Vezetitek táblázatban, hogy mennyi villanyt, gázt, vizet fogyasztottatok?
Soha semmit, a szüleim se. Mi értelme lenne? Úgyis ki kell fizetni, amit az óra mutat, nem? A havi számlát befizetés előtt megnézem, nincs-e kiugróan magas összeg, és ennyi. Nem azért dolgozok annyit, hogy aztán fagyoskodjak itthon, vagy éhezzek. Minden alapdologra futni kell a pénznek.
A mindenféle költéseknél meg nem azt nézem, hogy van-e rá pénzem, hanem hogy megér-e ez a dolog annyit, mint amibe kerül, így soha nem nullázom le a számlámat. Az ismeretségi körömben így én vagyok az, akinek mindig van pénze... Nem azért, mert sokkal több lenne a bevételem, hanem mert a többségnél jobban megnézem, mire adok ki pénzt. Pl. meg tudnék venni hitel nélkül két új autót, mégis egy 30 éves meg egy 15 éves van a családban (korukhoz képest kevés km-rel és jó műszaki állapotban). Ha új autókat vennék, lehet, hogy én is rászorulnék, hogy írogassam a filléreket...
... nem a fillérekröl van szó.
Pl. csőtőrésnél ha gyakrabban rá van nézve a vízórára, hamarabb kiderülhet egy csőtörés, több ezer m3 víz elfolyhat félév vagy egy év alatt, 2 hivatalos leolvasás között.
És a táblázatnak van egy önellenőrző funkciója is, pl. ha rosszul olvasod le véletlenül az órát diktálásnál, akkor még diktálás előtt rájöhetsz, hogy ne a hülyeséget diktáld be.
Pl. nálunk volt olyan, hogy kiküldtem anyámat a folyosóra leolvasni a villanyórát, addig én bolyongtam a menürendszerben telón, anyám bejött és mondott valami nagy marhaságot, mert sz.rul olvasta le az órát. Ha nincs előttem a táblázat, amiből rögtön rájövök, hogy irreálisan sokat olvasott le, akkor kapásból bediktáltam volna a hülyeséget és csak úgy pislogtunk volna mint hal a szatyorban, ha kiküldik a 200 ezres számlát a diktálás alapján. És az jó hosszú és bonyodalmas bürokratikus eljárás lett volna. Bárkinek bármikor becsúszhat, hogy téved, véletlenül rosszul olvassa le, elnézi és rosszul diktál. A táblázat önellenőrzésre is jó ilyenkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!