Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Napelemeseknek mit érdemes...

Napelemeseknek mit érdemes csinálni januártól?

Figyelt kérdés
Januártól megszűnik az éves elszámolás a napelemeseknek, és havi elszámolás lesz. Ami teljes ráfizetés. Mindenki fel van háborodva, többen azt mondják, lekapcsolják a rendszert inkább, mintsem 5 forintért termeljenek. Hogyan tovább? Én teljesen le szeretnék majd válni a hálózatról, de ehhez az kell, hogy nagyobb mennyiségű áramot tudjak tárolni, sajnos ez még jelenleg nem megoldott.

2023. aug. 29. 13:16
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
59%

Én 2022-ben építkeztem, átszámolgattam energetika alapján mi lenne nekem az optimális rezsi ár/bekerülési költség/karbantartás. Mindezt konkrét árajánlatok alapján, várható meghibásodásokkal is számolva. Mindenképpen víz alapú központi fűtés volt az alap. A napelem + elektromos kazánt elvetettem, mert csak éves szaldóval tudtam volna 0-ra kihozni. Bruttó elszámolásnál pedig ~80000 ft/év rá kellett volna fizetnem.

Napelem + hőszivattyút a beruházási költségei miatt alapból elvetettem, mert nem tud megtérülni élettartama alatt!!!

Végül gázkazán + napelem + klíma lett. Az éves gázfogyasztásom 22-24°C-on melegvízzel kevesebb lett, mint amit az elektromos kazánnal rá kellett volna éves bruttóban fizetnem. A klíma melegben egész hónapban folyamatosan megy.

A napelem csak a háztartás energiáját fedezi, ezt akkor még úgy számoltam 10 év alatt max megtérül szaldóval, aztán jött a csapás ősszel. Nyáron alapvetően ingyen hűtöm a házat, mert akkora a túltermelésem. Viszont ez elég minimális fogyasztás mert SEER 9,? valami a klíma szezonális hatásfoka.

1 millió volt a tárolós kazán, 450000 a klíma, 1,7 millió a napelem. = 3,25 millió kompletten. Korábban, és a jelenlegi helyzetben is ez a legoptimálisabb megoldás egy AA/BB energetikás házon. Ez valószínűleg a jövőben sem fog sokat változni. A havi szaldóval még e.on fizet nekem, tehát jól jövök ki belőle, ha tényleg marad a 10 éves határidő simán megtérül.

A havi bruttó részleti nem világos számomra, így most valószínűtlennek tartom, hogy felrakatnám a napelemet.

A hőszivattyú felárát érdemesebb szigetelésre költeni, szóval nekem 22cm a falon, 12 a lábazaton, 15 a padlóban, 30 a födémben. ennél többet sehova sem érdemes rakni, szintén a megtérülés és a minimális energia csökkenés miatt. Kivéve, ha passzív házat akar valaki, ami szintén felesleges pénzkidobás. Inkább építs egy AA házat, + vegyél egy lakást az árából, utóbbit add ki, és sokkal jobban jársz vele.

2023. aug. 30. 19:08
 12/16 anonim ***** válasza:
64%

#11 "Végül gázkazán + napelem + klíma lett. "

Mi nem szándékosan így tervezve, de 15 év alatt a fejlesztésekkel most így vagyunk, csak kicsit bővebben: gázkazán-napkollektor-klíma-napelem lett a házban, ilyen sorrendben. Tényleg így az optimális, jól döntöttél. Nekünk akkor a napkollektorra volt pályázati lehetőségünk és akkor még nagyon magas volt a gáz ára, most már nem biztos, hogy belevágnánk.

2023. aug. 30. 20:07
 13/16 anonim ***** válasza:
67%

Nem tudom mekkora ingatlan, de egy szezonra 80 ezer ft fűtési ktg. részemről még nem a vállalhatatlan kategória. Ez mellesleg megint csak attól függ ki mennyit forgolódott éjszaka az ágyában. Honnan tudhatjuk, hogy háborúra hivatkozva, nem ugrik 10-szeresére a gáz ára? Akkor már borul is a számítás a villamos energia javára. Momentán sokszor azt sem tudjuk holnap mire ébredünk, nemhogy megtérülést számoljunk...

Szerintem a több lábon állás ma a kulcs. Kedvező, ha van többféle fűtési lehetőség, így lehet válogatni. Az akksi fejlesztés gőzerővel folyik, majd meglátjuk merre érdemes mocorogni, ha érdemes lesz egyáltalán. Hosszútávon mi is nyitottak vagyunk új megoldásokra (szerelem és nem a megtérülés miatt).

2023. aug. 30. 20:19
 14/16 anonim ***** válasza:
61%

#11 vagyok

AA energetika, 95 m2.

Ha a gáz ára emelkedik akkor azzal arányos az áram és a szén/fa ára is emelkedik. Az eu tőzsdei árakat figyelembe véve, ha 10x nő a gázár az áram ára mindig arányosan követni fogja.

"Hosszútávon mi is nyitottak vagyunk új megoldásokra (szerelem és nem a megtérülés miatt)."

Teljes mértékben hidegen hagynak ezek a dolgok, a költség optimalizálás nálam felülbírálja a "divatot". Lehet munkahelyi ártalom 😅

2023. aug. 30. 20:43
 15/16 anonim ***** válasza:
35%

Magyarországon láttunk már csodákat... Én sosem tudnám már azt mondani, hogy sosem.

Mi sem a "divat" miatt vagyunk nyitottak új megoldásokra, hanem belső késztetésből, egyedi megfontolásból, zöld szemléletből, stb. :) Amiben természetesen szerepet játszik a költség is, de nem csupán a "megtérül-e valaha is" kérdés mentén gondolkozunk.

2023. aug. 31. 08:41
 16/16 anonim ***** válasza:
52%

Jajj, ez a zöld szemlélet.

Már hányok ha meghallok zümmögni egy elektromos autót.

Itt budán az összes újgazdag villanyautóval jár, de csak mert ez a divat.

2023. aug. 31. 09:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!