Most jön elő hogy régen mennyire is pazarló életet éltünk?
Van egy ismerősöm, 1981-ben építette a kétszintes, négyszobás családi házát az akkori kornak megfelelő színvonalon: szigeteletlen falak, vegyestüzelésű kazán, vaskos Dunaferr radiátorok, egyrétegű üvegezésű fém és fa nyílászáról. A ház azóta ugyanolyan, semmi átalakítás nem volt azon kívül hogy beépítettek egy gázkazánt.
Viszont most jön elő hogy akkori technológiával ma milyen brutális rezsi jön ki egy ilyen házra: napi 8-10 köbméter gáz vagy nagyjából fél mázsa fa. Szinte egyfolytában mennie kell a fűtésnek de legalább napi 12-16 órában hogy ne hűljön ki a lakás.
Csak szerintem megdöbbentő ez, hogy pár évtizeddel ez előtt milyen pazarló életet élt a lakosság?
"napi 8-10 köbméter gáz"
Az egyáltalán nem sok.
250 m3/hó, az takarékos ekkora házra.
Benne is van a támogatott limitben.
4 hónapot kell ennyit fűteni, az 1000 m3, és 1729-ig van a támogatott ár.
9: Fú, nekem a felsoroltakból egyik sincs.
A családban sincs.
"napi 8-10 köbméter gáz"
ennyivel az éves limit alatt maradhatsz...
82 ben bejártam a volán telepre. Napi 2-3 órákat dolgoztak a szerelők a buszokon. A többi maszek volt.
Lopták a gázolajat, a zsírt, a motor olajat, munkaruhát. Mindent. Legalább 3x annyi fogyott mindenből, mint kellett volna.
Konzervgyárból dettó. Háztól vették az emberek a címke nélküli befőttet.
1 hónapig voltam gyakornok egy kapcsoló gyárban, 3-ból 1-et dobtak az udvaron az ócskavas konténerbe. Senkit sem érdekelt, hogy selejt. Van anyag fijjam! Ma meg 1 millió darabra számolnak a pár darab selejtet!!!
Oké, hogy ezek állami vállaltok voltak, de az államnak az adóból van pénze. Ami az emberek pénze. Tehát az emberek saját magukat lopták, pocsékolták!
Elég szar világ volt. Csak a bolondok meg a csókos talpnyalók nosztalgiáznak rajta.
"1981-ben építette a kétszintes, négyszobás családi házát
[...]
A ház azóta ugyanolyan"
Azért nem ítélhető el senki, mert 40 éve az adott kornak megfelelő műszaki színvonalon építkezett. Akkor még nem léteztek a mai korszerű szigetelési és fűtési megoldások, azért viszont már annál inkább, hogy később sem haladt a korral. A magyar emberek közül sokan megragadtak az őskorban és hallani sem akarnak a korszerűsítésről, mert "nincs ennek semmi baja, régen is jó vót, engem már kiszolgál" stb.
Viszont ha egy régi gázkazánnal tényleg kifűti a kétszintes házat 8-10m3 gázzal, akkor megértem, hogy nem cseréli le. Mi egy 1,5 szobás lakásban lakunk, a legmodernebb kondenzációs kazánnal fűtünk és melegítjük a vizet (ez lett a régi lerohadt turbós helyett). Az okostermosztáthoz van egy applikáció, amin nyomon követhető a fogyasztás napi szinten és e szerint a tegnapi fogyasztásunk 7m3 volt. Nap közben ha nem vagyunk otthon, 20 fok van, ha hazamegyünk 22. És ez egy pici lakás egy szigetelt társasházban.
Ha egy régi kazán közel ennyi gáz felhasználásával kifűt egy 2 szintes családi házat, akkor én sem cserélném le. (Nekünk kéménycsere nélkül 1,2 millió volt a kazáncsere, ráadásul ezt a kazánt évente karban kell tartatni, mert elég kényes technika).
Szerintem az ismerősödnél nem 8-10 lesz a fogyasztás, hanem ennek a többszöröse.
Azt se felejtsük el, hogy -ha szegényen is-, de volt mindenkinek egy normális élete, emberhez méltó és méretű lakása. Bárhol lehetett ingyenesen parkolni és külföldön is oda lehetett férni a turisztikai látványosságokhoz mert még nem volt ekkora tömeg mindenhol. A Malév gépein is urasan lehetett repkedni.
Akkor 4 milliárd ember volt a földön.
Mára már 8 milliárdan vagyunk és az "újonnan érkezettek" lefikázzák az eddigi életünket, holott mindent készen kaptak. Dolgozni persze nem akarnak, csak diplomásként aktákat tologatni valamelyik multinál.
Egész nap a telójukat nyomkodják és minden fórumon azért háborognak, hogy nem kapnak lakást már 20 évesen.
Ráadásul fogalmuk sincsen, hogy nekik már nem kell ennyit várniuk arra, hogy 16 milliárdan legyenek. A víz- és élelmiszerhiány miatt milliárdnyi analfabéta afrikai fogja elárasztani Európát és kiverik őket majd a saját lakásaikból és a járdákon is csak "állóhelyek" lesznek. Majd osztozhatnak a lakásaikon, a kajájukon meg a nőiken a színesekkel akik nem kérni fognak, hanem hozzák a szokásaikat.
Szóval szép világ lesz ha egyáltalán megérik a következő évtizedeket háború, járványok, pénzügyi- és energiaválságok nélkül...
Szóval lehet fikázni a 80-as éveket...
Sajnos a mostani generáció egy degeneráció, azaz csak púp a föld hátán.
Mint a sáskák. Minden kell nekik és azonnal, cserében csak a telefonjukat nyomkodják és a valóság helyett a fészen élik szánalmas szelfi-életüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!