Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mennyit csökkentettek a...

Mennyit csökkentettek a rezsiden a korszerűsítési lépések? Ablakcsere, födémszigetelés, homlokzati szigetelés?

Figyelt kérdés

Most olyan sorrendben haladunk, hogy előbb a födémre kerül 30 cm gyapot, majd ablakok és ajtók cseréje, végül a szigetelés.

Nagyon borsos, jó nagy levegő kell hozzá, de a rezsink az egekben. Mennyi csökkenést várhatok, ha most tényleg régi 20 éves ablakaim vannak, szigeteletlen vasbeton födémem, és 30 tégla a ház?

2023. okt. 10. 08:40
1 2
 11/19 Bogica0616 ***** válasza:

Én először a födémet szigetelném az térül még a leghamarabb. Ott szökik ki a meleg nagy része. Utána az ablakok a H tarifát csak utána csináltatnám, mert az el nem használt energia a legolcsóbb.

Egyébként nagyon sok energiát használták el.

Vályog ház 120 négyzetméter hasznos alapterülete. Új nyílás zárok 2 illetve 3 rétegű ablakok. Minimális födém szigetelés: 10 cm gyapot. Homlokzati szigetelés nincs mivel vályog. Télen 23 fokig fütve. Gáz konvektor csak fűtésre 110000 forint illetve 2 klíma fűt még sima nappalin 1500 kilowatt a fogyasztásuk tavaly télen, ha 70 forinttal számolom 105000 Ft. Tehát összes fűtési költség 120 négyzetméteres vályog családi ház esetén 215000 Ft. Nyáron nincs szükség hűtésére mert 22-23 fok a max.

2023. okt. 10. 11:16
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
13 éve (még a rezsicsökkentés előtt jóval) költöztünk egy belülről felújított házba. Szuterénnel együtt háromszintes kádár-kockába. Az első hónapban 250 ezer forintos gázszámla lett februárban. Majd betojtam. De 3 éves volt a gyerek, fűteni kellett. Aztán egy év alatt milliókat toltam bele, fújt zárt cellás hab került a födémre, nyílászáró csere és homlokzati hőszigetelés következett. Majd földszondás hőszivattyút telepítettem H tarifával. A következő évben 17 ezer forintos havi átalányból kijött a fűtés, melegvíz. Szóval megérte belefeccolni a lóvét.
2023. okt. 10. 11:30
 13/19 anonim ***** válasza:

10# Sajnos nem tudom megmondani, mert mi már ezekkel az adottságokkal vettük meg a házat.

Ami biztos, hogyha nincs napelem (vagy megszűnik az éves szaldó), akkor ezt az évi 6 ezer kwh-t kifizetni 300-350 ezer forint lenne jelenleg, ami annyira nem vidám szerintem egy korszerű ingatlan esetében. Gáz rásegítséssel és a rezsicsökkentett gáz ár kihasználásával ez kb. felezhető, az már jobban hangzik.

Szóval önmagában csak hőszivattyúban momentán nem éri meg gondolkozni túl sok a bizonytalan tényező, ehhez képest pedig drága. A szigetelésbe éri meg első sorban önteni a pénzt tényleg és nyílászáró cserébe. Utána jöjjön a fűtés korszerűsítés.

Nehéz úgy megtérülést számolni, hogy nem tudja az ember holnap mit álmodnak meg a politikusaink akár a rezsicsökkentéssel, a napelemekkel, a H tarifával, vagy bármivel kapcsolatban... Nem irigylem azokat, akik most vágnak bele bármi ilyen projektbe.

2023. okt. 10. 11:56
 14/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mindegyiket!

Igen, kicsit tartok a H-tarifától, mert bármikor megszűnhet.

Gáz a lakásban van (főzök vele csak), tehát akár gáz rásegítést is ki lehet építeni, de azzal végképp azt érem el, hogy visszafele megyek az időben.

Viszont napelem meg nekem most drága, amiket leírtam az is nagyon sokmilliós tétel, szóval fene sem tudja, mi lenne a legjobb korszerűsítés.

Most egyébként a 11000 kwh sem kellemes, tehát ha lemenne a 300ezerre, már boldog lennék, mert most 700-750 körül van.

2023. okt. 10. 12:22
 15/19 A kérdező kommentje:
#10, az anyagi részét abszolút megértem. Mi most vagyunk gyerekvállalás előtt, pont azért akarunk mindent megcsinálni most, mert utána úgysem fogunk ezzel foglalkozni.. most kicsit húsbamaró, de azt hiszem utána sokkal jobb lesz.
2023. okt. 10. 12:24
 16/19 anonim ***** válasza:
Az ablakokat tényleg cserélni kell? A házunk 23 éve épült és a beépített műanyag ablakok akkor is már korszerűek voltak. Jó valószínűleg azóta vannak jobbak is, de ez még nem az a kategória, ami 20 év után már megérett a cserére.
2023. okt. 10. 13:09
 17/19 anonim ***** válasza:
Egyéni preferencia kérdése. Nem kötelező, de azért szokták javasolni első lépésként, hogy utána ne kelljen már a szigetelt, színezett falat megbontani. Ha alapvetően nem rossz a hőátbocsátási tényezőjük és garantáltan nem akarsz nyílászárót cserélni mondjuk a következő újraszínezésig, akkor nem kell feltétlen.
2023. okt. 10. 13:31
 18/19 A kérdező kommentje:

Az ablakokat sajnos muszáj, fából vannak, elvetemedettek, már tavaly mikor beköltöztünk mindenhova tettem fel szigetelőszalagokat, valamivel jobb lett, de tényleg nagyon hidegek a felületek, és süvít be a szél. Bejárati ajtó rosszabb volt, azt már tavaly cseréltük.

Köszönöm, a sorrend úgy lesz, hogy födém,ablak,homlokzat, hogy ne gányoljuk össze utólag.

2023. okt. 10. 13:38
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

1960-as 60 m2 tégla ház, homlokzat szigetelés nélkül, födémen 10 cm kőzetgyapot, 5 cm stukator, műanyag nyílászárók 2 rétegű üveggel. Így 4 erdei m3 akác rönkben. Jelenleg ez kb 200000 ft.

23 év után nem felújítottuk, hanem másikat építettünk.

75 m2, 3 rétegű üvegű nyílászárók, 22 eps80 a falon, 15 cm eps100 a padlóban, 26 cm gyapot a födémen. kb a negyede lett úgy hogy még nagyobb is.

2023. okt. 10. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!