Akinek magas az áramfogyasztása annak mire megy el?
Amikor volt a rezsicsökkentés csökkentés nagyon sokan nyilatkoztak úgy, hogy a havi 210 kwh áram nagyon kevés és lehetetlen beleférni.
Ehhez képest mi annyira nem spórolunk, hogy nagyjából tippem sincs hogyan tudnánk többet fogyasztani: 4-en vagyunk, gyesen lévő anya kisbabával: egész nap megy a tv meg a mosógép, szárítógépet használunk. Villanysütō, elektromos főzőlap, amiket naponta használunk. Rengeteget vannak nálunk vendégek több napra. Apa home officeban (egész nap megy a gép), télen a fürdőt elektromos fűtőtesttel melegítjük elő. Így jött ki az éves 235 kwh, ami éppen csak, hogy meghaladja a 210-et. Ergo minimális odafigyeléssel beleférnénk.
Az egyetlen, ami eszembe jut az hogy a melegvízet nem árammal állítjuk elő.
Akinek 300+-os áramfogyasztása van az mit csinál?
#20 Berakattak elektromos klímákat, most szigetelik a tetőt. Meg az idei tél miatt belefértek a határértékbe is valahogy.
Szerintem van valahol hőhíd is, mert penészedik a fal több helyen.
De tekintetbe véve, hogy a szigetelés után 400 ezer forint volt a megtakarításuk, eredetileg sem volt pénzük ablakcserére, ráadásul, ugye akkor még a régi gázárakkal számoltak, azzal 20 év lett volna a megtérülése ezeknek a felújításoknak, a vastagabb szigetelésnek is stb. senki nem gondolta, hogy van kézzelfogható haszna az ablakcserének (a 2000-es évek elején voltak cserélve).
Könnyű úgy magyarázni, hogy mit kellene felújítani, hogy nem 450 ezer kettőtök nettó fizuja. Hidd el, én sem így csináltam volna.
Az ablakok meg 3 rétegűek, csak fából vannak. Ha lett volna még 10 évük az energiaválság előtt, akkor nem lett volna problémájuk, mert nagyon ügyesek, mindent iszonyú olcsón meg tudnak oldani, csak épp két éve vettek egy teljesen felújítandó házat, nem számítva arra, hogy ennyire rossz lesz a helyzet. (És amúgy tényleg ügyesek, összeraktak 2 tanári fizuból 2.5 óbudai lakást, plusz örököltek egy felet - ebből kettőt forgattak be a házba).
Én egymagam is simán át tudom lépni a 210kW/h-ás keretet. Általában ha nem dolgozom akkor egész nap megy a számítógép, nem mai darab, nem is gamer PC, de a fogyasztásmérő szerint 180Wattot bekajol. Klíma most sokat megy fűtésen, mosó, mosogatógép, villanysütőt is többször megy hetente, 3D nyomtató, villanybojler külön mérőn 50-80kW (de azt tudtommal nem tartozik bele a 210kW/h-ba), mikor itt vannak a fiaim, akkor az XBOX is egész nap megy TV-vel. A múlt hónapban 474kW-ot jelentettem le csak nappali áramot +80 a bojler. Mikor nincs klímázás, akkor is 230kW/h környékén voltam. Elektromos hálózat meg rendben, ki lett mérve.
Kérdező! Nem akarlak megilyeszetni, de az ilyeneknél mint ti szokott kiderülni egy mérőóracsere után, hogy addig a fogyasztás alatt fizettek, mert valami nem volt jó a mérővel, aztán mikor eljön a 10 éves mérőcsere, akkor hirtelen egyből több lesz a számla. Apám évekig mérőcserével foglalkozott, és utána sokan hivogatták, hogy most nagyon "pörög" az új digitális óra.
Részben villannyal fűtünk, nekünk (remélem) az dobja meg.
Villanybojlerünk van, de az vezérelt áramon, így pontosan meg tudom mondani, nekünk havi 100 kWh azon a fogyasztásunk. (És ez nem mindig elég, havonta egyszer-kétszer van úgy, hogy elfogy a melegvíz és azért nem használunk többet, mert a vezérelt áram miatt nincs.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!