Ne másokból indulj ki, mert ahány ház, ahány család, annyi szokás.
Számold össze a számlákról az éves villany fogyasztásod (kWh) és a kapott összeget oszd el 1000-el, megkapod mekkora teljesítményű napelem kell. Pl. évente 3500 kWh fogyasztást 3,5 kWp napelemmel tudod megtermelni.
3,5-ös rendszer májustól szeptemberig kb. 15 kWh-t tud naponta termelni, téli hónapokban napi 2-3 kWh-ra képes.
2022. szept. 7. 14:43
2/12 anonim válasza:
16 db napelemem van fenn a garázstetőn. Több nem fér el, kimaxoltam. 6,08 kWpik a névleges teljesítmény. Elég szerencsés a tájolás, a tető dőlésszöge, és a kicsi beárnyékolás. Évente kb 8500 kWh áramot termel. Ez - az előttem író 1000 kWh/kWpik termeléshez képest kb 1.400 kWh/kWpik áramtermelő képességet jelent. Eddig nem használtam fel az egészet, kb. 1400 kWh áram túltermelés lett/év. De mostantól klímával stb fűtök átmeneti időszakokban, hogy elhasználjam a többletet, így kevesebb gázt fogok felhasználni fűtésre. Télen nem töltök vissza áramot, csak márciustól szeptemberig. Éves szinten lenne ideális a letöltés/visszatöltés egyensúlya. Ha valaki téli egyensúlyra méretezi a rendszerét, az brutális túltervezés, mind anyagilag, mind a tavaszi-nyári-őszi feltöltés feleslegessége miatt. Az azért kapott összeg abszolút nem éri meg.
2022. szept. 7. 18:04
3/12 anonim válasza:
Csak az árakról nem beszél senki... Fizetek 8 ezer körül az áramra - és ez nem is nagyon lesz több, mert ippeg a vonal körül van - mire ebből összejön pl 2 millió, az 20 év, vagyis ennyi idő alatt térülne meg, de még csak nullán vagyok akkkor. Úgy, hogy egyes részeire a garancia 10, meg 15 év, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ki is bírja 0 Ft további ráfordítással addig, sőt inkább nem, mint igen. Meg az sem biztos, hogy úgy marad, hogy a szolgáltató ingyen tárolja, amit visszatöltünk, főleg, ha mindenki nekiáll ennek. Szigetüzemi még sokkal drágább az akksik miatt és azok meg aztán tuti nem bírják 20 évig.
2022. szept. 7. 18:58
4/12 anonim válasza:
Havi 8000 ft villanyszámlánál nem a te beruházásod a napelem rendszer.
2022. szept. 8. 06:56
5/12 anonim válasza:
És ha jövőre 8 ezer helyett 80 ezer lesz a villanyszámla?
2022. szept. 8. 08:41
6/12 anonim válasza:
5.
Akkor majd 2 év alatt térül meg és tetetek fel. De most nem annyi és az elmúlt 20 évben sem volt annyi, ennek ellenére sokan ész nélkül belevágtak, de ki azt nem számolták, az tuti.
2022. szept. 8. 11:07
7/12 Majatom válasza:
Nekünk 5 kWp-s rendszer van fenn 2021.10.08-óta. Egy hónap múlva, mikor meglesz egy teljes év, kb. 6.500 kWh össztermelés lesz. Télen, amikor napsütéses nap volt, 20 kWh termelés is volt. Nyáron pedig 30 körül.
2022. szept. 8. 14:48
8/12 anonim válasza:
6.
Sokan ezt mondták a szigetelésre is, most meg kapkodnak.
2022. szept. 9. 08:54
9/12 Majatom válasza:
6. Azt is bele kell kalkulálni, hogy ha felmegy az áram ára, akkor a napelemre is megnő a kereslet, ami felveri az árát. Pl. nekünk tavaly nyáron lett megrendelve a napelem, 2.200.000 Ft-ba került. Most ugyan akkora teljesítményűre 2.800.000 Ft-ot hallottam, ami egy év alatt 27%-os áremelkedés.
2022. szept. 9. 09:54
10/12 anonim válasza:
Meg azt is, hogy már pár év után elavul technológiailag, mivel sokkal jobbak jönnek ki.
Lesz ez még filléres tömegtermék, a fejlesztés költségét fizessék meg mások, ne én. Korai még venni, 5-10 év múlva sokkal jobban jár vele az ember.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!