Napelemesek! Hozzátok fordulok! Amikor aláírtam a szerződést az volt hogy 2024-től még 10 évig benne maradok az éves szaldóban! Most ezt így hogy?
#9 Igazad van. Általában az a gond, hogy az emberek nem reálisan nézik a lehetőségeket, dolgokat.
Most sokan csak ezzel foglalkoznak, hogy az éves szaldó majd tuti rossz lesz. Közben meg egyrészt valahol érthető, hogy ennyi termelőnél ez már nem tartható fenn, másrészt meg lehet hogy nem lesz olyan rossz, mert arra fogja ösztönözni az embereket hogy ne egy síkúan gondolkodjanak, hanem alternatívákat is figyelembe vegyenek. Nagyon sokan feladták a korábbi berendezéseiket a napelemük beépítésekor és mindenből az elektromosra váltottak.
2022.06-ban írtam alá a szerződést, azaz a nagy bejelentést megelőzve.
"Amikor aláírtam a szerződést az volt hogy 2024-től még 10 évig benne maradok az éves szaldóban!"
A e.on-nál nekem ehhez hasonló szöveg sehol sem szerepelt benne! Tehát ez rendeletileg változtatható, mint az ár sapkák.
A 10 éves dolog pedig a magyarközlönyben is két értelmüen volt megfogalmazva. Akkoriban is voltak hasonló kérdések, megírtam rá a nézőpontomat, és jól le lettem oltva... pedig aztán igazam lett részben. a havi szaldóra nem utaltak sehol, így aki nem árammal fűt annak ez nem lesz probléma. 10-15 év alatt megtérül neki.
A fűtő paneles és társai rendszerrel rendelkezők pedig szívnak.
Mivel a szakmám része én szinte minden lehetőséget levezettem és gázkazán mellett döntöttem.
Napelem + villany kazánnal bruttóban évi 97000 ft-ot kellett volna ráfizetnem, 37,74 Ft/kwh-al számoltam. Havi szaldóra nem számolom át!
Gázkazánnal pedig 584 m3 fogyott, de enyhe volt a tél, ezért ezt kompenzálni kell max +12% --> 654 m3 ~76000 ft!
9 vagyok.
Nekem pl. tök érdekes, hogy akivel a hőszivattyút telepíttettük anno, ugyan rákérdezett, de szinte teljesen alapnak vette, hogy a gázkazán mellé építik be. Normál tervező az elektromos kazánt szóba sem hozta már akkor sem és most pl. van ismerős a társaságban, akinek hatásfok és "többlábon állás" miatt szintén javasolták a gázkazán megtartását hőszivattyú mellett.
Bár utánajárva nekünk sem volt anno kérdés, hogy marad a gáz is, mégis hálás vagyok a kivitelezőnknek, hogy ő is ebbe az irányba terelt minket. Nyilván baromi jól esett 7 évig ingyen fűteni, de így azért nyugodtabban gyalogolok bele a bizonytalan jövőbe is és szeretném azt hinni, hogy találnak olyan megoldást, ami nem hatalmas bukó az elektromos fűtés mellett sem.
Itt a legnagyobb vesztesek azok, akik egy lapra tettek fel mindent és ki sem jönnek a rezsicsökkentett keretből. A kellemetlenebb az, hogy nyilván egy újépítésű háznál az emberek többsége nem építtet be mondjuk villamos és gázfűtési lehetőséget is érthető módon. A kivitelezők által leggyorsabb pedig persze az volt, hogy belehányták az elektromos kazánt + napelem előkészítést és csókolom. Vannak barátaink, akik 3-4 éves elvileg korszerű házakban élnek emiatt 70-80 ezer forintos HAVI fűtési ktg mellett. Legtöbben a napelemben látták a megoldást, beruháztak rá, örültek maguknak 1-2 évig és most ezzel is falnak mentek. Ez határozottan kellemetlen.
#13+
AA energetikás 95 m2.
Ha belefértél a keretbe ne foglalkozz a fűtéssel. Gondolom kondenzációs a kazánod.
Gyűjtsd a pénzed a szigetelésre, ha átlagos hideg lesz az idei tél kb 200000-et kell ráfizetned a mostanihoz képest összesen.
Kezd a födémmel és a nyílászáró cserékkel, az előírásoknak megfelelően!
Vagy ha nem akarod kidobni az évi 200000-et, akkor 2 Fűtő klíma. 3-4 év alatt vissza hozza az árát, ha átmeneti időben ezekkel fűtesz. A gázkazán sokkal komfortosabb fűtés, mert nincs zaj és huzat hatása.
Vagy ez egy kicsit kisseb teljesítményű de ugyan azzal a kültérivel rendelkezik mint az oasis plus, szóval ilyen egy tényleg fűtésre optimalizált klíma. Ez most nagyon jó áron van :)
6
Az EU azt írja elő, hogy ÚJ telepítés nem lehet szaldós. A meglévő szerződések - visszamenőleges - módosítását se nem kéri se nem írja elő! Ilyet ugyanis jogállamban nem szokás... Ezt kormányunk költötte hozzá és próbálja rákenni az EU-re.
Kérdező:
Semmi sincs. Törvény felülír mindent és kész. Maradsz 10 évig a HAVI szaldóba. Vagy addig amíg Vity a bal oldalára fordulva nem kell egy reggel és kitalál mást.
#18 nem módosul a szerződés, a szerződésben ugyanis nem található meg az "éves szaldó".
Így teljesen jogállam szerű ami történik.
Nem másról van szó mint egy kedvezmény visszábbvételéről.
Megjegyzem a negyedórás szaldó is belefér a szerződéses keretekbe.
Azaz a 10 évig maradunk a szaldóban lehet 5 év után csak negyedórás lesz.
A napelemeseknek arra kellett volna készülni, hogy amit azonnal elfogyaszt az ingyen az övé, ebből lehet megtérülése, amit nem tud, az bizonytalan, hogy milyen kedvezménnyel kapja vissza.
Ezzel az volt az egyik célja, hogy a gázlobbinak kedvezzen, és olyan helyeken is újra beüzemeljék a kazánokat, ahol az elmúlt években nem volt már szükség.
Előre megyünk, nem hátra.
Csak fura, hogy mindenki szembe jön az autópályán.
Jobb helyeken bizony nem számolnak a gázzal, sőt nem adnak ki engedélyt új gázbekötésre.
Egyébként klímára, hőszivattyúra lehet H-tarifát igényelni, és feltehetően nem kell hálózatszabványosítást végezni ott, ahol van napelem.
A fűtőpanelek használata egyébként pazarlás, sima ellenállás fűt bennük.
Az államot abban meg tudom érteni, hogy a nyári termelést télen 1:1 arányban visszaadni kissé luxus.
A járható út az lett volna, hogy klíma/hőszivattyú üzemelhetne éves szaldóban, a többi dolog max haviban, vagy egyáltalán nem.
De egy ilyen rendszer nyilván meghaladja az "Energiaügyi" valaminek az össz IQ-ját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!