőpor, 80-as években épült, fa ablakok-ajtók), de első lépésként az időben feltett napelem-légkondi kímél meg a félmilliós havi gázszámláktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!