Hogyan tudok spórolni a fűtéssel és hogyan működhet?
Figyelt kérdés
Kérlek ne nevessetek ki, 20 éves lány vagyok és egyedül lakom életemben először albérletben, ezért nem tudom hogyan működik a fűtés. Egy 54 m2-es albérletben lakom, 5 radiátorral ellátva, távhő ellátás alapján működik a fűtés, a radiátorokon van valami furcsa készülék, ez nem tudom mit mér. Fogalmam sincs, hogy hogyan működik ez a dolog,a tulaj azt mondta ki kell tapasztalni, majd leolvasáskor derül ki hogy mennyit kell fizetnem.
Ha félig kinyitom a radiátorokat és egész nap 0-24-ben mennek akkor vajon kevesebbet fogyasztok mintha mikor elmegyek itthonról és lezárom őket majd mikor munka után hazajöttem újra beüzemelem őket? Vagy az is elképzelhető, hogy a ház fogyasztásának az átlagát kell majd kifizetnem, mert akkor tényleg feltekerem maximumra az összeset.
Szerintem a fura készülékek mérik mennyit használod (de nem tudni). Azt sen tudni a falak mennyire gyorsan hűlnek. Próbáld ki mint két módszert amit leírtál (full kikapcsolva/visszamelegítve, meg állandó közepesen pl) de ezt úgy próbáld ki nagyjából egyforma legyen a kinti hőfok is a 2 napon - aztán kitalálod ott melyik a jobb...
tegnapelőtt 18:29
2/6 anonim válasza:
Kell lennie egy hőmennyiség mérőnek. Feljegyzed az óraállást egy füzetbe naponta, hetente, havonta és kitapasztalod hogy milyen radiátor szelepállásoknál mennyi hőmennyiséget fogyaszt a rendszer.
tegnapelőtt 18:46
3/6 anonim válasza:
Azt is tudni kellene, hogy nálatok hogy zajlik az elszámolás. Nálunk is van hőmennyiség mérő, de ez csak egy kis részét teszi ki a számlának. Légköbméterben is számolják a fogyasztást, plusz a lépcsőház fűtését is elosztják a lakók között. Így én hiába kapcsolnám le a fűtést, számla az lenne, mivel nagy a lakás.
tegnapelőtt 19:05
4/6 anonim válasza:
Így van, ahogy #3 írja. Sőt, néha a tavalyi fogyasztás alapján számláznak, nem a mostani alapján.
Egyébként nálam ilyenkor még teljesen le van tekerve az összes radiátor, és így is túl meleg van a szobákban.
tegnapelőtt 19:37
5/6 anonim válasza:
Fontos, amit a #3-as ír. Anyáméknál pl olyan nagy részét teszi ki az alapdíj és a közös helyiségek fűtési díja az fűtésszámlának, hogy a 26 °C van a lakásban vagy a 18 °C között nevetséges különbség van árban. Mondhatni nem éri meg spórolni havi pár száz Forintért.
tegnap 11:17
6/6 anonim válasza:
Távhős lakásoknál magát a számlázasi rendszert kellene ismerned. Nem egyszerű módon számláznak. Itt fent már leírták többen, milyen tényezők is számítanak. Ezért én a helyedben legegyszerűbb módot próbálnám. Minden radiátort letekersz 0-ra. -Ha így is meleg van, akkor ettől olcsóbb megoldás nem létezik. Nyilván ha fázol akkor fentebb veszed a radiátort. A tulajdonos csak mondta hogy kb. mekkora összegű volt 2023-ban a fűtés számla? Egyenletes 11 havi a fizetni való és a 12. havi meg ténylegesen leolvasott vagy 6 hónap kisebb összeg (nyári számla a meleg vízért és a rendelkezésre állásért) 6 hónap meg magasabb összeg (téli számla). Bármilyen kombináció lehet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!