Miért kell ilyen mocsok meleget csinálni a panellakásokba?
Nyilván le van tekerve minden radiátor, de ha bezárom az ablakot, pillanatok alatt felmegy 25-26 fokra, nyitogatással is nagy nehezen tudom levinni 21-re, emellett a levegő is baromi száraz, a párásító meg így szart se ér nyitott ablakkal.
Emellett semmiféle különbséget nem tesznek az éjszaka meg a nappal között, a franc akar 25 fokban aludni, ha meg éjszakára kinyitom a mínuszban, hajnalban úgy behúz a hideg, hogy felébredek rá, esetleg meg is fázok.
Mi a szarért nem lehet visszavenni ebből az esztelen pocsékolásból, mikor így is mindenki reklamál, hogy nem tud megélni, rezsiválság, blablabla?
Persze tudom, a magyar proli luxusa az, hogy papucsban meg alsógatyában élhet a panelban, és még az utcát is fűtheti közben, nem akar ebből lejjebb adni.
Na meg a nyuggerek, ők reklamálnak folyton a közös képviselőnél, hogy 26 fok legyen, meg hogy "nem forró a cső" és egyéb marhaságok. Aztán meg óbégatnak, hogy a kisnyugdíjambul nem fussa semmire. Idióta kádári proletár népség.
Normál embernek elég a 21-22 fok, éjszaka meg 19-20.
Részben az utolsó pár mondatod miatt :D
Másrészt: Ha elavult a épület és a fűtési rendszer, esetleg nem is a te panelodban van a hőközpont, akkor lehet nálad 26 fok van, míg a fűtési rendszer végén lehet hogy a 20 fokot se tudják elérni, a veszteségek miatt. Ha lejjebb veszik akkor nálad lesz 20, a rendszer végin meg 15.
Igen, ezt sokszor olvastam már indoklásként, hogy nem ugyanaz van a földszinten mint a 10-ediken...stb., de én is laktam már mindenféle panelban meg ismerőseim is, panelprogramos, klasszik, 1-10-ig, de mindenki panaszkodik emiatt, az ablak meg mindenhol tárva-nyitva. Én hideg panellal még soha a büdös életben nem találkoztam, mindegyikben megrohad az ember. Ugyanolyan legenda mint a fűtetlen vonatok, ott is az a baj, hogy mindegyiken 25-30 fok van, az új szerelvényeken is. Valószínűleg csak a nyuggerek terjesztik ezeket a legendákat.
De nyilván a megoldás az, hogy elköltözök egy normális, egyedi fűtéses téglalakásba, igényes környékre, ahol nem dobálják ki az emberek a szemetet meg ételmaradékot az ablakon...
Vicc ez az egész paneltelep meg a benne lakó népség.
Az új építésűek milyenek ebből a szempontból? Ott is távfűtéshez hasonló rendszer van, csak ott a hőközpont a ház aljában van.
Ahogy az 1-es mondja, elavult a ház fűtési rendszere.
Ha jól tippelem szabályozatlan egycsöves, felső elosztású a fűtési rendszer, amelyen folyamatosan kering a fűtővíz fentről lefelé ha nyitva vannak a radiátorszelepek, ha nem.
Ha költözöl legyen szempont az, hogy kétcsöves a rendszer és korszerűsítve van, ami azt jelenti, hogy a függőleges csövekbe (strang) már építettek be szabályozó szerelvényeket, a radiátorok termosztatikus szelepekkel vannak felszerelve és a fűtőtesteken van egyéni költségosztó. Ahol ezeket megvalósították, ott már nem "döngetnek" a fűtéssel.
fel kell rakni a radiátorokra költség osztót, minden lakásban, és akkor majd látja a panel lakó, hogy mérve van a fűtés akkor majd mind letekeri a radiátorát. Ha nincs privát anyagi motivációja, akkor lesz@rják ,..mondván úgyis mindenki fizeti a közöst,és én minek spóroljak más javára. ez a mentalitás megszünik onnantól, ha egyedi mérő van mind lakás minden radiátorán,és akkor majd csak 18C lesz nálad, ha te sem fűtesz. Ez garantált!
Közgyűlésen fel kell hozni a témát...
Írtam már az első mondatban, hogy le van tekerve minden. Kétcsöves, költségelosztós ház, de így is undorító meleg van, az áthaladó csövek meg a szomszéd melegítenek bőven. Pénze meg úgyis lesz a prolinak ilyenre, majd megspórolja az igényes táplálkozáson vagy bármi máson. Vagy esetleg a közös költséggel fog elmaradni...
Amúgy meg érdekes, hogy nappal még egész tűrhető, de hogy éjszakára mi a francnak kell még rápakolni egy lapáttal, azt nem értem. Hülye magyar szokás ez is, hogy dögmelegben kell aludni, így is mi vagyunk a legszarabb alvók a kutatások szerint. Egyesek még a fatüzeléses korszakban érzik magukat, és nem fogják fel, hogy itt nem hűl ki a lakás, ha nem durrantasz be lefekvés előtt.
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__rezsi__12519512-miert..
Na igen, látom nem egyedi probléma, de ezen kívül is van már itt vagy 10000 hasonló kérdés.
Amúgy meg ezelőtt is kétcsöves, de nem költségosztós, szigeteletlen panelban laktam, radiátorok fixen letekerve, és meg lehetett pusztulni. A közös képviselő mondta, hogy egyesek reklamáltak neki, hogy a 24 fok helyett 26-ot kérjen a főtávtól. Aztán ugyanezeknek az embereknek meg több száz ezer Ft. közös költség tartozásuk volt, ami egy havi 8-10 ezer Ft.-os dolog.
Nincs is miről beszélni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!