Hogy lehetne magasabb a fabrikett fűtőértéke, mint a száraz fáé, ha egyszer a tűzifa is tömör fa?
A fabrikettben sincs semmi más.
Mégis itt az oldalon azt állítják sokan, hogy magasabb.
Magyarázat?
Valóban,én is ezt írtam.Csak mérsékelten lehet belőle rárakni,mert károsithatja a tüzelő berendezést.Mint egy kohóban akkora a hő a tűztér belesében .
A Coni kft oldalán erről többet lehet olvasni .
Ők is 1 forgalmazók .
Bocs,de a legkeményebb fa sincs olyan tömör,mint a legkeményebb fa .Ragasztó anyag nélkül vannak összesajtolva .Természetesen vannak olyanok is ahol ragasztót is alkalmaznak .Ez a fenyő,és egyéb szálas hulladékból készültek. A fűtő értékük is jóval alacsonyabb .
De tegyél próbát,Tüzelj el 2 kg száraz kemény fát,milyen hőt ad ,és mennyi ideig ég .Aztán a 2kg henger alakú brikettet.
Azonnal látod a kűlömbséget is,a brikett javára .
A jót itt is meg kell fizetni,ahogy minden terméknél .
Ahogy az autóknál van különbség,itt is .4 keréken szalad mind,de azért mégis ...
Egyszer, a fa brikett jóval tömörebb, sűrűsége nagy, a vízben elsüllyed. Nedvessége jóval kisebb (max 10%), mint amit te kiszárítasz szabad levegőn, így jobb hatásfokkal ég el, és magasabb a fűtőértéke.
A fűtőértékét a fa fajtája, nedvességtartalma és a préselés technológiája határozza meg.
Köszönöm a válaszokat.
Mondjuk, csak mérsékelten értek egyet a leírtakkal.
A sűrűség pl. nem befolyásol semmit, mert ez olyan dolog, mint hogy 1 kg vas a nehezebb, vagy 1 kg toll.
Ha egy adott térfogatú fa alapú termék sűrűbb, akkor pont ennyivel nehezebb, tehát visszaosztva már nem nagyobb a kg-ra számított fűtőértéke. Csakis akkora lehet, mint a fának, amiből készült.
A fák fűtőértékét sem vizes állapotban mérik, hanem művi szárítás után. Nem tudom egész pontosan, hogy ez mit takar, de mondjuk 10 % lehet, vagy ehhez közeli.
A fabrikettekre a forgalmazók, ahogy utánanéztem, általában 7-8 %-ot írnak.
Tehát itt van egy lehetséges rés, ha súlyra veszi az ember a vizes fát, akkor az veszteség.
De ha térfogatra veszi tavasszal, aztán egy nyáron át hasogatott állapotban kiszárítja, utána zárt helyen tárolja, nehogy télen a levegőből visszanedvesedjen a higroszkópossága miatt, akkor alig lesz rosszabb a végeredmény, max. 10 %-kal. És nem ennyivel drágább a fabrikett.
Na, persze, ilyenkor télen már nyilván sokkal jobb a brikett, mert árulni már csak nagyon vizes fát szoktak, és 30 % víztartalmú fa viszonylagos ára (fűtőértékre számítva) már közelíti a fabrikettét. A friss vágású fa pedig meg is haladhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!