Egy átlagos tetőre szerelt napelem kb. hány év után vakul meg? Mennyi az az idő ami után már majdnem mindegy, hogy a tetőn van-e vagy sem?
Magyar cégeknél? 200 év + 150 év meghosszabbított garancia (csak a cég vált nevet 5 év után, amivel a garancia is megszűnik).
A valóságban pedig 15 év, utána 80% alatti teljesítmény.
A jelenlegi kristályos technológiák esetén 30 évnél nem érdemes hosszabb időtávra kalkukálni, de ha érted a jelenérték számítás lényegét akkor viszonylag hamar világossá kéne váljon, hogy tartósabbat nem is éri meg tervezni a gyártóknak, hiszen az első néhány évben fogja visszahozni a beruházási költség javát, hogy a 30. évben termel-e még voltaképpen mindegy. Kutatólaborokban vannak mindenféle futurisztikus ötletek, amik elvileg örök életűek, de jelenleg nem ezt használják. Kelet-Európába még a meglévő gyártói katalógusokból is csak az alja jut, a legmárkásabb napelemeket már nem nagyon lehet beszerezni pár éve Magyarországon, főleg csak kínait.
De pénzügyi szempontból nem megújulóként kell tekinteni a napenergiára, hanem újjáépíthetőként - 30 év után újra meg kell majd hozni a döntést, hogy újra telepítesz-e napelemeket a tetőre. S szerintem egy csomó olyan helyzet fog adódni, hogy a helyes válasz nemleges lesz, mert egyrészt baromira fel fog menni a munkaerő költsége, a hálózati villanyáram ára meg valószínűleg lefelé fog menni, tehát
20 év után a névleges teljesítmény 80%-a áll rendelkezésre.
Nagyjából erre lehet tervezni. A nagyobb gyártók panelei ezt a valóságban is tudják.
"A nagyobb gyártók panelei ezt a valóságban is tudják."
Pontosabban a valós élettartamot-kapacitást az idő folyamán ellenőrző és regisztráló vizsgálatok helyett más módszerű vizsgálatokkal következtettek erre. Hacsak nincs a nagyobb gyártóknak bérletük az időgépre.
Mondanál egy példát, amikor 20 év élettartam teszt után dobtak valamit piacra?
Az iparban kivételével nélkül mindent felgyorsítva tesztelnek. A napelemet beteszik egy klíma kamrába és naponta 50x lehűtik -25 majd felmelegítik +50 fokra.
#5 és #7 voltam, el kell ismernek, hogy találtam ilyen szakirodalmi szólást is:
"A kristályos (a monokristályos homogén sötét szürke, a polikristályos kékes színű) napelemek a tapasztalat szerint szinte örökéletűek.
Már 34 éve gyártott példányt is sikerült kimérni, mely ma is kifogástalanul működik. A vékonyfilmes napelemekről rövidebb a tapasztalat, s ezek élettartamát ma kb. 15-20 évre becsülik."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!