Milyen energiatakarékossági trükkjeitek vannak, amivel csökkenthető az áramszámla?
Kezdem én:
- Egy darab vastag ruhaneműnél sokkal hatékonyabb a rétegesebb öltözék. Télen érdemes otthon réteges ruházatban lenni.
- Alváshoz elegendő és egészséges a 18 Celsius fok.
- ha éjszakánként az ablakra van ragasztva olyan buborékos, pukkantgatós csomagolóanyag, az kiválóan tudja szigetelni a házat (nappal is lehet, csak ugye az nem túl esztétikus)
- húzzuk ki a telefontöltőt, mert minimálisan, de mindig fogyaszt valamennyit
- ez biztos sok helyen alap, de ne legyenek a lámpák feleslegesen felkapcsolva
- az ételt már előre ki lehet venni a hűtőből, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletre, így kevesebb energia fog elmenni a tálalás előtti melegítésre/utósütésre/mikrózásra
- a plafonnál rengeteg hő tud szökni (20-30%), így családi háznál érdemes szigetelni a beépítetlen tetőteret
- éjszakára kikapcsolni a routert -> erről nincsenek adataim, hogy mennyire hatékony, de néha ezt is megteszem
"mert olyan világ jön, ahol az életszínvonal csökkenni fog"
Nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni! Hanem, hogy lesz egyáltalán?!
#14 teljesen igazad van, ugyanakkor ha minden háztartásban odafigyelnének erre, akkor viszont szummázva sok energia lenne megtakarítva. Nem beszélve arról, ha kicsit elvonatkoztatva a példától, ha az ember hajlandó az élet egyéb területein is kicsi, de jótékony dolgokat véghezvinni, amik kis energiabefektetéssel járnak, az azt jelenti, hogy egy tudatosabb társadalmunk lenne, és talán nem itt tartanánk, ahol. Elfogadom, ha ezt most túlzásnak látod. De valahol szerintem itt kéne kezdődnie, hogy az emberek saját lelkiismeretükön keresztül nem mondják azt, hogy "Mindegy az, úgyis megtehetem, még nem is számít annyira."
No, kicsit elkanyarodtam most a kérdéstől. :)
A háztartásom átlagos napi energiaigénye:
Mosás nélkül: 1kwh
Ha 30 fokon mosok: 1.2kwh
Ha 60 fokon mosok: 2kwh
Persze összeadódik, de ezek nevetségesen kis dolgok.
A vasaló hiába 2000 wattos, ha a 20 perc vasalásból fogyaszt 2 percig, 0.06kwh áramot fogyasztva, a hajszárító, hajsütővas stb szintén.
Egy 400W napelemmel és egy 12v100Ah bufferrel el tudnád látni a legtöbb ember teljes háztartását ha kiveszed a mosógépet, és bojlert ahol azzal készül a melegvíz.
14!
És ehhez még hozzájön egy egyedi szubjektív megítélés is!
Kinek mi éri meg, mire van ideje, mire kell időt fordítania és ezért nem szánhat felesleges időt a fenti kiegészítő tevékenységre.
" Kevesebbet kell nézni a TV-t, használni a számítógépet!"
A mai tv-k alig fogyasztanak (ha csak nem valami ősöreg képcsöves készülék), a PC is csak akkor fogyaszt többet, ha valami brutális Gamer gép 1000+ Watt-os tápegységgel, és napi 4+ órát játszanak rajta.
Pár éves, 50 colos a tévénk. 180 W van ráírva.
Szerintem ez nem kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!