Puffer vagy indirekt tároló hmv-hez?
Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy mit érné meg vegyestüzelésű kazán mellé telepíteni?
Két lehetőségre gondotlam.
A:
2000 Literes puffer inox hőcserélővel - így lenne használati melegvizem, átfolyós változatban. Ez nagyjából mennyire tud melegvizet előállítani? Vagyis egy 5 tagú családot stabilan ki tud szolgálni? Maga a puffer 1.1 millió ft körül van.
B:
2000 literes puffer, hőcserélő nélkül + indirekt tároló, kb 200-300 literes. Itt az ár 650ezer a puffer + 200-250ezer az indirekt tároló.
Szóval mindenképpen 1 millió alatt.
A kérdés, hogy melyik éri meg jobban? Melyik gazdaságosabb? A kombi hátránya, hogy ha esetleg baj lesz a pufferrel, egyben kell cserélni, illetve se fűtéshez, se használathoz nincsen melegviz erre az időre.
Illetve a nyári szezonban a melegviz is kérdéses. Vagyis ha szükségem van hmv-re akkor a kombi esetében begyújtok és nagyjából egy szűk hétig van, vagyis amig a 2000 liter le nem hűl. De az indirekt tároló esetében mi a helyzet? Ott begyújtok és ha fel is van fűtve 200-300 liter viz rövidebb ideig elég. Vagy ott is tanácsos magát a puffert felfűteni és abból fűteni az indirekt tárolót nagyjából 1 hétig?
Nektek mi a véleményetek? Melyik jobb megoldás? Melyik hatékonyabb, takarékosabb? Vagy csak komplikálom a dolgokat az indirekt tárolóval?
Sajnos gáz nincsen. Csak villany.
A terv az lenne, hogy a fűtés külön rendszeren lenne. És azt nyáron teljesen ki lehetne zárni. S a melegvizet kellene valahogy előállítani. Villannyal lehetne, de az drágának tűnik nekem, bojlerrel. Lehetne napelem, de az megint elég nagy befektetés. Ezért gondoltam, hogy valahogy pufferrel.
Gondolkozhatsz ilyen jellegű gépekben is.
Hmm köszönöm szépen a válaszokat. Át kell akkor gondoljam.
Abból indultam ki, hogy nyáron egy tűzzel ha lenne egy hétig hmv-m, akkor nem kellene villany és gondoltam akkor olcsóbb lesz. Eddig 17-20ezer ft volt a havi villanyszámla havonta nyáron egy 150 Literes bojlerrel 5 főre. Gondoltam, hogy fával kevesebb lenne. Na de mondjuk attól függ, hogy mennyi fa menne el egy tűzzel.
Mindenképp külön választanám.
Egy puffer a fűtésnek, egy indirekt tároló a HMV-nem. Az indirekt tárolót fűtőszállal kell venni, tavasztól őszig villanybojlerként tud majd üzemelni.
Télen a benne lévő csőkígyóval melegíted az indirekt tárolót.
Feltétlenül legyen kazánvédőkör, mert anélkül nem működik megfelelően.
A tisztán pufferes megoldás gazdaságtalan nyáron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!