Hőszivattyúval kapcsolatosan tudnátok nekem segíteni?
Jelenlegi gázfogyasztásom 1700 m3 körül alakul éves szinten. Ezt ha átváltom kwh-ba 17935 jön ki...
4 SCOP hőszivattyúnál ez azt jelenti, hogy 4483 kwh árammal fedezni tudom?
Igen tudom kapok majd hideget meleget szó szerint is, de csak egy kis segítséget szeretnék hozzáértőktől
Ez így alapból tűnik jónak. A COP èrtèket +7 fokon mèrik 35 fokos előremenő vízzel. Ezt nem mondják.
Ez drasztikusan lecsökken 0 fok alatt, ès ha magasabb fűtővíz kell. Sőt a HMV előállítása is rossz COP èrtèket ad plussz hőfokon is, mert 50-55 fokos víz azèrt kell. Itt már jó(!) ha 2 COP èrtèket tud a gèp.
Ezt mind kalkuláld bele.
- külső átlagos hőfok
- milyen hőfokú víz kell
- mire szeretnèd használni
Jó a hőszivattyú, de a meglévő gázkazánt ne dobd ki. Meleg vizet gázzal jobb melegíteni, illetve hideg időben meghálálja a hőszivattyú ha rásegít a gázkazán.
A kompresszornak jelentősen megnő az élettartama.
Nem jó mert a kondenzációs kazán ~92% hatásfokkal rendelkezik, így átszámolva és felszorozva ~9,5 állandóval az 1700-at --> 16150 KWh
SCOP=4 --> 4037 KWh
1700m3 --> 197200 ft/év
4037 KWh --> 96888 ft/év (H tarifával)
4037 KWH --> 289000 ft/év (A tarifával, mert a háztartás elhasználja a keretet)
Mielőtt a H tarifába fektetnél menj be a szolgáltatóhoz és kérdezd ki őket az elszámolásról, mert július 1-el változott, csak kuss van róla a médiában. Szokás szerint kétértelműen van fogalmazva. Az MVM irománya szerint a H órára is 2520 KWh a keret, az E.ON szerint meg az éves fogyasztás 1/12-ét állítják be H-ra. igazából egyik sem jó a hőszivattyús embereknek.
A másik dolog a hőszivattyú kompresszora hűtés fűtés esetén jó, ha kibír 5-7 évet, ha csak fűtesz vele az ~+40% élettartam. A csere pedig kb 2x annyi, mint egy típus azonos kondenzációs kazán cseréje. Utóbbi esetben egyszerű csere-bere, csak szerelő munkadíj és kazan + néhány új idom a bekötéshez. Nem kell elhinni kérj árajánlatot a kiszemelt típusokra 800-1,5 M között fogsz kapni.
A karbantartási költsége is min. a duplája a hőszivattyúnak, mint a gázkazánnak. Ezt sem kell elhinni kérj rá árajánlatot, de némely típusnál kigubbadnak majd a szemeid. 50-150000 között lesz.
Hőszivattyúnk és gázkazánunk is van. Utóbbi a régi rendszerből maradt meg. Így az igazi, lehet variálni, hogy éppen melyikkel éri meg fűteni.
Egyébként a téli hidegebb időkben 1,5-2-es COP az átlag, brutálisan sokat zabál a hőszivattyú.
Felújított rendesen vastagon leszigetelt családi házról van szó.
Pályázatban kaptam rá némi önerővel napelemet és hőszivattyút ezért is kell elkezdenem számolgatni ugyanis most van egy nagyon jó ajánlatom egy különálló 8kw-os napelemre, ami számításaim szerint fedezné még akár a 2-es COP értékkel is, a pályázatos napelem pedig fedezi minden más fogyasztásomat. Októberben adtuk be az igényt, így maradtam szaldóban elvileg 10 évig.
Nem fogja fedezni a fűtésszámládat, mert akkor termeli a legkevesebbet, mikor a legtöbb energiát akarnád kivenni a rendszerből.
Télen felét- harmadát tudja a napelemed a nyári teljesítményének.
A plusz termelésemet nettó 4,5 ft/kwh ért veszi meg a szolgáltató, én még éves szaldóba vagyok nekem még ez is jó.
Handrás csinált erről videót, nézd meg, egyszerűbb, mint levezetni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!