Klímával fűteni párás vagy száraz időben lehet kevesebb energiafelhasználással?
Igen, minél párásabb az idő, annál több energia fordítódik leolvasztásra. Ma reggel pont lemértem, 6 percig olvasztott le a kültérim... az sok.
Én ilyen ködös párás tetűben mindig begyújtok a kandallóba is extrának, ezzel kompenzálik.
1-2-3-4 tévednek
Párás időben működik hatékonyabban a klíma. Az az oka, hogy minél feljebb van a harmatpont, annál több
víz csapódik le a kültéri hőcserélőjén, az pedig szépen leadja a kondenzációs hőt. Ez azt eredményezi, hogy
a hőcserélő és a kinti levegő közti hőmérséklet sokkal kisebb lesz, emiatt hatékonyabb a hőfelvétel.
(Nem hűl le annyira a hőcserélő mint száraz levegőnél, ahol bőven a levegő hőmérséklete alá kell hűteni, hogy
felvegye a megfelelő hőteljesítményt.) Annál jobb a klíma hatásfoka, minél kevésbé kell lehűteni a kültéri
hőcserélőt.
Ha rá fagy mi történik?
A víz megfagy, leadja a fagyáshőt, ez is hasznosul. Amikor leolvasztja a hőcserélőt, az olvadáshőnek (=fagyáshő) megfelelő energiát használ el. Ezt a beltéri hőcserélőről vonja el, + hozzáadódik a kompresszor teljesítménye.
Gyakorlatilag alig több energiába kerül leolvasztani, mint amennyit a ráfagyasztáskor kaptunk.
Összefoglalva: A kondenzációs hőn még mindig többet nyertünk, mint amit a leolvasztáson veszítettünk.
Előző vagyok
Víz kondenzációs hő: 40,8 kJ/mol
Víz olvadáshő: 5,98 kJ/mol
Amikor lefagy, a kettő összegét adja le, amikor leolvaszt az olvadáshőt kell pótolni, szóval nem jelentős a leolvasztás.
Én pont nyirkos időben fűtök vele.
A jég megjelenésével jelentősen romlik a hőátadás, és a folyamat megforditása se kevés energia.
0 fok környékén nem véletlenű jóval meredekebb a gőrbe esése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!